Αναστέλλονται οι δοκιμές της AstraZeneca σε παιδιά και εφήβους

Αναμένοντας πληροφορίες από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της Αγγλίας, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέστειλε τις δοκιμές του εμβολίου.
Αναστέλλονται οι δοκιμές της AstraZeneca σε παιδιά και εφήβους
Την απόφαση να παύσει τις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca σε παιδιά και εφήβους προχώρησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Παρότι δεν υπάρχει ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια της παιδιατρικής κλινικής δοκιμής, αναμένουμε συμπληρωματικές πληροφορίες από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), για τα σπάνια κρούσματα θρόμβωσης που αναφέρθηκαν σε ενήλικες, πριν προχωρήσουμε σε νέους εμβολιασμούς στην κλινική δοκιμή», αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του για το εμβόλιο που ανέπτυξε μαζί με τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca.

«Γονείς και παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν να μεταβαίνουν στις προγραμματισμένες επισκέψεις και μπορούν να επικοινωνούν με τις εγκαταστάσεις όπου διεξάγεται η δοκιμή αν έχουν ερωτήσεις», πρόσθεσε το πανεπιστήμιο.

Ταυτόχρονα, η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της Αγγλίας ερευνά αναφορές για θρόμβους αίματος σε ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο. 

Από την μεριά του ο ΠΟΥ, μέσω αξιωματούχου του, αναφέρει πως το «ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ της χρήσης του εμβολίου».

Ο Ροτζέριο Πίντο ντε Σα Γκασπάρ, διευθυντής του τμήματος ρυθμίσεων και προεπιλογών του ΠΟΥ, επέμεινε στο γεγονός ότι με το υφιστάμενο επίπεδο γνώσεων το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου «παραμένει σε μεγάλο βαθμό θετικό».

«Αυτά τα οφέλη είναι πραγματικά πολύ σημαντικά σε ό,τι αφορά τη μείωση της θνησιμότητας μεταξύ των πληθυσμών που εμβολιάζονται», είπε ο Πίντο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΠΟΥ, τονίζοντας ότι τόσο ειδικοί όσο και τα μέσα ενημέρωσης τείνουν να εστιάζουν «υπερβολικά» μόνο στους κινδύνους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v