Καλό ταξίδι Keith Floyd...

Έφυγε ο διάσημος Άγγλος μάγειρας Keith Floyd, σε ηλικία μόλις 65 ετών. Ο Keith Floyd έφυγε από καρδιακή προσβολή στο σπίτι της συντρόφου του, αν και εδώ και καιρό έδινε τη μάχη του με τον καρκίνο.

Τον Keith Floyd τον ξέρουν καλά όσοι έχουν ζήσει στην Αγγλία, αλλά και όσοι έχουν παρακολουθήσει τις εκπομπές του στην κρατική τηλεόραση ή και στα dvd του που έδινε πριν από καιρό η Καθημερινή. Μπορεί σήμερα κάθε κανάλι του κόσμου να έχει κι από έναν μάγειρα που ταξιδεύει και μαγειρεύει, αλλά ο Keith Floyd ήταν από τους πρώτους, πίσω στη δεκαετία του '80, αν όχι ο πρώτος. Έκανε οδοιπορικά, ταξίδευε και μαγείρευε στα πιο απίθανα μέρη - σε παραλίες, σε γήπεδα, σε πλοία, σε εστιατόρια αλλά και σε κουζίνες σπιτιών - και πάνω από όλα το διασκέδαζε. Αγαπούσε το κρασί και πάντα τόνιζε τη σωστή χρήση του κρασιού στη μαγειρική, και αναφερόταν απαραίτητα στην οινογαστρονομία των περιοχών που επισκεπτόταν. Άλλωστε, τα σήματα-κατατεθέντα του ήταν το παπιγιόν που φορούσε πάντα, αλλά και το ποτήρι με το κρασί του, που σπάνια άφηνε από το χέρι του.

Ο Keith Floyd, παρά την αριστοκρατική μορφή και προφορά του, ήταν - σύμφωνα με όσους τον ήξεραν και συνεργάστηκαν μαζί του - άνθρωπος απλός, που έδινε προτεραιότητα πάντα στην χαρά της ζωής και την αυθεντικότητα της γεύσης. Εξηγούσε απλά και με χαρακτηριστικό ενθουσιασμό τον τρόπο μαγειρέματος κάθε συνταγής, γι αυτό και ήταν αγαπητός σε εκατομμύρια τηλεθεατών ανά την Αγγλία και τον κόσμο, αλλά και σε όλους τους συναδέλφους του. Σήμερα, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατός του, γνωστοί σεφ όπως ο Marco Pierre White και ο Jamie Oliver έσπευσαν να εκφράσουν τη θλίψη τους, ενώ οι ευχές και οι αποχαιρετισμοί στις ιστοσελίδες των Αγγλικών εφημερίδων και του BBC συνεχίζονται ασταμάτητα. Προς τιμήν τους μάλιστα, όλοι οι TV-Chefs αναγνωρίζουν δημόσια ότι δεν θα είχαν δουλειά σήμερα αν δεν είχε ανοίξει το δρόμο στην τηλεοπτική μαγειρική ο Keith.

Όπως αρμόζει σε έναν άνθρωπο που λάτρεψε τη ζωή και τη γεύση, ας τον αποχαιρετήσουμε παρακολουθώντας τον να μαγειρεύει μύδια με λευκό κρασί, με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Αντίο, Keith Floyd. Καλές απολαύσεις εκεί που πας...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v