Σύσταση για 2η δόση με mRNA σε όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca

Η Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας συνέστησε σε όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca να κάνουν τη δεύτερη δόση τους με Mrna εμβόλιο.
Σύσταση για 2η δόση με mRNA σε όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca
Η γερμανική Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών (stiko) προχώρησε σε μια ανακοίνωση χθες, η οποία σίγουρα θα συζητηθεί. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε λοιπόν όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca (ανεξαρτήτως ηλικίας) θα λάβουν τη β' δόση με ένα από τα εμβόλια τύπου mRNA (BioNtech/Pfizer ή Moderna. Αυτό θα συμβεί αφού θα έχει περάσει το επαρκές χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων, μεταξύ των δύο δόσεων.

Κατόπιν διευκρινίσεων που δόθηκαν από την Επιτροπή, ανακοινώθηκε επίσης ότι η αλλαγή της σύστασης της απέναντι στους εμβολιασμένους συνέβη λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μεταλλάξης Δέλτα. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες καταδεικνύεται ότι η ανοσοαπόκριση από τον συνδυασμό του εμβολίου της AstraZeneca με ένα από τα εμβόλια BioNTech/Pfizer ή Moderna είναι «σαφώς ανώτερη» από αυτήν έπειτα από δύο δόσεις του σκευάσματος της AstraZeneca, για αυτό κι η Stico προχώρησε στην αναθεώρηση της σύστασης της.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας επισήμανε ωστόσο ότι η σύστασή της δίδεται με την επιφύλαξη των σχολίων που θα προκύψουν από τη διαδικασία, η οποία ακόμη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Παράλληλα ξεκαθάρισε στην ανακοίνωσή της ότι «η β' δόση να χορηγηθεί εγκαίρως», καθώς μετά από μόνο μία δόση, η προστασία έναντι της παραλλαγής φαίνεται «σημαντικά περιορισμένη».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v