Το Perseverance προσεδαφίστηκε στον Άρη

Το ρομποτικό ρόβερ της αποστολής "Mars 2020" της NASA προσεδαφίστηκε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου στην επιφάνεια του Άρη. Δείτε το βίντεο.
Το Perseverance προσεδαφίστηκε στον Άρη
Στην αίθουσα ελέγχου της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, τα χαμόγελα είναι εκατοντάδες και οι ομάδες ξεσπούν σε χειροκροτήματα χαράς.

Είναι η στιγμή που πραγματοποιείται το πρώτο σκέλος της ιστορικής προσεδάφισης του ρομποτικού Perseverance, της αποστολής Mars 2020 της NASA στον Άρη.

Πρόκειται για μια τολμηρή απόπειρα για κάθοδο στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη», η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 23:00 ώρα Ελλάδας.

Το ρόβερ θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους.

Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το "Ingenuity", ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.

Είναι η πρώτη φορά η ανθρωπότητα βλέπει σε πραγματικό χρόνο ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο να προσεδαφίζεται στον Άρη.

Δείτε παρακάτω τα βίντεο που μετέδωσε και βάλτε στα ηχεία το Life on Mars του David Bowie:







 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v