Το λοκντάουν προκαλεί διαταραχές στον ύπνο

Η διακεκριμένη επιστήμονας Dr Chandra Jackson μελέτησε τον ύπνο σε καιρούς πανδημίας και αποφάνθηκε.
Το λοκντάουν προκαλεί διαταραχές στον ύπνο

Μετά από ορισμένη ηλικία, ένας καλός ύπνος είναι δυσεπίτευκτος. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού είναι ακόμη πιο δύσκολο να καταφέρει κανείς να κοιμηθεί επαρκώς, όπως επισημαίνει σε άρθρο της η επιστήμονας Dr Chandra Jackson, της οποίας οι μελέτες επικεντρώνονται στον ύπνο. Τα σημαντικότερα σημεία συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πολλοί άνθρωποι αυτήν την περίοδο βιώνουν αλλαγές στα φυσιολογικά ωράρια ύπνου τους, κοιμούνται είτε λιγότερο είτε περισσότερο από ό,τι πρέπει. Σε κάθε περίπτωση, ο επαρκής και υγιής ύπνος βελτιώνει τη σωματική ενέργεια, την ψυχική υγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Ακόμα και πριν την πανδημία COVID-19, περίπου 1 στους 3 ανθρώπους δεν κοιμόταν τη συνιστώμενη διάρκεια των 7 ωρών χωρίς διακοπή. Το αυξημένο στρες των τελευταίων μηνών, η απομόνωση ή κατάθλιψη, και η οικονομική και επαγγελματική ανασφάλεια έχουν συμβάλλει αρνητικά στην ήδη κακή ποιότητα ύπνου. Η διαταραχή της καθημερινότητας δυσχεραίνει την αίσθηση του χρόνου. Ο παρατεταμένος εγκλεισμός οδηγεί σε λιγότερη έκθεση στο φυσικό φως, διαταράσσοντας τον κιρκάδιο ρυθμό -το βιολογικό ρολόι που λέμε. Η διακεκριμένη επιστήμονας, στις οδηγίες που έδωσε για τη ρύθμιση του ύπνου, προτείνει:

- Να καθόμαστε σε έντονο φως το πρωί και να αποφεύγουμε κατά το δυνατό το μπλε φως το βράδυ, που μπορεί να καταστείλει την έκκριση της μελατονίνης,

- Να προσπαθούμε να ηρεμούμε τις βραδινές ώρες, είτε μέσω ενός χαλαρωτικού μπάνιου, είτε χαλαρωτικής μουσικής ή μέσω διαλογισμού.

- Να διατηρούμε το περιβάλλον σε σωστή θερμοκρασία και να χρησιμοποιούμε στο υπνοδωμάτιο κουρτίνες που περιορίζουν το φως ή/και ωτοασπίδες για την προστασία από τους θορύβους.

- Να αποφεύγουμε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και την κατανάλωση υπερβολικού φαγητού ή υγρών, καφεΐνης, νικοτίνης ή αλκοόλ.

- Να μην κοιμόμαστε πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, τότε συνίσταται η επίσκεψη σε ειδικό γιατρό.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v