Σημάδια ότι είσαι στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού

Υποψιάζεσαι ότι πλησιάζεις στα όρια του νευρικού κλονισμού; Δες τα ανησυχητικά συμπτώματα και τα αίτιά του, και τι μπορείς να κάνεις για να τον αντιμετωπίσεις.
Σημάδια ότι είσαι στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού

Κατ’ αρχήν, τα βασικά: Με τον όρο «νευρικός κλονισμός» περιγράφουμε μια περίοδο πνευματικής δυσχέρειας τόσο έντονης που σε καθιστά ανίκανο να λειτουργήσεις στην καθημερινότητά σου.

Ο όρος παλιότερα χρησιμοποιούταν για να περιγράψει μια σειρά πνευματικών διαταραχών εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους (όπως ξέρουμε σήμερα) όσο η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή, μεταξύ άλλων.

Παρ’ όλο που ο «νευρικός κλονισμός» δεν θεωρείται πια επιστημονικός όρος, χρησιμοποιείται από πολύ κόσμο για να περιγράψει έντονα συμπτώματα άγχους και στεναχώριας, που τελικά γίνονται τόσο δυσβάσταχτα ώστε να δυσκολεύουν την καθημερινότητα του ατόμου και να το καθιστούν μη λειτουργικό.

 

Ποιες είναι οι αιτίες του νευρικού κλονισμού;

- Μεγάλες περίοδοι εργασιακού στρες

- Ένα τραυματικό γεγονός, όπως ένας θάνατος

- Σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως πτώχευση, μακροχρόνια ανεργία, συσσωρευμένα χρέη, πρόσφατη απόλυση…

- Μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του ατόμου, όπως το διαζύγιο ή η μετανάστευση

- Χρόνιες ψυχικές παθήσεις
 

Και ποια είναι τα συμπτώματά του;

Τα πρώτα, ανησυχητικά σημάδια του νευρικού κλονισμού μπορεί να περιλαμβάνουν απανωτές άδειες από τη δουλειά (ή ακόμα χειρότερα μέρες που απλά δεν εμφανίζεσαι, με δικαιολογία ή χωρίς), διαταραχές στην όρεξη και στον ύπνο, κακή υγιεινή –δεν κάνεις μπάνιο κάθε μέρα, σου φαίνεται βουνό να φτιάξεις τα μαλλιά σου− απομόνωση στο σπίτι και αποφυγή κοινωνικών συναναστροφών. Αν ξαφνικά αποφεύγεις να κάνεις σχέδια, σε καλούν οπουδήποτε και απαντάς «θα δούμε» ενώ ήδη σκέφτεσαι τη δικαιολογία με την οποία θα το αποφύγεις, μάλλον πρέπει να ανησυχήσεις.

Σε προχωρημένο στάδιο, τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά και περιλαμβάνουν ενδείξεις κατάθλιψης, όπως οι αυτοκτονικές σκέψεις, υψηλή πίεση στο αίμα, ζαλάδες, στομαχικές διαταραχές, αστάθεια στα άκρα, αϋπνία, παραισθήσεις, ακραίες αλλαγές στη διάθεση, κρίσεις πανικού, παρανοϊκές σκέψεις (όπως η πεποίθηση ότι κάποιος σε παρακολουθεί) και αναδρομές σε ένα τραυματικό γεγονός –οι οποίες, δεν θέλουμε να σε τρομάξουμε, αλλά μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα μη διαγνωσμένης μετατραυματικής διαταραχής.

Τι μπορείς να κάνεις

 Αν υποψιάζεσαι ότι τα συμπτώματά σου μπορεί να μαρτυρούν νευρικό κλονισμό, κλείσε κατ’ αρχάς ένα ραντεβού για τσεκ-απ, για να βεβαιωθείς ότι δεν είναι ενδείξεις κάποιας σωματικής πάθησης. Το δεύτερο βήμα είναι να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο –αν δεν έχεις λεφτά, δες εδώ

Κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά σου ενδέχεται επίσης να βοηθήσουν: Κόψε τον καφέ και το αλκοόλ, δοκίμασε μερικά μαθήματα γιόγκα ή διαλογισμού, και υιοθέτησε μια ρουτίνα που θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα τα βράδια –που μπορεί να περιλαμβάνει το να αφήνεις τις ηλεκτρονικές συσκευές έξω από το δωμάτιο, να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο πριν πέσεις στο κρεβάτι, να χαμηλώνεις τα φώτα μια ώρα νωρίτερα, ή να διαβάζεις ένα βιβλίο πριν κοιμηθείς. Το βασικό, όμως, είναι να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v