40% των περιστατικών άνοιας οφείλονται στην πολλή TV

Οι μεσήλικες που συνηθίζουν να βλέπουν περισσότερη ώρα τηλεόραση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια, σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες.
40% των περιστατικών άνοιας οφείλονται στην πολλή TV
Θυμάσαι όταν ήμασταν μικροί κι οι γονείς σου σε κυνηγούσαν σε όλο το σπίτι να μην βλέπεις πολλή ώρα τηλεόραση γιατί «θα χαλούσαν τα μάτια σου»; Με βάση τα όσα αναφέρουν τρεις νέες αμερικανικές επιστημονικές μελέτες, οι ρόλοι θα έπρεπε να αντιστραφούν σήμερα.

Συγκεκριμένα οι τρεις έρευνες οι οποίες παρουσιάστηκαν σε ιατρικό συνέδριο της αμερικανικής American Heart Αssociation, εστίασαν σε γνωστικές λειτουργίες όπως μνήμη, νόηση, επικοινωνία και επίλυση προβλημάτων. Η έκπτωση των λειτουργιών αυτών ορισμένες φορές θεωρείται από τον επιστημονικό κόσμο πρόδρομος της άνοιας.

Είναι σημαντικό να προσθέσουμε κάπου εδώ ότι κάθε χρόνο περισσότερα από επτά εκατομμύρια νέα περιστατικά άνοιας διαγιγνώσκονται παγκοσμίως και έως το 2050 οι περιπτώσεις άνοιας αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 116% στις ανεπτυγμένες χώρες και κατά 264% στις υπό ανάπτυξη.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν φάρμακα που να σταματούν ή να εμποδίζουν την εμφάνιση της άνοιας τα παραπάνω ποσοστά κρίνονται τουλάχιστον ανησυχητικά. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες αποφαίνονται ότι σχεδόν το 40% των περιστατικών άνοιας διεθνώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή έστω να καθυστερήσουν, αν οι άνθρωποι έκαναν αλλαγές στον τρόπο της ζωής τους, όπως περισσότερη σωματική άσκηση.

Οι προαναφερθείσες μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν πρόσφατα ωστόσο ασχολήθηκαν με την επίπτωση της καθιστικής ζωής και ειδικότερα της παρακολούθησης τηλεόρασης στην υγεία του νου και του εγκεφάλου.

Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας Πρίγια Πάλτα του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, έγινε σε 10.700 άτομα με μέση ηλικία 59 ετών, οι οποίοι ρωτήθηκαν για τις συνήθειες τους σε σχέση με την τηλεόραση σε βάθος χρόνου, ενώ συγχρόνως υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και νόησης.

Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι, σε σχέση με όσους έβλεπαν τηλεόραση σπάνια ή καθόλου, όσοι παρακολουθούσαν μέτρια, συχνά ή πολύ συχνά, είχαν κατά μέσο όρο περίπου 7% μεγαλύτερη έκπτωση γνωστικών λειτουργιών σε μια περίοδο 15 ετών.

Η δεύτερη έρευνα, είχε ως επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Κέλι Πέτι Γκάμπριελ του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα κι έγινε σε 1.601 άτομα με μέση ηλικία 76 ετών. Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες, οι επιστήμονες θέλησαν να συσχετίσουν τον όγκο της φαιάς ουσίας και άλλων περιοχών του εγκεφάλου με το χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης.

Όπως είναι επιστημονικά γνωστό όσο περισσότερη φαιά ουσία έχει ο εγκέφαλος, τόσο καλύτερη θεωρείται η γνωστική λειτουργία του. Η μελέτη βρήκε ότι, σε σχέση με όσους βλέπουν τηλεόραση σπάνια ή ποτέ, όσοι παρακολουθούν μέτρια έως πολύ στη διάρκεια της μέσης ηλικίας, έχουν μικρότερο όγκο μετά από δέκα χρόνια, πράγμα που υποδηλώνει μεγαλύτερη ατροφία του εγκεφάλου.

Η τρίτη μελέτη, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ράιαν Ντόχερτι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, έγινε σε 500 άτομα με ηλικία 30 έως 50 ετών. Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι η συχνότερη παρακολούθηση τηλεόρασης στην αρχή της μέσης ηλικίας σχετίζεται με μικρότερο όγκο φαιάς ουσίας του εγκεφάλου αργότερα.

«Οι έρευνες είναι πολύ επίκαιρες και σημαντικές εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας Covid-19, επειδή γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι περνάνε περισσότερο χρόνο σε καθιστικές συμπεριφορές όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης. Πρόκειται για μια μορφή καθιστικής συμπεριφοράς που είναι εύκολο να τροποποιηθεί και αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της American Heart Association καθηγητής νευρολογίας και επιδημιολογίας Μίτσελ Έλκιντ του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v