Μύθοι και αλήθειες για την κατάθλιψη

Μύθος: Η κατάθλιψη δεν είναι αληθινή ασθένεια
Η αλήθεια: Οι καταθλιπτικοί δεν έχουν αδύναμο χαρακτήρα. Πάσχουν από μια πολύπλοκη διαταραχή που μπορεί να σχετίζεται όχι μόνο με την ψυχολογία τους, αλλά και με κοινωνικούς και βιολογικούς παράγοντες.

Μύθος: Τα αντικαταθλιπτικά γιατρεύουν πάντα την κατάθλιψη
Η αλήθεια: Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται και μπορεί να γιατρευτεί, αλλά δεν είναι τα φάρμακα αρκετά από μόνα τους. Μπορούν να αντιμετωπίσουν τα βιολογικά αίτια, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, στη μάχη εναντίον της κατάθλιψης, η ψυχοθεραπεία είναι ζωτικής σημασίας.

Μύθος: Μπορείς να μην το σκέφτεσαι
Η αλήθεια: Η συμβουλή «μην το σκέφτεσαι», «στο κεφάλι σου είναι», «ξεπέρασέ το» δεν είναι ό,τι καλύτερο για έναν καταθλιπτικό, που φυσικά δεν έχει επιλέξει να πάσχει από τη νόσο. Η κατάθλιψη δεν γιατρεύεται απλώς με θετική σκέψη.

Μύθος: Η κατάθλιψη οφείλεται σε ένα κακό γεγονός
Η αλήθεια: Είναι πιθανό, αλλά δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Τα τραυματικά γεγονότα μπορούν να πυροδοτήσουν το πρόβλημα, το οποίο όμως έχει συνήθως βαθύτερη αιτία. Γι’ αυτό και μπορεί η κατάθλιψη να παρουσιαστεί ακόμα και σε περιόδους που τα πάντα κυλούν φαινομενικά ωραία.

Μύθος: Η κατάθλιψη είναι κληρονομική
Η αλήθεια: Ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης αυξάνεται αν οι γονείς σου έπασχαν από κατάθλιψη, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι επειδή το είχαν οι γονείς σου, θα το πάθεις κι εσύ. Οι πιο πρόσφατες μελέτες άλλωστε, έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τον ρόλο των γονιδίων στην ανάπτυξη της νόσου.

Μύθος: Τα αντικαταθλιπτικά αλλάζουν την προσωπικότητα
Η αλήθεια: Επηρεάζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά όχι ολόκληρη την προσωπικότητα. Με άλλα λόγια, εφόσον η κατάθλιψη κάνει τον πάσχοντα να χάνει τον εαυτό του, τα αντικαταθλιπτικά, αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματά της, έχουν στόχο να τον κάνουν να ξαναβρεί τον εαυτό του.

Μύθος: Η κατάθλιψη είναι γυναικεία ασθένεια
Η αλήθεια: Υπάρχει η αντίληψη ότι περισσότερες γυναίκες παρά άντρες πάσχουν από κατάθλιψη. Αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά οι στατιστικές λένε πως οι άντρες που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών.

Μύθος: Όσο το συζητάς, γίνεσαι χειρότερα
Η αλήθεια: Η ύπαρξη ενός κύκλου υποστήριξης για το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη είναι σημαντική και η άποψη ότι όσο περισσότερο συζητά κανείς για την κατάθλιψή του και την κατάστασή του, τόσο πιο άσχημα νιώθει και οδηγείται σε αυτοκαταστροφικές σκέψεις είναι πέρα για πέρα λανθασμένη και επικίνδυνη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v