Πόσο αποτελεσματικά είναι τα ομαδικά προγράμματα;

Μπορείτε να δείτε διαφορά στο σώμα σας ακολουθώντας ένα δυναμικό ομαδικό πρόγραμμα στο γυμναστήριο;
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα ομαδικά προγράμματα;

Βαριέστε την αίθουσα με τα ελεύθερα. Για την ακρίβεια σας προκαλεί αφόρητη ανία και ξενέρα. Μόλις ξεκινάτε το ταξίδι σας στο fitness και ψάχνετε εναλλακτικές για να χάσετε βάρος και να τονώσετε το μυϊκό σας σύστημα.

Το μάτι σας πέφτει στο πρόγραμμα των ομαδικών του γυμναστηρίου: cardio blast, interval training, killer legs, sweat and tone και λοιπά «κουτάκια» σας κλείνουν το μάτι. Χαμογελάτε. Βρε λες; Μήπως να τα δοκιμάσω; Θα δω αποτέλεσμα άραγε;

Ναι, θα δείτε, υπό κάποιες προϋποθέσεις όμως.

Αρχικά, φροντίστε να επιλέξετε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα το οποίο να περιλαμβάνει κάποιου είδους αντίσταση. Είτε αυτό είναι TRX, είτε λάστιχα, είτε αλτήρες, είτε μπάρες, είτε έστω το βάρος του σώματος σας. Η ποικιλία των ομαδικών είναι μεγάλη, και απευθύνεται στον κάθε ασκούμενο ανεξαρτήτως κατηγορίας.



«Από τον πιο αρχάριο μέχρι τον πιο προχωρημένο, οποιοσδήποτε μπορεί να βρει ένα πρόγραμμα που να του αρέσει, με το κατάλληλο ασκησιολόγιο και ένταση, το οποίο θα τον βοηθήσει στο να πετύχει τον στόχο του», λέει ο Δημήτρης Κώτσος, Les Mills Instructor και Personal Trainer.

Και από αποτελέσματα;

«Όλοι μπορούν να δουν οφέλη στο σώμα τους και μάλιστα γινόμαστε συχνά μάρτυρες σημαντικών αποτελεσμάτων, έχουμε δει μεταμορφώσεις ανθρώπων που δεν είχαν καμία σχέση με τη γυμναστική και βρήκαν αξία και νόημα με το να γυμνάζονται σε ομάδες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πράγματι, η έντονη μουσική, ο τρόπος με τον οποίο ο instructor προσεγγίζει τους ασκούμενους, το ομαδικό πνεύμα, ο υγιής συναγωνισμός, η σωστή επίβλεψη και ο ψυχαγωγικός χαρακτήρας των ομαδικών προγραμμάτων είναι άκρως ελκυστικοί παράγοντες για να ξεκινήσει κάποιος την επαφή του με το fitness.

Αυτήν την περίοδο, όπως μας πληροφορεί ο Δημήτρης, τα trends στο group training οδηγούν προς τα έντονα προγράμματα, τα λεγόμενα «δυναμικά». Σε αυτά ένας Instructor ο οποίος αναλαμβάνει ρόλο perfomer «προσκαλεί» τους ασκούμενους σε ένα έντονο πρόγραμμα δυναμικής προπόνησης, συνήθως διαλειμματικής, η οποία πραγματοποιείται είτε με τη χρήση εξοπλισμού (ελεύθερα βάρη, kettlebell, λάστιχα κ.α.), είτε με το βάρος του σώματος. Αντίστοιχα ανοδική τάση έχουν και τα προγράμματα ειδικού σκοπού και σύντομης διάρκειας, π.χ. διαλειμματική προπόνηση ή προπόνηση πυρήνα και κοιλιακής χώρας (core training).

Εξίσου δημοφιλή βέβαια, είναι και τα κλασικά ομαδικά προγράμματα γιόγκα/pilates/ολιστικά με τη διαφορά ότι μέσω αυτών οι προσαρμογές που θα έχετε στο σώμα σας θα είναι διαφορετικού τύπου – ελαστικότητα, μυϊκός συντονισμός, ορθοσωμία κ.α.

Μα καλά, και πώς καταφέρνουν σε ένα γκρουπ πολλών ατόμων να εστιάζουν στον καθένα ξεχωριστά; Εδώ βρίσκουμε την ειδοποιό διαφορά σε ένα σωστό ομαδικό πρόγραμμα και σε ένα «μνιέχ».

Στο σωστό πρόγραμμα ο instructor οφείλει να παρακολουθεί – όσο δύναται- την τεχνική των ασκούμενών του. «Σίγουρα δε μπορεί να παρακολουθήσει και τους 20, όμως το βάρος και το μάτι του θα πηγαίνουν πάντα σε αυτόν που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ένας έμπειρος instructor από την αρχή των μαθημάτων έχει διαπιστώσει ποιος έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη και βρίσκεται κοντά του, χωρίς να τον κάνει να αισθανθεί άσχημα. Το μυαλό του βρίσκεται στους πιο χρήζοντες παρακολούθηση στο τμήμα του», επισημαίνει ο Δημήτρης.



Υπάρχουν αρνητικά;

Αν θεωρήσουμε ότι έχετε επιλέξει τον κατάλληλο instructor και πως τα ομαδικά γίνονται όπως πρέπει να γίνονται – ήτοι με ασφάλεια, σωστό ασκησιολόγιο και παρακολούθηση – τότε δεν υπάρχει κάτι αρνητικό στη συμμετοχή σε group training. Και αποτελέσματα θα δείτε στο σώμα σας αν παράλληλα προσέχετε και τη διατροφή σας και ευχάριστα θα περάσετε.

Το μοναδικό «αρνητικό» τους, αφορά τους προχωρημένους ασκούμενους ήτοι εκείνους που κάνουν χρόνια ομαδικά. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων ενδεχομένως να μην δει τα γρήγορα αποτελέσματα ενός αρχάριου ή μέσου ασκούμενου και πιθανώς να χρειάζεται ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο ασκησιολόγιο από personal trainer.

Πώς να ξεκινήσω για να δω διαφορά στο σώμα μου;

Αν είστε αρχάριος στο κομμάτι γυμναστική, τότε μπορείτε για ένα με δύο μήνες να ξεκινήσετε με δύο ομαδικά προγράμματα ανά εβδομάδα διαφορετικού είδους – π.χ. ένα αερόβιο/διαλειμματικό και ένα ενδυνάμωσης. Με τον καιρό και όσο το σώμα σας συνηθίζει μπορείτε να τις αυξήσετε σε τέσσερα ανά εβδομάδα, ακόμα και πέντε, φροντίζοντας ωστόσο να κρατάτε μια μέρα κενή στο ενδιάμεσο και να εναλάσσετε τα προγράμματα ώστε να κρατήσετε άσβεστο το ενδιαφέρον και να δώσετε στο σώμα σας ποικιλία προπονητικών ερεθισμάτων.

Νικολας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v