Πόσες θερμίδες καίω όταν κολυμπάω;

Το καλοκαίρι και η κολύμβηση πάνε πακέτο. Πόσες θερμίδες καις κολυμπώντας και από τι εξαρτάται η καύση;

Πόσες θερμίδες καίω όταν κολυμπάω;

Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική άσκηση για την πλειοψηφία του πληθυσμού και το καλοκαίρι της… ταιριάζει πολύ.

Η αντίσταση του νερού είναι αρκετά ήπια για τις αρθρώσεις, ενώ συνολικά το κολύμπι γυμνάζει πληθώρα μυϊκών ομάδων.

Στο δια ταύτα όμως, πόσες θερμίδες μπορείς να κάψεις σε ένα σέσιον;

Πώς καίγονται οι θερμίδες;

Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες για ενέργεια είναι γνωστός ως μεταβολισμός. Όταν ασκούμαστε, ο μεταβολισμός αυξάνεται. Το πόσο αποτέλεσμα έχει αυτό και πόσο διαρκεί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το φύλο, τη σύσταση του σώματός και η δραστηριότητα.

«Ένα άτομο 150 κιλών θα κάψει περίπου 400 θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας ώρας κολύμβησης με μέτριο ρυθμό και 700 με έντονο ρυθμό», λέει στο ιατρικό σάιτ Healthline ο Tom Holland, φυσιολόγος άσκησης, τριαθλητής και ιδρυτής της TeamHolland. Αυτοί οι αριθμοί δεν ισχύουν βέβαια για όλους. Ο αριθμός των θερμίδων που καίτε όταν κολυμπάτε εξαρτάται από παράγοντες που περιλαμβάνουν: τη διάρκεια, την ένταση, το είδος κολύμβησης, το βάρος και το πόσο αποτελεσματικά κολυμπάμε.

Ποιο είδος κολύμβησης καίει τις περισσότερες θερμίδες;

Σε γενικές γραμμές, καίμε περισσότερες θερμίδες όταν κολυμπάμε πιο γρήγορα και διανύουμε μεγαλύτερη απόσταση. Το πιο γρήγορο είδος κολύμβησης λοιπόν - το ελεύθερο - έχει τη δυνατότητα να κάψει τις περισσότερες θερμίδες. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που κολυμπάς πρέπει να κάνεις αυτό.

Ο αριθμός των θερμίδων που καις εξαρτάται από τη διάρκεια και τη συχνότητα. Αν προτιμάς το πρόσθιο από το ελεύθερο, μπορεί να κολυμπήσεις μεγαλύτερη απόσταση, μιας και είναι πιο απλό και πιο εύκολο σε τεχνική. Μπορεί επίσης να είσαι πιο συνεπής στις προπονήσεις σου κι έτσι να κάψεις περισσότερες θερμίδες.

Επομένως το ιδανικό στιλ κολύμβησης είναι εκείνο που θες να κάνεις σε σταθερή βάση. Επίσης, οι ειδικοί συνιστούν μια στο τόσο να αλλάζεις στιλ για να δουλέψεις αποτελεσματικά περισσότερους μύες και να κρατήσεις το ενδιαφέρον λόγω ποικιλίας.

Η διατροφή του κολυμβητή

Εάν έχεις στόχο την απώλεια βάρους μέσα από την κολύμβηση, τότε οφείλεις να ξέρεις πως πρέπει να δημιουργήσεις ένα θερμιδικό έλλειμμα που όμως παράλληλα θα σου δώσει αρκετή ενέργεια ως καύσιμο για τις προπονήσεις.

Συνίσταται να τρως ένα ελαφρύ σνακ (π.χ. ένα φρούτο ή μια μπάρα δημητριακών ή πρωτεΐνης) τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από οποιαδήποτε προπόνηση που θα διαρκέσει πάνω από μία ώρα. Οι υδατάνθρακες είναι η πηγή ενέργειας που προτιμά το σώμα μας μετά την άσκηση, επομένως καλό είναι να καταναλώνεις μια μικρή ποσότητα ποιοτικών υδατανθράκων και άπαχη πρωτεΐνη.

Αν πάλι πεινάσεις πολύ μετά την κολύμβηση προσπάθησε να αντισταθείς στο το να φας κάτι ετοιματζίδικο. Φτιάξε ένα ταπεράκι με ένα θρεπτικό σνακ για την παραλία ή για μετά την προπόνηση.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v