Κολύμβηση: Το "must" της καλοκαιρινής άσκησης

Ξεχάστε διαδρόμους, βάρη και μηχανήματα. Η απόλυτη καλοκαιρινή άσκηση ακούει στο όνομα "κολύμβηση" και θα εξασκήσει όλο το μυϊκό σας σύστημα με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τι περιμένετε λοιπόν; Βρείτε το στυλ που σας ταιριάζει και... ξεχυθείτε σε θάλασσες και πισίνες.
Κολύμβηση: Το must της καλοκαιρινής άσκησης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η περίοδος των διακοπών εκτός από διασκέδαση, camping και... προσωπικές στιγμές με την σύντροφο, ενδείκνυται και για γυμναστική. Όχι μην πάει στο μυαλό σας σε επίπονες ασκήσεις με βάρη σε σπίτι και γυμναστήριο. Aυτά μπορούν να περιμένουν μέχρι τον χειμώνα. Η άσκηση στην θάλασσα με την μορφή της κολύμβησης αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις για να μείνετε σε φόρμα, δυναμώνοντας παράλληλα το καρδιαγγειακό και το μυϊκό σας σύστημα. Η χρήση της αντίστασης του νερού σαν όργανο γυμναστικής, αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια πλήρη προπόνηση, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο τραυματισμού (εκτός και αν δεν ξέρετε κολύμπι!). Έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί όλους τους μυς του σώματος, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου τις αρθρώσεις και την σπονδυλική μας στήλη. Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός πως οι ασκήσεις των αθλητών σε περιόδους αποθεραπείας από τραυματισμούς γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσα στο νερό. Πέρα από αυτό, η κολύμβηση αποτελεί μία "δροσερή" εναλλακτική στην αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού. Μπορεί να γίνει είτε σε πισίνα, είστε στην θάλασσα, ανά πάσα στιγμή και ώρα και διακρίνεται από μία ποικιλία στυλ και δυσκολίας. Δεν χρειάζεται να φτάσετε σε επίπεδο Φέλπς για να τα δοκιμάσετε, απλά να μάθετε τις βασικές κινήσεις και τεχνική του κάθε στυλ.

Τα στυλ κολύμβησης είναι τέσσερα με το καθένα έχει τον δικό του βαθμό δυσκολίας:

