Πώς θα κάνεις τη γυμναστική καθημερινή συνήθεια

Οι καλύτεροι τρόποι για να μείνεις συνεπής στις επισκέψεις σου στο γυμναστήριο, χωρίς πισωγυρίσματα.
Πώς θα κάνεις τη γυμναστική καθημερινή συνήθεια
Το να ακολουθήσεις μια σταθερή ρουτίνα γυμναστικής είναι ιδιαίτερα δύσκολο, πόσο μάλλον αν δεν έχεις γυμναστεί ποτέ συστηματικά ή βαριέσαι αφόρητα οτιδήποτε περιλαμβάνει τη λέξη «άσκηση».

Αν όμως έφτασες στο σημείο να πεις «ως εδώ» και να το πάρεις ζεστά, τότε δες μερικές έξυπνες τακτικές που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις πιστός στο στοίχημα που έβαλες με τον εαυτό σου για καλύτερο σώμα και γενικότερη υγεία.

Βρες μια ώρα

Αποφάσισε αν σε βολεύει να γυμνάζεσαι το πρωί ή το απόγευμα ή το βράδυ και πήγαινε στο γυμναστήριο συγκεκριμένη ώρα. Αν δεν το κάνεις, τότε είναι πολύ πιθανό να αναβάλεις την επίσκεψη επειδή είσαι κουρασμένος ή να την βάλεις την επόμενη μέρα ή τη μεθεπόμενη και στο τέλος να χάσεις τελείως επαφή.

Βάλε ειδοποίηση

Πρόσθεσε στο ημερολόγιο σου στο κινητό ειδοποίηση για να σου θυμίζει πότε πρέπει να γυμναστείς για να μην ξεχνιέσαι. Αν πας πρωί βάλε την το βράδυ της προηγούμενης, αν πας απόγευμα ή βράδυ βάλε την το πρωί της ίδιας μέρας.

Ξεκίνα σιγά σιγά

Αν ξεκινήσεις με τη λογική του «πάμε να μασήσουμε σίδερα» είναι σχεδόν σίγουρο πώς θα εξαντληθείς, θα «καείς», θα τραυματιστείς και θα τα παρατήσεις. Ξεκίνα με 3-4 ημέρες την εβδομάδα με 20 λεπτά (αερόβιο) ή 2-3 ημέρες για 30-50 λεπτά (ενδυνάμωση), χωρίς να ζορίζεσαι ιδιαίτερα. Στόχος σου είναι να συνηθίσει το σώμα σου σταδιακά την άσκηση.

Ανέβασε αργά αλλά σταθερά την ένταση

Όταν το σώμα σου συνηθίσει, τότε μπορείς να αυξήσεις σταδιακά την ένταση και τη συχνότητα της άσκησης. Κατά μέσο όρο περίμενε 2-3 εβδομάδες μέχρι να εξοικειωθείς και όσο συνηθίσεις μπορείς να αυξήσεις την χρονική διάρκεια των προπονήσεών σου ή/και τη συχνότητά τους. Όταν το κάνεις και αυτό, τότε μπορείς να αυξήσεις επίσης σταδιακά την ένταση – π.χ. να τρέχεις γρηγορότερα ή να αυξήσεις την επιβάρυνση στις ασκήσεις και να μειώσεις τα διαλείμματά σου κ.α.

Κάνε κάτι που σου αρέσει

Αν συνδέσεις κάτι με τον πόνο είναι σίγουρο πώς θα το παρατήσεις. Αν όμως σε διασκεδάζει, τότε κάθε φορά θα ανυπομονείς για την επόμενη προπόνηση. Βρες ασκήσεις ή δραστηριότητες που σου αρέσουν σε χώρους που δεν σου προκαλούν άσχημα συναισθήματα. Τώρα π.χ. που ο καιρός ανοίγει, μπορείς να δοκιμάσεις να τρέξεις ή να κάνεις ποδήλατο σε κάποιο πάρκο αντί για τον μίζερο διάδρομο του γυμναστηρίου. Όσον αφορά την ενδυνάμωση, μπορείς με λάστιχα και ιμάντα να γυμναστείς έξω. Λύσεις υπάρχουν.

Φύλαγε τα ρούχα σου

Όσο λιγότερα εμπόδια έχεις, τόσο πιο εύκολο είναι να κρατήσεις μια συνήθεια. Αν το πρωινό ξύπνημα συνδυάζεται με ψάξιμο ρούχων για γυμναστική με την τσίμπλα στο μάτι, τότε τα πράγματα δεν θα πάνε καλά. Αν όμως έχεις έτοιμα τα ρούχα σου και τα παπούτσια από πριν, μαζί με τη μουσική που ακούς ή ό,τι άλλο χρειάζεσαι, τότε όλα θα γίνουν όπως πρέπει.

Απλά βγες έξω

Μην σκέφτεσαι κάθε φορά «πω, πρέπει να πάω για τρέξιμο/γυμναστήριο σε λίγο». Φόρα παπούτσια, ντύσου κατάλληλα και βγες έξω. Από τη στιγμή που θα βγεις, όλα θα ρολάρουν.

Έχε ποικιλία

Στην προπόνησή σου, στα όργανα που χρησιμοποιείς, στους τρόπους που κάνεις αερόβιο (ελλειπτικό, διάδρομος, ποδήλατο, κολύμπι κ.α.) έτσι ώστε να μην βαριέσαι κάνοντας τα ίδια και τα ίδια συνέχεια.

Ξεκουράσου

Η ανάρρωση είναι άκρως σημαντική και το σώμα σου την έχει ανάγκη. Καλό είναι, μεταξύ των προπονήσεων να έχεις μια μέρα «ρεπό» ή μια μέρα όπου θα κάνεις κάποια χαλαρή δραστηριότητα, π.χ. γιόγκα, περπάτημα ή χορό. Το βασικό εδώ είναι να κάνεις κάτι κάθε μέρα, το οποίο θα σε αναγκάζει να κινείσαι και παράλληλα θα ενισχύει το κίνητρό σου για άσκηση.

Μην χάνεις μέρες

Είναι εύκολο να πεις «σιγά μωρέ, πήγα 2-3 φορές αυτή την εβδομάδα, δεν θα πάω σήμερα». Απόφυγέ το μιας και κάτι τέτοιο μπορεί να είναι η αρχή για την… κατρακύλα της συνήθειας σου. Η συνέπεια είναι ο καλύτερός σου σύμμαχος. Αν πάλι λύγισες και έχασες μια μέρα προπόνησης μην νιώσεις τύψεις. Ξεκίνα από την επόμενη κιόλας σημειώνοντας τι ήταν αυτό που σε έκανε να πάρεις απουσία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v