Αθλήτριες της ενόργανης καταγγέλλουν βασανιστήρια και σεξουαλική παρενόχληση

Το «κολαστήριο της ενόργανης» καταγγέλλουν 22 αθλήτριες και αθλητές σε ρεπορτάζ της Εφ. Συν. μιλώντας για εκβιασμούς, τιμωρίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Αθλήτριες της ενόργανης καταγγέλλουν βασανιστήρια και σεξουαλική παρενόχληση
Σοκ προκαλούν οι καταγγελίες 22 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για σωματική-ψυχολογική βία και σεξουαλικές παρενοχλήσεις τις οποίες φέρνει στο φως σχετικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών

Οι συγκεκριμένοι αθλητές, οι οποίοι έστειλαν ανοικτή επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνουν λόγο για ένα «κοινό μυστικό» σε ό,τι αφορά τις προπονητικές μεθόδους, που έφταναν ή ξεπερνούσαν τα όρια του βασανισμού, με τα περιστατικά να ξεκινούν από το 1985.

Το γεγονός που σοκάρει ακόμα πιο πολύ, είναι πως όλα αυτά συνέβησαν με θύματα μικρά παιδιά, καθώς οι αθλητές που έκαναν την καταγγελία ξεκίνησαν την ενασχόληση με το άθλημα από την ηλικία των 5 ετών, ενώ στα 9 τους είχαν ήδη συμμετοχές σε αγώνες, σε συλλογικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

«Πίσω από την τιμή του να φοράει ένας αθλητής τη φόρμα με το Εθνόσημο και να πανηγυρίζει ένα μετάλλιο, τις περισσότερες φορές κρύβεται ένα κακοποιημένο παιδί. Ένας κακοποιημένος άνθρωπος», αναφέρουν μεταξύ άλλων και ζητούν την παρέμβαση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, καθώς και όλων όσων κοινοποιούν στην επιστολή τους (υφυπουργό Αθλητισμού, γενικό γραμματέα Αθλητισμού, πρόεδρο Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, πρόεδρο Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας).

Όλα όσα τραυματικά περιγράφουν ότι υπέστησαν, δεν ήταν «μεμονωμένα περιστατικά», αλλά ο κύριος τρόπος προπόνησης, ενώ «οι προπονητές είχαν την απόλυτη δικαιοδοσία επάνω στους αθλητές τους χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος επί της προπονητικής τους μεθόδου από τις διοικήσεις των συλλόγων ή της ομοσπονδίας».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα τη βελτίωση της ευλυγισίας, ενώ τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν «πώς να κάνουν σωστά την άσκηση».

«Με την ανοικτή επιστολή μεγάλου αριθμού αθλητριών/αθλητών της ενόργανης γυμναστικής, διατυπώνεται μαζικά, για πρώτη φορά, η κραυγή διαμαρτυρίας για την ψυχολογική και σωματική κακοποίηση, καθώς και την προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, την οποία υπέστησαν, σε προεφηβική ηλικία η πλειονότητα εξ αυτών, καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής τους πορείας», ανέφερε σε δηλώσεις του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πληρεξούσιος δικηγόρος των 22 αθλητριών και αθλητών, Αλέξανδρος Αδαμίδης και πρόσθεσε:

«Όλες/οι οι εντολείς μου δηλώνουν ότι στόχος τους είναι η καταδίκη κάθε μορφής βίας στον αθλητισμό, η αναγνώριση των σφαλμάτων και η αναμόρφωση του αθλητισμού μέσω ενός σοβαρού και αξιόπιστου συστήματος επιλογής, ελέγχου και αξιολόγησης προπονητών και στελεχών της γυμναστικής και γενικότερα της αθλητικής κοινωνίας σε κάθε επίπεδο, ώστε κανένα παιδί να μη βιώσει ξανά την ωμή βία με αφορμή τον αθλητισμό και την προπόνηση».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v