Τι φάρμακα δίνουν στους ασθενείς με κορωνοϊό;

Ποιο φαρμακευτικό σχήμα ακολουθούν όσοι ασθενείς κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο; Ο ειδικός απαντά.
Τι φάρμακα δίνουν στους ασθενείς με κορωνοϊό;

Ας ξεκινήσουμε με το βασικότερο: φάρμακο κατά του ιού δεν έχουμε, ακόμα. Προς το παρόν λοιπόν, οι ασθενείς που εμφανίζουν έντονα συμπτώματα λαμβάνουν συγκεκριμένους συνδυασμούς ήδη υπάρχοντων αντιικών, αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ποια είναι αυτά τα φάρμακα, σε τι σχήματα δίνονται και με ποιον τρόπο γίνεται η δοκιμή τους;

Στο νοσοκομείο, η κλινική κατάσταση και τα εργαστηριακά ευρήματα είναι αυτά που θα ορίσουν τι θεραπεία θα λάβει ο ασθενής. Αφού εισαχθεί, γίνονται εξετάσεις αίματος, αξονική θώρακα και καρδιογράφημα, ενώ μετριέται το οξυγόνο και αναλόγως τα ευρήματα είτε κάνει εισαγωγή είτε παίρνει εξιτήριο και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι.

Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα για να πάρει εξιτήριο είναι να έχει οξυγόνο πάνω από 94%, χαμηλό δείκτη φλεγμονής CRP (κάτω από 1,5 mg/dl), η τιμή της φερριτίνης να είναι μικρότερη των 500 μg/L, η αξονική θώρακος να μην έχει διηθήματα, εικόνα δηλαδή πνευμονίας, και ο ασθενής να μην έχει προδιαθεσικούς παράγοντες.

Αν έστω και ένα από αυτά τα κριτήρια δεν πληρούνται, τότε γίνεται εισαγωγή στο νοσοκομείο και ξεκινά άμεσα η φαρμακευτική θεραπεία, η οποία σε πρώτο στάδιο περιλαμβάνει χορήγηση χλωροκίνης, μαζί με αζιθρομυκίνη και κάποια αντιβοτικά ευρέως φάσματος, τα οποία καταπολεμούν την πνευμονία. Η ίδια φαρμακευτική θεραπεία ακολουθείται και για τους ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο, στο σπίτι.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πως και αν λειτουργεί αυτός ο συνδυασμός, αλλά με αυτά τα φάρμακα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό και βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία», αναφέρει σχετικά ο Δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, Ειδικός Παθολόγος.

Όσον αφορά την χλωροκίνη, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει πως αν και στην αρχή είχε φανεί πως υπάρχει όφελος, πλέον οι αμφιβολίες είναι μεγάλες για το αν μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. «Θετικά αποτελέσματα φαίνονται και από τη χρήση κολχικίνης, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο για την ουρική αρθρίτιδα, αν και ακόμα είναι νωρίς να επιβεβαιώσουμε τη δραστικότητά της έναντι του κορωνοϊού», τονίζει.

Η παρακολούθηση του ασθενούς είναι συνεχής. Αν εμφανιστεί οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια ή πολυοργανική ανεπάρκεια τότε προτείνεται η χορήγηση αντιικών φαρμάκων που έχουν δοκιμαστεί σε άλλα νοσήματα, όπως στο AIDS,  ή χορήγηση ανοσοτροποποιητικής θεραπείας.

Αξίζει όμως να τονίσουμε πως οι συγκεκριμένες θεραπείες υπάγονται σε ερευνητικά πρωτόκολλα και δεν είναι πιστοποιημένες θεραπείες για τον κορωνοϊό. Πρόκειται δηλαδή για επιστημονικές δοκιμές, εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ, οι οποίες διενεργούνται στα νοσοκομεία υπό αυστηρά κριτήρια εισαγωγής και ασφάλειας.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των συγκεκριμένων φαρμάκων,  αφού οι κλινικές μελέτες χρειάζονται μεγάλο αριθμό ασθενών και συγκεκριμένο διάστημα παρακολούθησης. Δεν έχουμε ακόμα επαρκή δεδομένα», επισημαίνει ο κ. Ηλιόπουλος.

«Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά και ένα αποτελεσματικό φάρμακο μπορεί αύριο να φανεί, απο νέες μελέτες, μη αποτελεσματικό. Ελπίζουμε μέχρι το Σεπτέμβριο να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα και να καταλήξουμε στην ενδεδειγμένη θεραπεία», καταλήγει.

Δείτε αναλυτικά στις παρακάτω φωτογραφίες τους τρέχοντες ερευνητικούς αλγόριθμους του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση του ιού στο νοσοκομείο και στο σπίτι:

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v