Ελεύθερο (Freestyle)
Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο και γρήγορο στυλ κολύμβησης. Το σώμα βρίσκεται σε πρηνή θέση και στηρίζεται στις κινήσεις των ποδιών και των χεριών, με τον κορμό να στρίβει ελαφρώς. Το κεφάλι μπαίνει μέσα στο νερό, στρίβοντας ανά διαστήματα στο πλάι για να επιτρέψει την αναπνοή. Μπορείτε να το έχετε και συνέχεια έξω, για να αναπνέετε με περισσότερη άνεση.
Τι γυμνάζει; Γενικά όλο το σώμα όπως και τα υπόλοιπα στυλ κολύμβησης. Πιο συγκεκριμένα, τους μύες του ώμου και της ωμοπλάτης με τις κινήσεις των χεριών, το έξω μέρος του στήθους, τον πλατύ ραχιαίο, τους πλάγιους κοιλιακούς με την στροφή του κορμού δεξιά και αριστερά και τον τετρακέφαλο και δικέφαλο μηριαίο με την "ψαλιδωτή" κίνηση των ποδιών.
Μπορώ να το κάνω; Απευθύνεται σε όλους, γυμνασμένους ή μη. Έτσι, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεστε μπορείτε να καλύψετε καθημερινά περισσότερα μέτρα, αυξάνοντας την δύναμη και την αντοχή σας. Αν η φυσική κατάσταση σας δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, έχετε το κεφάλι συνεχώς απ'έξω από το νερό ενώ κολυμπάτε και κρατήστε την ένταση σε ήπιο ρυθμό.
Τι καίω; Ένας μέσος άντρας 80 κιλών θα "κάψει" γύρω στις 600 θερμίδες την ώρα. Μία γυναίκα 50 κιλών γύρω στις 400.
Τι να προσέξω; Το ελεύθερο δεν εγκυμονεί κινδύνους. Αντιθέτως, χρησιμοποιείται κατά κόρον για αποθεραπεία για τραυματισμούς των γονάτων, της μέσης και των ώμων.Πεταλούδα (butterfly)
Το πιο απαιτητικό στυλ κολύμβησης. Θέλει αρκετή εξάσκηση όσον αφορά την τεχνική του, μιας και ο συνδυασμός τραβήγματος των χεριών και "σπασίματος" της μέσης είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Είναι όμως και το πιο γρήγορο στυλ, αν εκτελεστεί σωστά και αυτό που "καίει" και τις περισσότερες θερμίδες λόγω του βαθμού δυσκολίας του. Τα χέρια βγαίνουν από το νερό και με την βοήθεια των ώμων ξαναμπαίνουν με δύναμη μέσα κατεβαίνοντας προς τα κάτω και τεντώνουν κοντά στα πλευρά. Η λεκάνη βγαίνει στην επιφάνεια, καθώς τα πόδια κλωτσάνε λυγισμένα.
Τι γυμνάζει; Πλάτη (πλατύς ραχιαίος), στήθος, ώμους, μέση, ορθό κοιλιακό.
Μπορώ να το κάνω; Δεν ενδείκνυται για όσους πάσχουν από παχυσαρκία ή άτομα με τραυματισμούς. Απευθύνεται σε άτομα με αρκετή εξοικείωση, τόσο με το στυλ, όσο και γενικότερα με την κολύμβηση.
Τι καίω; Δεδομένου ότι γίνεται σωστά και με την απαιτούμενη ένταση, το στυλ της πεταλούδας θα σας βοηθήσει να κάψετε περίπου στις 800 θερμίδες την ώρα για τους άντρες και 600 για τις γυναίκες.Πρόσθιο (breaststroke)
Ίσως το πιο βασικό στυλ όταν ξεκινήσει κάποιος το κολύμπι. Θυμίζει την κίνηση του βατράχου μέσα στο νερό με ταυτόχρονη κίνηση χεριών και ποδιών. Τα 2 χέρια "τραβάνε" όσο το δυνατόν περισσότερο νερό με τους αγκώνες ανοιχτούς. Τα πόδια μαζεύονται και τεντώνουν γρήγορα πίσω. Στους αγώνες, οι κολυμβητές βάζουν και το κεφάλι μέσα. Σε μια πιο ελεύθερη και πιο ξεκούραστη παραλλαγή μπορείτε να το κρατήσετε συνέχεια απ'έξω.
Τι γυμνάζει; Όλους τους μύες της πλάτης και του στήθους, στις κινήσεις των χεριών μπροστά. Επίσης, προσαγωγούς, γλουτιαίους και δικέφαλους μηριαίους στο "τίναγμα" των ποδιών. Τέλος, γυμνάζονται και οι κοιλιακοί μύες, κυρίως ο ορθός.
Μπορώ να το κάνω; Αν η φυσική σας κατάσταση βρίσκεται σε καλό επίπεδο, τότε μπορείτε να το εναλλάσσετε με το ελεύθερο για περισσότερη ποικιλία. Αν συμβαίνει το αντίθετο και πάλι δεν θα έχετε πρόβλημα. Λόγω της σχετικής ευκολίας της κίνησης, μπορείτε να ελέγξετε ανά πάσα στιγμή τον ρυθμό και τις αναπνοές σας. Για όσους δεν ξέρουν κολύμπι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να μάθουν. Μπορείτε να μάθετε αρχικά την σωστή κίνηση των ποδιών κρατώντας μια σανίδα μπροστά.
Τι να προσέξω; Άτομα με προβλήματα στην μέση καλύτερα να προτιμήσουν την πιο ήπια ένταση. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει το κεφάλι, το οποίο αν παραμένει συνεχώς εκτός νερού, πιθανώς να προκαλέσει αυχενικά προβλήματα σε άτομα με ανάλογο ιστορικό. Αν έχετε πρόβλημα στα γόνατα (μηνίσκο κτλ.) καλύτερα να αποφύγετε το συγκεκριμένο στυλ μιας και επιβαρύνει αρκετά τους έσω πλάγιους συνδέσμους και τους μηνίσκους.
Τι καίω; Περίπου 750 θερμίδες την ώρα για τους άντρες και 600 για τις γυναίκες.Ύπτιο (backstroke)
Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το σώμα βρίσκεται σε ύπτια θέση και η κίνηση των χεριών εναλλάσσεται με αυτήν των ποδιών. Το σώμα πρέπει να γέρνει ελαφρώς και να μην είναι τελείως ανάσκελα. Τα πόδια πρέπει να κινούνται συνεχώς, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάντε και ένα διάλειμμα για να μην... χτυπήσετε σε κάποιον λουόμενο! Ο ώμος πρέπει να κάνει ελεύθερη και μεγάλη περιστροφή καθώς βγαίνει από το νερό.
Τι γυμνάζει; Ως επί το πλείστον τους μύες των ώμων. Επίσης, οι μύες της πλάτης και οι κοιλιακή βοηθούν σημαντικά στην κίνηση του σώματος. Τέλος, γυμνάζονται οι τετρακέφαλοι, δικέφαλοι μηριαίοι και ο γλουτός.
Μπορώ να το κάνω; Ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, το ύπτιο είναι το πιο εύκολο στυλ μετά το πρόσθιο. Αν έχετε παραπανίσια κιλά, το ύπτιο είναι αρκετά ξεκούραστο. Θα μπορέσετε να κολυμπήσετε χωρίς πολλά διαλείμματα, καίγοντας έτσι περισσότερες θερμίδες.
Τι να προσέξω; Αν έχετε πρόβλημα στα γόνατα το ύπτιο λειτουργεί θεραπευτικά, ενδυναμώνοντας τους τετρακέφαλους. Αν έχετε πρόβλημα στην μέση, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην σωστή εκτέλεση της κίνησης. Αν τα καταφέρετε, έχετε βρει την λύση για την στήριξη της σπονδυλικής σας στήλης. Αν υπάρχει κάποιος τραυματισμός στα άνω άκρα, τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους ώμους. Ελέγξτε τις απότομες κινήσεις και εκτελείτε την τεχνική αργά και σταθερά. Με αυτόν τον τρόπο να ενδυναμώσετε και την ωμική ζώνη.
Τι καίω; 500 θερμίδες την ώρα για τους άντρες, 400 για τις γυναίκες.Αφου εμπεδώσαμε τα τέσσερα στυλ κολύμβησης τώρα ήρθε η ώρα να αγοράσουμε και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Όχι, μην αγχώνεστε. Ένα ακόμα θετικό της κολύμβησης είναι ότι αυτά που πραγματικά χρειάζεστε δεν θα σας κοστίσουν πολλά χρήματα. Σίγουρα θα χρειαστείτε λοιπόν, ένα ζευγάρι γυαλιά για να μπορείτε να βλέπετε καλύτερα μέσα στο νερό και για να προστατεύσετε τα μάτια σας από το αλάτι ή το χλώριο. Μερικά μπορείτε να αγοράσετε online από εδώ, εδώ και εδώ. Για μεγαλύτερη ποικιλία, ρίξτε και μια ματιά στο Skroutz.  Όσον αφορά το μαγιό, προτιμήστε κάτι πιο "εφαρμοστό" από τις συνηθισμένες βερμούδες, αν δεν θέλετε να δυσκολευτείτε αρκετά στο κολύμπι. Σε πισίνα απαραίτητη είναι η χρήση σκούφου. Βρείτε μερικούς εδώ. Τέλος, δοκιμάστε να φορέσετε και βατραχοπέδιλα. Εκτός του ότι θα σας βοηθήσουν να κολυμπήσετε πιο γρήγορα, θα γυμνάσουν παράλληλα περισσότερο τα πόδια σας. Δείτε μερικά εδώ και στο Ricardo.

