10 ασκήσεις που κάνεις λάθος στο γυμναστήριο

Κακή τεχνική ή πολλά κιλά λίγη σημασία έχει. Δες δέκα συνηθισμένες ασκήσεις που κατακρεουργείς σε κάθε σου προπόνηση.
10 ασκήσεις που κάνεις λάθος στο γυμναστήριο
Αν υπήρχε παγκόσμια πιστοποίηση κακής τεχνικής και λανθασμένης εκτέλεσης, τότε οι ασκούμενοι των γυμναστηρίων θα την είχαν αποκτήσει με υψηλή βαθμολογία.

Θες να μην συγκαταλέγεσαι σε αυτούς. Δες παρακάτω δέκα δημοφιλείς ασκήσεις που συνήθως «πετσοκόβονται» λόγω κακής τεχνικής ή υπερβολικού εγωισμού.

Άρσεις Θανάτου

Το πιο συχνό λάθος είναι η υπερέκταση του αυχένα σου. Όταν εκτελείς την κίνηση σκέφτεσαι «πάνω», αντί να σκέφτεσαι «εμπρός», όμως ό,τι κάνει ο αυχένας κάνει και η μέση, άρα υπερεκτείνοντας τον αυχένα βάζεις τη μέση σου σε επικίνδυνη θέση λόρδωσης.



Πιέσεις στήθους

Δεν φέρνεις την μπάρα στο στήθος, και κάνεις «κοφτές» επαναλήψεις. Ζητάς συνήθως βοήθεια από κάποιον άλλο, για να σηκώσεις την μπάρα, όμως έτσι δεν επιτρέπεις στο σώμα σου να συνηθίσει το φορτίο.

Flyes (ανοίγματα) για στήθος

Χρησιμοποιείς μεγάλο άνοιγμα όσο κατεβάζεις τους αλτήρες με αποτέλεσμα ο ώμος να έρχεται σε επικίνδυνη θέση. Επίσης, λυγίζεις πολύ τους αγκώνες σου στο κατέβασμα της κίνησης, «κλέβοντας» με τους δικέφαλους και κάνοντας ευκολότερη την άσκηση.



Κωπηλατική με αλτήρα

Σηκώνεις τον τραπεζοειδή ενώ τραβάς τον αλτήρα κοντά στο σώμα σου και δεν είσαι πλήρως παράλληλος με το έδαφος, αμελώντας να δουλέψεις επαρκώς τον πλατύ ραχιαίο τον οποίο και στοχεύει η άσκηση.



Καθίσματα

Σηκώνονται οι φτέρνες των ποδιών σου λόγω μειωμένης κινητικότητας στους αστραγάλους ή κακής ποιότητας παπουτσιών. Επίσης, μπορεί να γέρνεις μπροστά αντί να μένεις ευθυτενής καθώς χαμηλώνεις με την μπάρα. Τέλος, αφήνεις το ego σου να κυριαρχήσει και βάζεις υπερβολικά πολλά κιλά, κάνοντας μικρή κίνηση.




Πρέσσα

Όπως και στα καθίσματα, βάζεις πολλά κιλά και έχεις μειωμένο εύρος κίνησης κάτι που μειώνει την αποτελεσματικότητα της άσκησης. Επίσης, κάνεις μεγάλες παύσεις μεταξύ των επαναλήψεων ή «κλειδώνεις» τα γόνατα στο τελείωμα, με αποτέλεσμα να χάνεται η ένταση στους μυς.



Πιέσεις ώμων

Γέρνεις πίσω όταν πιέζεις τους αλτήρες ή την μπάρα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πόνο ή ενόχληση στην μέση. Επίσης, αν χρησιμοποιείς αλτήρες, δεν χρειάζεται να τους κοπανάς μεταξύ τους-  αυτός ο κραδασμός μπορεί να πονέσει τους ώμους σου.



Απαγωγές ώμων

Αντί να φτάνουν τα χέρια σου μέχρι να είναι παράλληλα με το έδαφος, τα σηκώνεις πιο ψηλά, κίνηση που ταλαιπωρεί την άρθρωση του ώμου και την φέρνει σε επικίνδυνη θέση. Επίσης, λυγίζεις πολύ τους αγκώνες σου για να μπορέσεις να σηκώσεις περισσότερα κιλά.



Τρικέφαλοι

Κάνεις κοφτές επαναλήψεις επειδή βάζεις πολλά κιλά. Αντί να έχεις το σώμα σου σε μία φυσική στάση, γέρνεις μπροστά και βάζεις όλο σου το βάρος ενώ εκτελείς τις επαναλήψεις για να σε βοηθήσει.



Kickbacks γλουτού

Αυτό αφορά κυρίως τα κορίτσια. Μήπως σηκώνεις πολύ ψηλά το πίσω πόδι και «σπας» την λεκάνη σου κάνοντας υπερέκταση της σπονδυλικής στήλης; Κάτι τέτοιο με τον καιρό μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στη μέση.



 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v