5 λόγοι που πονάει η μέση σου

Ταλαιπωρείσαι από πόνους στη μέση που έρχονται και φεύγουν; Δες τι μπορεί να φταίει και πώς θα το διορθώσεις.
5 λόγοι που πονάει η μέση σου

Έχεις συχνά ενοχλήσεις στη μέση; Ξυπνάς και τη νιώθεις σφιγμένη ή κάθε φορά που σηκώνεσαι σε «τσιγκλάει»; Ένας ορθοπεδικός/φυσικοθεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει, όμως καλό θα ήταν να έχεις υπόψη σου και τις παρακάτω αιτίες.

Σφιχτοί καμπτήρες του ισχίου

Αν κάνεις δουλειά γραφείου ή κάθεσαι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τότε θα πρέπει να δώσεις βάση στους συγκεκριμένους μυς. Ο λαγνονοψοΐτης προσκολλάται στο μπροστινό μέρος της σπονδυλικής στήλης σας και στη συνέχεια στο μηρό. Όταν κάθεσαι, «μαζεύει» και γίνεται σφιχτός. Εάν δεν τον διατείνεις τακτικά, τότε μπορεί να «τραβήξει» την σπονδυλική στήλη.

Αν κάθε φορά που σηκώνεσαι από την καρέκλα νιώθεις σφιχτή τη μέση του, τότε η παρακάτω διάταση μπορεί να σε βοηθήσει. Έχει σημασία όμως να την κάνεις συχνά και όχι μόνο όποτε νιώθεις ενόχληση στην περιοχή. Προσπάθησε να την κάνεις 2-3 φορές τη μέρα για 3-5 λεπτά.

Δες το βίντεο:



Σφιχτοί γλουτοί

Ο περισσότερος κόσμος που ταλαιπωρείται από πόνο στη μέση έχει κάποιον μυ από τους γλουτιαίους βραχυμένο ήτοι σφιχτό. Σε αρκετές περιπτώσεις, η διάταση αυτού του μυ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις ενοχλήσεις, ακόμα και αν ο πόνος δεν επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο σημείο. Ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσεις αυτούς τους μυς είναι με μια μπάλα του τένις, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο. Πιθανότατα θα νιώσεις κάποια σημεία πιο ευαίσθητα – σε αυτά θα πρέπει να δουλέψεις σιγά σιγά.



Ύστερα θα πρέπει να διατείνεις τους μυς που έχουν την τάση να «μαζεύουν», όπως ο απιοειδής. Δες παρακάτω μια ωραιότατη διάταση για αυτόν τον μυ.



Αδύναμοι γλουτοί

Αρκετά συχνό φαινόμενο σε δύο κατηγορίες ανθρώπων: όσων κάνουν καθιστική ζωή και όσων αντιμετωπίζουν χρόνιους πόνους στη μέση. Οι γλουτοί πέρα από σέξι, είναι βασικότατοι για την υγεία της σπονδυλικής στήλης και κατ’ επέκταση της μέσης. Άρα όσο πιο δυνατοί είναι τόσο πιο ευχαριστημένη θα είναι η μέση σου. Σε χρόνιες παθήσεις της μέσης συνήθως ο ένας γλουτός είναι πιο αδύναμος σε σχέση με τον άλλον, επομένως ένα εστιασμένο πρόγραμμα ενδυνάμωσης είναι σημαντικό για την υποστήριξη της μέσης.

Δες παρακάτω ένα τεστ για να διαπιστώσεις τυχόν ανισορροπία δεξιάς και αριστερής πλευράς



Για την ενδυνάμωσή τους τώρα οι ασκήσεις είναι δεκάδες, δες μερικές στο παρακάτω βίντεο:



Χρόνια φλεγμονή

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία και έρευνες που δείχνουν ότι αυτό που συμβαίνει στο έντερο επηρεάζει ολόκληρο το σώμα μας. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και αλκοόλ μπορεί να διαταράξει την κανονική ισορροπία στο έντερο και μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις. Παρόλο που ο πόνος σου εστιάζεται στους μυς, η υποκείμενη αιτία μπορεί να είναι ένα πρόβλημα χρόνιας φλεγμονής του εντέρου.

Αν λοιπόν ξυπνάς με τη μέση σου να πονάει, έχεις αρκετά σημεία πόνου και πόνο στις αρθρώσεις, πεσμένη ενέργεια και ξυπνάς κουρασμένος και έχεις εντερικά συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα ή διάρροια, τότε ίσως ο πόνος σου να οφείλεται εκεί. Το πρώτο βήμα είναι να κόψεις τις επεξεργασμένες τροφές, το αλκοόλ και το κάπνισμα και να αυξήσεις την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών και άπαχου κρέατος.

Σφιχτός κορμός

Αρκετός κόσμος πιστεύει ότι ο πόνος στη μέση προκαλείται από έναν αδύναμο κορμό, δηλαδή αδυναμία στους μύες που σταθεροποιούν τη σπονδυλική στήλη. Πολλές περιπτώσεις στις κλινικές με πόνο στη μέση, έχουν έναν «πυρήνα» που στην πραγματικότητα έχει αλλάξει πάρα πολύ. Όταν κινούνται, αντί οι μυς να δουλεύουν αρμονικά καταλήγουν να συστέλλονται υπερβολικά, ακόμη και για τις πιο βασικές κινήσεις. Αυτή η υπερβολική συστολή μειώνει την κινητικότητα και προκαλεί πόνο στην μέση αλλά και δυσκαμψία. Αν λοιπόν έχεις πόνο στη μέση και η πλάτη σου είναι αρκετά σφιγμένη, τότε κατά πάσα πιθανότητα οι μύες του κορμού σου είναι υπερβολικά σφιχτοί.

Ένας επαγγελματίας με εμπειρία σε αυτόν τον τομέα θα σου μάθει πώς να κινείς το σώμα σου αποτελεσματικά, και να χαλαρώνεις συγκεκριμένους μυς με ασφάλεια. Η γιόγκα και το πιλάτες είναι ιδανικές επιλογές για να μάθεις πώς να το κάνεις, όμως είναι σημαντικό να μην πιέσεις το σώμα σου από την αρχή σε θέσεις που δεν νιώθεις άνετα και να το «πηγαίνεις» μέχρι εκεί που μπορεί.

Με πληροφορίες από premiersportsmedicine.com.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v