Τα κολυμβητήρια στην Αθήνα όπου μπορείτε να εξασκηθείτε είναι αρκετά. Παρακάτω προτείνουμε ορισμένα από αυτά:

- Εθνικό Κολυμβητήριο Γλυφάδας. Φοίβης 14 & Α. Mεταξά, Στάση Tραμ «Kολυμβητήριο», 210 8943.807. Ανοιχτά: Δευτ- Παρ.10.00-11.00, Tρ.-Tετ.-Παρ. 21.30-22.30, Σάβ. 17.00-18.00, Kυρ. 12.00-13.00
- Κολυμβητήριο Γουδιού. Kοκκινοπούλου και Kανελοπούλου γωνία, απέναντι από την Πολυτεχνειούπολη, 210 7771.990. Ανοιχτά: Δευτ-Παρ. 8.00-20.00, Σάβ. 9.00-17.00, Kυρ. 9.00-14.00
- Κολυμβητήριο Πανελληνίου. Mαυρομματαίων 26, Aθήνα, 210 8834.408. Ανοιχτά: Όλες τις μέρες 11.00-14.00. Σάββατο 14.00-15.00.
- Κολυμβητήριο Χαϊδαρίου. Λ. Πεντέλης 150, 210 6819.350, 6821.975. Ανοιχτά: Δευτ.-Παρ. 8.00-9.00, 11.00-12.00, 16.00-17.00, 21.15-22.15. Σάβ.-Kυρ. κλειστά.
- Κολυμβητήριο Νέας Σμύρνης. Tραπεζούντος και Aρτάκης, 210 9333.783 & 9333.667. Ανοιχτά: Δευτ.-Παρ. 7.30-9.00 & 12.30-14.30, Σάβ. 14.30-16.00
- Κολυμβητήριο Γκράβας "Αντώνη Τρίτση". Πασσώβ 10, 210 2282.714 & 2287.506. Ανοιχτά: Δευτ.-Παρ. 8.00-18.30, Σάβ. 9.15-17.00, Kυρ. 9.00-14.00.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v