85% αποτελεσματικότητα έχει το εμβόλιο της Pfizer

Ευχάριστα είναι τα αποτελέσματα Ισραηλινής μελέτης σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer που φτάνει στο 85%.
85% αποτελεσματικότητα έχει το εμβόλιο της Pfizer
Ένα από τα θέματα που έχει απασχολήσει πολύ την κοινή γνώμη το 2021 είναι φυσικά η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Ενώ οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, από το Ισραήλ μας έρχονται πολύ ενθαρρυντικά νέα σχετικά με την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer, η οποία σύμφωνα με μελέτη στο προσωπικό του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του Ιατρικού Κέντρου Σεμπά αγγίζει το 85%.

Καλό είναι εδώ να αναφέρουμε ότι προηγούμενες μελέτες στην ίδια χώρα, είχαν δείξει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα φτάσει στο 94% μετά και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Οι ερευνητές, είχαν επικεφαλής την λοιμωξιολόγο Γκίλι Ρεγκέβ-Γιοτσάι, και δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet". Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ανέφεραν ότι μεταξύ των 7.214 υγειονομικών (σε σύνολο 9.100) που έκαναν την πρώτη δόση τον Ιανουάριο, υπήρξε μείωση 85% στις περιπτώσεις συμπτωματικής Covid-19 μέσα στις επόμενες 15 έως 28 μέρες. Η συνολική αποτελεσματικότητα, δηλαδή η μείωση των λοιμώξεων στους εμβολιασμένους σε σχέση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί -αν συμπεριληφθούν και οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις- ήταν 75% μετά την πρώτη δόση.

Η Ρεγκέβ-Γιοτσάι ανέφερε ότι το εμβόλιο είναι «εντυπωσιακά αποτελεσματικό», αλλά υπογράμμισε ότι η μελέτη αφορούσε ανθρώπους που είναι «κυρίως νέοι και υγιείς», με μικρό ποσοστό άνω των 65 ετών. Ωστόσο, η μελέτη έγινε στη διάρκεια μιας έξαρσης κρουσμάτων στο Ισραήλ, τη στιγμή που τα νοσοκομεία κατακλύζονταν από νέα περιστατικά.

Τα στοιχέια της μελέτης φαίνεται να δικαιώνουν τη βρετανική κυβέρνηση που αποφάσισε να απομακρύνει χρονικά στις 12 εβδομάδες τις δύο δόσεις τόσο για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, όσο και για εκείνο των Οξφόρδης/AstraZeneca, με σκοπό να εμβολιάσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του βρετανικού πληθυσμού με την πρώτη δόση.

Η Pfizer παρόλα αυτά δεν σχολίασε επίσημα τα νέα στοιχεία από το Ισραήλ, λέγοντας ότι κάνει τη δική της ανάλυση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v