Ελάτε να στηρίξουμε μαζί το φετινό #NegroniWeek!

Η ιστορία μας διαδραματίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα στην Φλωρεντία. Ο Κόμης Camillo Negroni πηγαίνει στο αγαπημένο του μπαρ, το Caffè Casoni, για να απολαύσει το καθιερωμένο του cocktail, το Americano. Μόνο που τη συγκεκριμένη στιγμή κάνει κέφι κάτι πιο δυνατό, γι αυτό και ζητάει από τον έμπιστο bartender, τον Fosco Scarselli, να "πειράξει" λίγο την συνταγή, και αντί για σόδα, να προσθέσει gin μαζί με το Campari και το vermouth. Ο bartender δεν του χαλάει χατίρι, και μάλιστα για να διαφοροποιήσει το ποτό και οπτικά, το γαρνίρει με φλούδα πορτοκαλιού, αντί για λεμόνι. Το αποτέλεσμα ενθουσιάζει τον Κόμη της ιστορίας μας, ο οποίος συνειδητοποιεί ότι βρήκε το ποτό του, γι αυτό και του δίνει το όνομά του! Κάπως έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με μια ιστορία που μπορεί να έχει και ολίγον από μύθο, γεννήθηκε ένα από τα πιο διάσημα cocktails όλων των εποχών, το Negroni!

Σήμερα το Negroni πίνεται παντού και όλες τις ώρες. "Τραβιέται" πολύ ως απεριτίφ, είναι αλήθεια όμως ότι πίνεται ευχάριστα και στο τέλος ενός γεύματος (συνοδεύοντας ένα πούρο, ας πούμε), μαζί με το γεύμα (ονειρεμένο με πίτσα, δοκιμάστε το), αλλά και τελείως ανεξάρτητα από αυτό. Το συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές, στα χέρια έμπειρων bartenders, από παλαιωμένο μέχρι πειραγμένο σε συστατικά, bitters, γαρνιτούρες κλπ. Η χαρακτηριστική γλυκόπικρη γεύση του είναι πλέον τόσο οικεία, που το κάνει δημοφιλές και αναγνωρίσιμο σε όλες τις ηλικίες, αλλά και σε κάθε λογής μέρη - από το πιο ταπεινό συνοικιακό μπαράκι, μέχρι τα πιο φινετσάτα cocktail bars. Εν τω μεταξύ, είναι τόσο απλό στα συστατικά αλλά και στην παρασκευή του, ώστε μπορούμε κάλλιστα να το φτιάξουμε ανά πάσα στιγμή και στο σπίτι.

Κακά τα ψέμματα, βέβαια, το Negroni φτιαγμένο από τα χέρια ενός έμπειρου bartender είναι αλλιώς. Και αν αυτό είναι από μόνο του κίνητρο να βγούμε και να το απολαύσουμε, την εβδομάδα που μας έρχεται έχουμε έναν ακόμα σοβαρό λόγο: την φιλανθρωπική πρωτοβουλία που ονομάζεται #NegroniWeek. Πρόκειται για μια παγκόσμια ενέργεια του περιοδικού Imbibe και του Campari, που φέτος θα γιορταστεί την εβδομάδα 1-7 Ιουνίου. Τη συγκεκριμένη περίοδο όλα τα bars και τα εστιατόρια που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή δωρίζουν μέρος των εσόδων από κάθε Negroni που σερβίρουν στον φιλανθρωπικό σκοπό της επιλογής τους. Στο τέλος της εβδομάδας, το Campari έχει δεσμευτεί να δωρίσει 10.000 δολάρια στην φιλανθρωπική οργάνωση που θα έχει επιλέξει το bar ή εστιατόριο που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα χρήματα γι αυτό το σκοπό!

Tο #NegroniWeek πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2013 με μόλις 100 συμμετοχές. Την επόμενη κιόλας χρονιά, ωστόσο, το 2014, κατάφερε να φτάσει τα 1.300 συμμετέχοντα bars σε όλο τον κόσμο και να συγκεντρώσει περισσότερα από 120.000 δολάρια για φιλανθρωπικό σκοπό. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στο φετινό #NegroniWeek περισσότερα από 2500 bars παγκοσμίως! Η Ελλάδα δίνει το παρών για πρώτη χρονιά με 41 συμμετοχές (τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, αλλά αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα τις επόμενες ημέρες).

Μου αρέσουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Τις επικροτώ και τις στηρίζω. Γιατί καλό είναι να βγαίνουμε, να πίνουμε και να καλοπερνάμε, αλλά είναι ακόμα καλύτερα να βοηθάμε ταυτόχρονα αυτούς που έχουν ανάγκη. Εγώ λοιπόν θα συμμετάσχω με μεγάλη χαρά στο φετινό #NegroniWeek. Αν θέλετε να το κάνετε κι εσείς, δείτε σε αυτό το αρχείο τα μέρη που συμμετέχουν μέχρι σήμερα στην πρωτοβουλία, μαζί με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που έχουν αποφασίσει να στηρίξουν. Και για περισσότερες πληροφορίες και πιο up-to-date ενημέρωση, όσο περνούν οι μέρες, προτείνω να τσεκάρετε τακτικά τη σελίδα του Campari στο Facebook.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v