Μήπως ήρθε η ώρα να κόψεις το κάπνισμα;

Τους κινδύνους του καπνίσματος τους ξέρεις. Δεν θα σου φάμε χρόνο με αυτά. Θα σου πούμε όμως τα καλά που θα γίνουν μόλις το κόψεις.
Μήπως ήρθε η ώρα να κόψεις το κάπνισμα;
Το κάπνισμα σκοτώνει. Όλοι το ξέρουμε αυτό, κι όμως είναι τόσο δύσκολο να το κόψουμε. Είναι μια συνήθεια που για άλλους δρα αγχολυτικά, πολλούς τους βοηθά να είναι πιο εύκολα κοινωνικοί – και φυσικά πολλοί που απλώς λατρεύουν την διαδικασία. Δεν σκοπεύουμε να αναλύσουμε για άλλη μία φορά τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Τις γνωρίζουμε πολύ καλά, και το να τις διαβάζουμε ξανά μονάχα μας αγχώνει—και έχουμε την τάση να ψάχνουμε το πακέτο μας όταν αγχωνόμαστε.

Αντιθέτως, ας δούμε την θετική πλευρά. Επειδή τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα (και στο πνεύμα, αλλά το πνεύμα θέλει λίγο τον χρόνο του) με το που κόψουμε το τσιγάρο γίνονται ορατά πολύ γρήγορα, και δεν σταματούν ποτέ.

Καλύτερη αρτηριακή πίεση και παλμοί καρδιάς
Μέσα σε είκοσι μόλις λεπτά από το τελευταίο μας τσιγάρο, η πίεσή μας και οι παλμοί της καρδιάς επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, η θερμοκρασία στα χέρια και στα πόδια επιστρέφει και αυτή στα φυσιολογικά.

Η ποιότητα του αίματος βελτιώνεται
Όταν ο καπνός εισπνέεται, ένα από τα χιλιάδες χημικά στοιχεία που καταναλώνουμε είναι το μονοξείδιο του άνθρακα. Το μονοξείδιο του άνθρακα απορροφάται πολύ γρήγορα από το αίμα, δημιουργώντας προβλήματα. Μετά το τελευταίο μας τσιγάρο, το αίμα μας «καθαρίζει» από μονοξείδιο μέσα σε 12 ώρες.

Βελτιώνεται η υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων
Μέσα σε δύο εβδομάδες με τρεις μήνες, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται σημαντικά, και η λειτουργία των πνευμόνων γίνεται καλύτερη. Όταν δεν καπνίζουμε, το αναπνευστικό μας σύστημα καθαρίζεται μόνο του—δημιουργούνται βλέννες, οι οποίες παγιδεύουν σκόνη και μικροοργανισμούς, και μετά αποβάλλονται. Όταν καπνίζουμε, αυτή η διαδικασία γίνεται αδύναμη, και το αναπνευστικό μας σύστημα παραμένει βρώμικο, προκαλώντας εκείνο τον γνωστό βήχα των καπνιστών. Μέσα στους πρώτους εννιά μήνες χωρίς τσιγάρο, αυτά τα συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν.

Ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας
Μετά από έναν χρόνο χωρίς τσιγάρο, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου πέφτει κατά 50%. Και, προφανώς, όσο εξακολουθείτε να μην καπνίζετε, αυτός ο κίνδυνος θα ελαττώνεται όλο και περισσότερο. Για την ακρίβεια, δεκαπέντε χρόνια χωρίς κάπνισμα θέτουν τον κίνδυνο της συγκεκριμένης νόσου στα ίδια επίπεδα με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Ελαττώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού
Πέντε χρόνια χωρίς τσιγάρο ισοδυναμούν με ίδιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ. Καλύτερα να μην αναφέρουμε πόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος για τους καπνιστές…

Ελαττώνεται ο κίνδυνος καρκίνου
Αν κλείσετε δέκα χρόνια χωρίς να καπνίζετε, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με έναν καπνιστή. Επίσης, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, της κύστης, των νεφρών αλλά και του παγκρέατος.

Και όλα αυτά ήταν πολύ ευχάριστα. Αλλά όπως κάθε καπνιστής που έχει δοκιμάσει αποτυχημένα να το κόψει μπορεί να επιβεβαιώσει (κι εμείς μαζί), η κατάσταση δεν υποφέρεται. Νεύρα, γκρίνια, αυξημένο στρες ή και αδηφαγικά επεισόδια. Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να παλέψουμε τις πρώτες μέρες χωρίς τσιγάρο.

Μένουμε απασχολημένοι
Το πρώτο (και μεγαλύτερο) πρόβλημα που αντιμετωπίζει όποιος κόβει το κάπνισμα είναι η ακατανίκητη επιθυμία να καπνίσει ξανά. Κρατάμε τα χέρια και το μυαλό απασχολημένα όσο περισσότερο μπορούμε, επειδή τα κενά χρόνου συνήθως τα γεμίζαμε με ένα τσιγάρο.

Σκεφτόμαστε οικονομικά
Ο μέσος καπνιστής δίνει χίλια πεντακόσια ευρώ τον χρόνο για τσιγάρα. Όχι, δεν θα το πάμε κλασικά με το επιχείρημα «μπορείς να αγοράσεις μια Φεράρι». Αλλά το «Κερδίζεις χίλια πεντακόσια ευρώ» είναι καλό πράγμα να επαναλαμβάνουμε στο κεφάλι μας μερικές φορές.

Υπομονή 48 ώρες
Αντικειμενικά, η «δύσκολη» περίοδος είναι οι πρώτες δύο μέρες. Τότε η ανάγκη για τσιγάρο είναι μεγαλύτερη από ποτέ, και επίσης τόσο χρειάζεται για να καθαρίσει σχετικά η αναπνοή μας. Υπομονή 48 ώρες, λοιπόν, για αυτή την πρώτη (ξανά) καθαρή ανάσα.

Γυμναζόμαστε
Φυσικά και δεν θα έλειπε από αυτό το κείμενο. Η γυμναστική είναι πολύ καλό κίνητρο για να παραμείνουμε καθαροί από νικοτίνη. Οι καπνιστές έχουν λιγότερη αντοχή και χρειάζονται περισσότερη ώρα για να επανέλθουν μετά την άσκηση. Επιπλέον, η γυμναστική απελευθερώνει φυσικά χημικά που ελαττώνουν το στρες που προκαλεί η στέρηση.

Απασχολούμε το στόμα μας
Συγγνώμη για την φροϋδική τροπή που πήρε το κείμενο, αλλά το να έχουμε ένα τσιγάρο στο στόμα όλες τις ώρες είναι μια συνήθεια που δύσκολα ξεπερνιέται. Οι τσίχλες, το τσάι ή ο χυμός με καλαμάκι, όλα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν με τη μετάβαση. Αρκεί να προσέχουμε να μην ξεκινήσουμε τα ανθυγιεινά σνακ, αλλά και να μην το παρακάνουμε με τον καφέ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v