Η κολχικίνη μπαίνει δυναμικά στην μάχη κατά του κορωνοϊού

Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας έδωσαν το πράσινο φως για τη χορήγηση της κολχικίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό.
Η κολχικίνη μπαίνει δυναμικά στην μάχη κατά του κορωνοϊού
Το πράσινο φως για να μπει η κολχικίνη, ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με κορωνοϊό, έδωσε χθες βράδυ η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Η απόφασή τους ήρθε μετά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, η οποία έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Εθνικός Συντονιστής της μελέτης στην Ελλάδα, καθηγητής καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος.

Στην καναδική μελέτη COLCORONA Εθνικός Συντονιστής ήταν ο καθηγητής Σπύρος Δευτεραίος και μέλη ήταν οι: Σωτήρης Τσιόδρας, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Δ. Βραχάτη και Σ. Γιωτάκη.  Συμμετείχαν επίσης ενεργοποιημένα κέντρα σε Αθήνα, Κοζάνη (Δρ. Ευθαλία Ράνδου) και Αλεξανδρούπολη (Καθ. Παναγόπουλος Περικλής), Θριάσιο (Δρ. Χριστόφορος Ολύμπιος) και Πάτρα (Καθ. Μάρκος Μαραγκός).

Η επιτροπή αποφάσισε, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Π. Γαργαλιάνος, να συμπεριληφθεί το φάρμακο κολχικίνη για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου. Ωστόσο όπως επισήμανε «η χορήγηση θα γίνεται μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορωνοϊό μοριακό τεστ».

Πρόκειται για όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών με θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα. Επίσης για ασθενείς από 18 έως 60 ετών, με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.

Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.

Πριν από λίγους μήνες αναφερόμενος στην πρώτη μελέτη, ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ είχε τονίσει: «Το ότι μείωσε τους δείκτες φλεγμονής ήταν ένα ενθαρρυντικό στοιχείο αλλά το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι η παράλληλη χορήγηση της - ως συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή - μείωσε το ποσοστό όσων ασθενών διασωληνώθηκαν, από covid _19».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v