Η κολύμβηση είναι η τέλεια άσκηση για το καλοκαίρι

Η κολύμβηση είναι εξαιρετική μορφή γυμναστικής και το καλοκαίρι της… πάει πολύ. Δες ποια είναι τα οφέλη της και ξεκίνα της βουτιές.
Η κολύμβηση είναι η τέλεια άσκηση για το καλοκαίρι
Η άσκηση στην θάλασσα ή την πισίνα με την μορφή της κολύμβησης αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις για να μείνεις σε φόρμα, δυναμώνοντας παράλληλα το καρδιαγγειακό και το μυϊκό σου σύστημα.

Η χρήση της αντίστασης του νερού σαν όργανο γυμναστικής, αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια πλήρη προπόνηση, με μικρό κίνδυνο τραυματισμού.

Μάλιστα, έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί όλους τους μυς του σώματος, χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη. Αυτό καθιστά την κολύμβηση, και την άσκηση στο νερό γενικότερα, ιδανική μορφή αποκατάστασης και για άτομα που αναρρώνουν από διάφορους τραυματισμούς, αλλά και άτομα με αρθρίτιδα.

Και αν τα παραπάνω δεν σε έπεισαν αρκετά, τότε έρχεται και η επιστήμη για να σου δώσει και άλλους λόγους να ξεκινήσεις.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 από την Swim England, όσοι κολυμπούν συστηματικά έχουν 28% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και 41% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου ως αποτέλεσμα εγκεφαλικού ή καρδιακής νόσου.

Αντίστοιχα, σε μια μικρή μελέτη από το περιοδικό Physiological Reports, οι συμμετέχοντες που έκαναν κολύμπι μέτριας έντασης διάρκειας 20 λεπτών, μπορούσαν να επεξεργάζονται οπτικές πληροφορίες και ανταποκρίθηκαν ταχύτερα σε γνωστικά τεστ που διεξήχθησαν ακριβώς πριν και αμέσως μετά την άσκησή τους στο νερό.

Και από θερμίδες; Αν και η δαπάνη θερμίδων κατά τη διάρκεια της κολύμβησης εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες (ύψος, βάρος, φύλο, ηλικία κ.α.), ένας μέσος άνθρωπος που κάνει κολύμβηση (ελεύθερο) σε μέτρια ένταση καίει περίπου 500-550 θερμίδες την ώρα.

Αν ψήθηκες για βουτιές, τότε δες σε παλαιότερο άρθρο μερικές από τις καλύτερες πισίνες της Αθήνας ή μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Αττικής για να συνδυάσεις μπανάκι με άσκηση. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v