Κορυφαίοι οικονομολόγοι διαφωνούν για το αν σώζουμε ζωές ή οικονομίες

Διαφωνία υπάρχει ανάμεσα σε κορυφαίους οικονομολόγους για το αν πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στις ζωές ή στην οικονομία.
Κορυφαίοι οικονομολόγοι διαφωνούν για το αν σώζουμε ζωές ή οικονομίες

Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει εύκολα επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιες. Για αυτόν τον λόγο έχουν ξεκινήσει πολλές και μεγάλες συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων της οικονομίας σε όλο τον κόσμο που φτάνουν να βάλουν στο ζύγι τις ανθρώπινες ζωές και τις οικονομίες των κρατών που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Χαρακτηριστική λοιπόν είναι η διαφωνία του προέδρου του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Κλέμενς Φιστ, με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) Μίχαελ Χιούτερ πάνω στο θέμα της ισορροπίας ανθρώπινων ζωών και οικονομικών συνεπειών στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού.

«Νομίζω ότι οι συζητήσεις σχετικά με την φερόμενη άποψη για ένα βαθμό αποδοχής θανάτων δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες», ανέφερε ο Φιστ σε συνέντευξή του στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND).

Από την άλλη ο διευθυντής του προσκείμενου στους εργοδότες Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) Μίχαελ Χιούτερ, είχε ζητήσει σε προηγούμενες δηλώσεις του «ισορροπία μεταξύ της διάσωσης ανθρώπινων ζωών και των οικονομικών συνεπειών, για παράδειγμα, των lockdown. Πρόκειται για το ερώτημα πόσες περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού, επίσης και θανάτων από κορωνοϊό είναι αποδεκτές», όπως έγραψε.

Ο Φιστ είχε υπογραμμίσει παλαιότερα στο RND: «την ανάγκη της εξισορρόπησης μεταξύ των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών στόχων στον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Το ερώτημα (όμως) είναι πού ακριβώς βρίσκονται οι αντικρουόμενοι στόχοι και τι προκύπτει από αυτούς. Σύμφωνα με μελέτες, το 80% της οικονομικής ζημίας οφείλεται στην παρουσία του ιού και όχι στα lockdown. Η Σουηδία δεν έλαβε αρχικώς περιοριστικά μέτρα lockdown, ωστόσο η οικονομία κατέρρευσε, αν και λίγο αργότερα και όχι τόσο έντονα στην αρχή. Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από μελέτες στις ΗΠΑ».

«Εάν ανοίξουν καταστήματα και εστιατόρια ενόσω υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης, ο αριθμός των πελατών που θα πηγαίνει θα είναι περιορισμένος. Εκτός τούτου, επαπειλείται μετά, πολύ γρήγορα, το επόμενο κύμα λοιμώξεων με τις ανάλογες συνέπειες για την οικονομία», συμπλήρωσε ακόμη.

Ο επικεφαλής του Ifo αντέκρουσε επίσης τα δεδομένα που ανέφερε ο Χιούτερ στην ανάλυση του, οι οποίες και θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτέλεσματικοτητα των lockdown λέγοντας: «Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περιοριστικά μέτρα των lockdown επηρεάζουν την εξέλιξη των μολύνσεων».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v