Δοκιμές σε 4 χώρες για το «εμβόλιο των φτωχών»

Ένα φθηνό αλλά πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο δοκιμάζεται σε τέσσερις χώρες, με την ελπίδα να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία.
Δοκιμές σε 4 χώρες για το «εμβόλιο των φτωχών»
Το μοναδικό όπλο αναχαίτισης της πανδημίας που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του ο πλανήτης είναι τα εμβόλια. Ωστόσο στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν ένα μαζικό σχέδιο εμβολιασμών η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Για αυτόν τον λόγο έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές ενός φθηνού αλλά αποτελεσματικού εμβολίου σε τέσσερις χώρες (Βραζιλία, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ), με τους επιστήμονες να ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν έναν ακόμη σύμμαχο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Μιλάμε για το εμβόλιο NDV-HXP-S, το οποίο είναι το πρώτο σε κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιεί ένα νέο μοριακό σχεδιασμό, που του επιτρέπει να δημιουργεί περισσότερα ισχυρά αντισώματα κατά του κορωνοϊού, συγκριτικά με την πρώτη γενιά εγκεκριμένων εμβολίων Covid-19. Παράλληλα το νέο εμβόλιο είναι σημαντικά χαμηλότερου κόστους και αρκετά πιο εύκολο στην παραγωγή του, σύμφωνα με τους New York Times.

Όπως γνωρίζουμε μέχρι τώρα τα υπάρχοντα εμβόλια, όπως της Pfizer/BioNTech ή της Johnson & Johnson, παράγονται σε εξειδικευμένα εργοστάσια με χρήση ορισμένων δυσεύρετων συστατικών. Το νέο εμβόλιο όμως μπορεί να παραχθεί μαζικά σε αυγά από κότες, όπως κάθε χρόνο παράγονται δισεκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια σε εργοστάσια που βρίσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε αυγό μπορεί να δώσει πέντε έως δέκα δόσεις του νέου εμβολίου, σε σχέση με μία έως δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου.

Εφόσον το νέο εμβόλιο NDV-HXP-S αποδειχθεί στις δοκιμές ασφαλές και αποτελεσματικό, οι παραγωγοί εμβολίων θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν στην αγορά πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις του ετησίως.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς κάτι τέτοιο θα βοηθήσει πολύ τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος οι οποίες σήμερα αγωνίζονται να βρουν στις πλουσιότερες χώρες διαθέσιμα εμβόλια σε προσιτές τιμές.

Η πρώτη φάση των κλινικών του νέου εμβολίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο βάσει προγράμματος και η τελική φάση μετά από μερικούς ακόμη μήνες. Τα πειράματα σε ζώα (τρωκτικά) που έχουν διενεργηθεί έως σήμερα αφήνουν πολλές υποσχέσεις για την αποτελεσματικότητα του.

Ο εκπρόσωπος του Κέντρου PATH για την Καινοτομία και την Πρόσβαση στα Εμβόλια, (που έχει αναλάβει μετά από χρηματοδότηση του ιδρύματος Γκέιτς το συντονισμό και την ανάπτυξη του εμβολίου) δρ Μπρους Ίνις δήλωσε ότι «κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα παγκόσμιας κλάσης εμβόλιο».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v