Πέντε εναλλακτικές για όσους βαριούνται τον διάδρομο

Η ιδέα του διαδρόμου σας προκαλεί αφόρητη υπνηλία, όμως θέλετε πάση θυσία να κάψετε λίπος; Ιδού πέντε περισσότερο ενδιαφέρουσες και αποτελεσματικές εναλλακτικές.
Πέντε εναλλακτικές για όσους βαριούνται τον διάδρομο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το κάψιμο λίπους πολύ αγάπησαν, το αερόβιο στο διάδρομο… ελάχιστοι. Σκεφτείτε το. Για ποιον λόγο να είστε αναγκασμένοι να τρέχετε σαν χαμστεράκια στον διάδρομο του γυμναστηρίου, από τη στιγμή που μπορείτε να κάψετε τις ίδιες (ή και περισσότερες) θερμίδες κάνοντας κάτι που και θα σας γυμνάσει και θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας;

Για όλους όσους βλαστημούν την ώρα και τη στιγμή που πατούν το «Start» στην οθόνη ενός διαδρόμου, ιδού πέντε άκρως αποτελεσματικές εναλλακτικές για να κάψετε λίπος.

Ρίξτε το στην Διαλειμματική
Η Διαλειμματική Προπόνηση Υψηλής Έντασεις (HIIT) περιλαμβάνει διαστήματα με υψηλής έντασης άσκησης (όπως π.χ. σπριντ), στα οποία παρεμβάλλονται διαστήματα χαμηλής έντασης άσκησης (περπάτημα) ή πλήρους ξεκούρασης, μέθοδος η οποία έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την «κλασσική» και σταθερή, μέτριας έντασης αερόβια που όλοι ξέρουμε. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και, βάσει ερευνών, φαίνεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα στην καύση θερμίδων. Αν είστε αρχάριοι επιχειρήστε να κάνετε 15’’ (αντί για 30’’) έντονης άσκηση με 1’ ξεκούραση για συνολικά 15’.

Δείτε το βίντεο με μια ενδεικτική προπόνηση HIIT:



Περισσότερα για την HIIT και ενδεικτικά προγράμματα εδώ.

Βουτιά από ψηλά
Ψάχνετε έναν ιδανικό συνδυασμό αερόβιας και μυϊκής ενδυνάμωσης; Τότε ξεκινήστε τις απλωτές! Η κολύμβηση εκτός από το ότι τονώνει το σώμα, αποτελεί μια εξαιρετική μορφή αερόβιας άσκησης (χωρίς όμως τη βαρεμάρα του διαδρόμου) και αποκατάστασης τραυματισμών. Για την ακρίβεια, έχει σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα με την προπόνηση στο γυμναστήριο, με τη διαφορά ότι αφ’ ενός δεν ιδρώνετε αφ’ ετέρου βρίσκεστε σε σαφώς πιο όμορφο περιβάλλον. Βρείτε εδώ την κοντινότερη πισίνα και διαβάστε εδώ πληροφορίες για τα στιλ κολύμβησης.

Σπινιάρετε
Πιθανώς θα το έχετε ακουστά, ίσως να έχετε δοκιμάσει και την… τύχη σας σε αυτό. Τα ομαδικά προγράμματα spinning ή ποδηλασίας στο γυμναστήριο μπορεί να περιλαμβάνουν ένα αερόβιο μηχάνημα το οποίο προκαλεί σε αρκετούς πλήξη (το στατικό ποδήλατο), όμως το συνδυάζουν με ένα έντονο πρόγραμμα διαλειμματικής προπόνησης, συνοδεία «ανεβαστικής» μουσικής και μεγάλης ποικιλίας κινήσεων του σώματος. Διαβάστε περισσότερα για το spinning εδώ.

Αθλοπαιδίες
Βόλεϊ, τένις ή μπάσκετ; Όλα τα ομαδικά αθλήματα έχουν κάποια πλεονεκτήματα που δεν τα βρίσκουμε στο γυμναστήριο ή στο τρέξιμο, όπως η συνεργασία, η ομαδικότητα, ο κοινός στόχος, το κίνητρο της νίκης κ.α. Σε περίπτωση όμως που φοβάστε ότι δεν είστε και σε τόσο καλή φόρμα ώστε να γίνετε μέλος μιας ομάδας, τότε σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αρχίσετε ένα… μη δημοφιλές άθλημα. Για παράδειγμα, στο ράγκμπι ή στο χόκεϊ επί χόρτου ανά καιρούς ζητούν νέους αθλητές, κάθε ηλικίας, βάρους και ικανοτήτων.

Κάντε… κύκλους
Η κυκλική προπόνηση ένα σύστημα το οποίο χωρίζεται σε κύκλους, οι οποίοι με την σειρά τους εμπεριέχουν δυναμικές ή αερόβιες ασκήσεις ή και τα δύο, οι οποίες εκτελούνται η μία μετά την άλλη χωρίς διάλειμμα. Το διάλειμμα ανάμεσα στους κύκλους γίνεται συνήθως με διατάσεις που έχουν σαν στόχο αφενός να βελτιώσουν την ελαστικότητα των μυών, αφετέρου να επιταχύνουν την αποθεραπεία, ή με αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης. Οι ασκήσεις που περιλαμβάνει ο κάθε κύκλος μπορούν να είναι οποιασδήποτε μορφής: δυναμικές (pushups, καθίσματα), αερόβιες (τρέξιμο, ποδήλατο, επιτόπιο τρέξιμο, άλματα), με μηχανήματα ή αλτήρες, με μπάλες, με λάστιχα ή μόνο με το βάρος του σώματος.

Δείτε το βίντεο με μια 30λεπτη κυκλική προπόνηση:


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v