Διαταραχές Ύπνου και μετατραυματικό στρες προκαλεί στα παιδιά η πανδημία

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δημοσίευσε στοιχεία για τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας κι είναι αρκούντως ανησυχητικά.
Διαταραχές Ύπνου και μετατραυματικό στρες προκαλεί στα παιδιά η πανδημία
Ένας χρόνος έχει περάσει περίπου από όταν η πανδημία άλλαξε τη ζωή σε ολόκληρη την ανθρωπότητα κι οι συνέπειες που βλέπουμε στην καθημερινότητά μας είναι μεγάλες σε υγειονομικό, κοινωνικό, πολιτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. Αυτές τις μέρες διοργανώθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) η οποία κι έβαλε στο μικροσκόπιό της τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά.

Μάλιστα, εκτός των άλλων παρουσιάστηκαν και στοιχεία όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης τα οποία διασφαλίζουν τις ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας των σχολείων αυτή την περίοδο.

Η εκδήλωση είχε ως κεντρικό της θέμα, «η νόσος Covid-19 στη σχολική κοινότητα και ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών» και την παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων όπως αντίστοιχα και γιατροί.

Οι επιστήμονες μίλησαν για το φόβο για την ασθένεια, την ανασφάλεια για το μέλλον, το αίσθημα απώλειας αλλά και τη διατάραξη της καθημερινότητας, που όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό αποτελούν δεδομένες καταστάσεις τον καιρό της πανδημίας. Όλα τα παραπάνω συντελούν στη δημιουργία σύγχυσης και θυμού, ο οποίος δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος από μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού.

Οι επιστήμονες στάθηκαν ιδιαιτέρως στα παιδιά, αναφέροντας ότι σημαντικό ποσοστό αυτών εμφάνισαν διαταραχές στον ύπνο τους (αυπνία, αναστροφή του ωραρίου, εφιάλτες) ή στη διατροφή τους, σύγχυση ως προς τη διαχείριση της καθημερινότητας τους και μετατραυματικό στρες. Διαπιστώθηκε παράλληλα ότι τα παιδιά με χαμηλότερο οικονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο γονέων παρουσίασαν μεγαλύτερα ποσοστά μετατραυματικού στρες, όπως συνέβη αντίστοιχα και με όσα παιδιά είχαν περισσότερη έκθεση σε πληροφορίες σχετιζόμενες με την πανδημία.

Έτσι λοιπόν έγινε συχνό φαινόμενο τις μέρες της πανδημίας πολλά παιδιά και οι έφηβοι να βιώνουν καταθλιπτικό συναίσθημα, παραίτηση και να παρουσιάζουν εξάρτηση από το ίντερνετ, τη στιγμή μάλιστα που αυξήθηκαν τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας. Τα παιδιά δε, με υπερκινητικότητα, ελλειμματική διαταραχή και διατροφικές διαταραχές μοιάζουν πιο ευάλωτα στις παραπάνω συνέπειες.

Είναι άλλωστε σαφές ότι τόσο οι διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί όσο και ο ΠΟΥ θεωρούν κυρίαρχη προτεραιότητα την εξασφάλιση της δυνατότητας να συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαίδευση,  μιας και συμβάλλει καθοριστικά στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών.

«Το ασφαλές σχολείο θα παραμείνει στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, σ' αυτή την πρωτόγνωρη σχολική χρονιά, για να διατηρήσουμε ασφαλή την κοινωνία και να ανακόψουμε τις αλυσίδες μετάδοσης του ιού», ανέφερε ο κ.Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής υπογραμμίζοντας την ανάγκη ένταξης των εκπαιδευτικών στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τον Sars-CoV-2. Εκτός αυτού τόνισε ότι με πρωτοβουλία του ΙΣΑ περισσότεροι από 150 ιδιώτες ιατροί, λάβανε ήδη ειδική ενημέρωση προκειμένου να καλύψουν την ανάγκη του σχολιάτρου στην περιφέρεια Αττικής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v