Αποζημιώσεις σε απογόνους σκλάβων θα δώσουν οι ΗΠΑ

Αποζημιώσεις σε απογόνους υποδουλωμένων ανθρώπων σκοπεύουν να δώσουν οι Η.Π.Α. μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Αποζημιώσεις σε απογόνους σκλάβων θα δώσουν οι ΗΠΑ
Είναι σύνηθες σε όλο τον κόσμο θύματα πολέμων, βιασμών, τρομοκρατίας όπως και άλλων ιστορικών αδικιών να αποζημιώνονται. Παρόλα αυτά οι Η.Π.Α. δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το κομμάτι της αποζημίωσης απογόνων Αφροαμερικανών σκλάβων. Από ότι φαίνεται, αυτό πρόκειται να αλλάξει με βάση τις ανακοινώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Μπάιντεν θα στηρίξει μια μελέτη σχετικά με το εάν απόγονοι υποδουλωμένων ανθρώπων στις ΗΠΑ πρέπει να λάβουν αποζημιώσεις.

Αν ψάξει κάποιος ενδελεχώς την πρόσφατη αμερικανική ιστορία θα διαπιστώσει ότι έχουν καταγραφεί κάποιες περιπτώσεις αντίστοιχων αποζημιώσεων. Το 1988 λόγου χάρη υπήρξε αποζημίωση για τους επιζώντες των αμερικανικών στρατοπέδων φυλάκισης Ιαπώνων που ζούσαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σχεδόν 62.000 άνθρωποι έλαβαν αποζημιώσεις ύψους 20.000 δολαρίων ανά άτομο.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό ο αριθμός των απογόνων σκλάβων είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.  

Η δουλεία έχει καταργηθεί στις ΗΠΑ από το 1865, ωστόσο τα θέματα ρατσισμού δεν έχουν επιλυθεί, όπως έδειξε και το Black Lives Matter κίνημα της προηγούμενης χρονιάς. Στην πολιτεία της Καλιφόρνιας μάλιστα το ζήτημα των αποζημιώσεων σε απογόνους θυμάτων της δουλείας παραμένει ανοιχτό.  

Η Καλιφόρνια ήταν η πρώτη πολιτεία που άνοιξε το θέμα και θα μπορούσε να την ακολουθήσουν κι οι υπόλοιπες πολιτείες όπως είναι λογικό.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η βουλευτής των Δημοκρατικών, Σίρλεϊ Βέμπερ, που έχει φέρει σχετικό νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο της Καλιφόρνιας δήλωνε: «Εδώ και χρόνια σκέφτομαι αυτό το θέμα. Ερευνώ τις προτάσεις που έχουν γίνει σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το ζήτημα δεν τραβά όμως την προσοχή. Η Καλιφόρνια είναι μια προοδευτική πολιτεία, κερδίζουν οι Δημοκρατικοί, οπότε μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα που άλλες πολιτείες δεν μπορούν». 

Το νομοσχέδιο της Βέμπερ βρήκε υποστήριξη κι από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Καλιφόρνια Γκέιβιν Νιούσομ ο οποίος και είχε συστήσει ομάδα που εξετάζει πώς ακριβώς θα μπορούσαν να καταβληθούν αποζημιώσεις σε απογόνους θυμάτων της δουλείας.

Σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν καθ’ οιοδήποτε τρόπο οι αδικίες που δέχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Αφροαμερικανοί για πάνω από 250 χρόνια, που πήρε να καταργηθεί η δουλεία η Βέμπερ συμπλήρωσε σχετικά «Έχουμε γενεές επί γενεών που διαμορφώθηκαν από την ρατσιστική πολιτική. Επομένως πρέπει να δούμε όλες αυτές τις αδικίες και να αναρωτηθούμε γιατί ακόμη λίγοι μαύροι κατέχουν ακίνητη περιουσία και πώς θα γίνει πιο απλό να μπορούν να μεταβιβάζουν και αυτοί στα παιδιά τους περιουσία και πλούτο».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v