ΑΠΟΨΕΙΣTELEGOURMETFood and Wine Harmony

The ultimate Shrimp Pasta recipe!

The ultimate Shrimp Pasta recipe!

Καλησπέρα σας και Χριστός Ανέστη!

Πίσω στα γνωστά λημέρια μετά από ένα Πασχαλινό mini-break στην Πάρο με πολύ φαγητό και κρασί. Και όσο είναι νωπή ακόμα
στη μνήμη μου , καταγράφω για εσάς την συνταγή για την ultimate Γαριδομακαρονάδα, όπως την ετοιμάσαμε και την απολαύσαμε τη Μεγάλη Παρασκευή. Τώρα που καλοκαιριάζει, ελπίζω ότι θα την τιμήσετε δεόντως. Και για να είμαι δίκαιος, πρέπει να σας πω ότι η συνταγή που ακολουθεί εκτελέστηκε (στην εντέλεια) με τη συνεργασία (και στο σπίτι) του φίλου μου του Νικόλα, ο οποίος μας φιλοξένησε στο όμορφο παραθαλάσσιο σπίτι του στην Πάρο. Έχουμε και λέμε λοιπόν...

Θα χρειαστείτε:

- 2 μεγάλα κρεμμύδια

- 6 σκελίδες σκόρδο

- Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

- 1 καλαθάκι ντοματάκια cherry, όσο πιο ώριμα βρείτε

- 1 μεγάλη συσκευασία/κονσέρβα φρέσκια ντομάτα τριμμένη

- 2 πακέτα linguini

- 1 κιλό μεγάλες γαρίδες

- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μισό φλυτζάνι κρέμα γάλακτος

- 1/2 ποτήρι κρασί (λευκό φρέσκο, ροζέ ή ερυθρό φρέσκο)


Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε για τη σάλτσα λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα οποία πασπαλίζουμε με πάπρικα. Προσοχή: στόχος μας είναι να τα "μαράνουμε", μέχρι να πάρουν το χαρακτηριστικό χρυσό χρώμα - δεν θέλουμε να τα κάψουμε. Γι αυτό και διατηρούμε τη φωτιά σταθερή στο μέτριο και τα ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα. Όταν πλέον είναι έτοιμα, προσθέτουμε και το σκόρδο που έχουμε καθαρίσει και λιώσει με την ειδική "τανάλια". Προσθέτοντάς το στο σημείο αυτό, θα τσιγαριστεί μαζί με το κρεμμύδι χωρίς να χάσει τα αρώματά του.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την τριμμένη ντομάτα και τα ντοματάκια cherry, κομμένα στη μέση. Προσθέτουμε μισό κουταλάκι ζάχαρη (για να σπάσει την αλκαλικότητα της ντομάτας), ελαιόλαδο, αλάτι και μαύρο πιπέρι κατά βούληση, καθώς και ενάμισυ ποτήρι νερό και μισό ποτήρι κρασί. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση.

- Ρίχνουμε τις γαρίδες (πλυμένες αλλά ολόκληρες) σε διαφορετική κατσαρόλα με νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει αρκετό χοντρό θαλασσινό αλάτι. Σκεπάζουμε κατά το ήμισυ και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να βράσουν και να μαλακώσουν.
- Εν τω μεταξύ, ανακατέβουμε τη σάλτσα μας και την αφήνουμε να βράσει "ξεσκέπαστη" μόνο αν κρίνουμε ότι είναι πολύ νερουλή και πρέπει να συμπυκνωθούν τα υγρά της. Αντίθετα, αν δούμε ότι πήζει επικίνδυνα, προσθέτουμε προσεκτικά νερό ή κρασί.
- Όταν οι γαρίδες μας είναι έτοιμες, δηλαδή βρασμένες κατά τα 3/4, τις "ψαρεύουμε" με μεγάλη τρυπητή κουτάλα, χωρίς να χύσουμε το νερό. Μόλις τις έχουμε μεταφέρει σε κάποιο μπωλ ή σε λεκάνη, ρίχνουμε στο νερό όπου μόλις έβρασαν οι γαρίδες τα linguini, για να βράσουν μέσα στη γεύση της θάλασσας. Αφήνουμε να βράσουν όσο λέει στο πακέτο.

- Καθαρίζουμε τις γαρίδες χωρίς να πετάξουμε τα κελύφη. Όταν πλέον είναι καθαρισμένες, τις προσθέτουμε στη σάλτσα μας για να πάρουν μία βράση σε αυτήν.

- Από τα κελύφη των γαρίδων που καθαρίσαμε, διαλέγουμε τα κεφάλια και τις ουρές (εκεί είναι όλη η γεύση της γαρίδας), και τα μεταφέρουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε 2 φλυτζάνια από τη σάλτσα μας που βράζει και λίγο ελαιόλαδο, και τα χτυπάμε στη δυνατότερη ένταση. Όταν πλέον το περιεχόμενο του μπλέντερ έχει γίνει "πουρές", το σουρώνουμε σε μεταλλικό σουρωτήρι τσαγιού (για να αποφύγουμε ακόμα και τα μικρότερα στερεά σωματίδια που θα κάνουν κριτς-κριτς στο στόμα μας), κρατώντας ένα απίστευτα νόστιμο βελουτέ, το οποίο ουσιαστικά θα απογειώσει γευστικά τη μακαρονάδα μας.

- Για να "δέσει" τέλεια η σάλτσα μας που σιγοβράζει, προσθέτουμε το βούτυρο ή την κρέμα γάλακτος, καθώς και ένα φλυτζάνι από το νερό στο οποίο βράζουν τα linguini - η "κόλλα" από τα ζυμαρικά είναι το καλύτερο φυσικό πηκτικό για τη σάλτσα μας. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το βελουτέ της γαρίδας για μία τελευταία βράση πριν σβήσουμε τη φωτιά.
- Αποσύρουμε τα linguini (εφόσον είναι έτοιμα - al dente) από τη φωτιά και τα σουρώνουμε.
- Αναμιγνύουμε linguini και σάλτσα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε φρεσκοτρίβοντας μπόλικο μαύρο πιπέρι σε κάθε πιάτο. Αν θέλετε, μπορείτε να τρίψετε και φρέσκο μαϊντανό από πάνω.

Απολαύστε τη μακαρονάδα αυτή ζεστή, σε συνδυασμό με ένα όμορφο μπουκάλι δροσερό κρασί. Και αν αναρωτιέστε τι στυλ κρασιού ταιριάζει με αυτό το πιάτο, ένα θα σας πω: αν το συνδυάσουμε με οτιδήποτε άλλο στυλ κρασιού εκτός από ροζέ, θα σηκωθούν οι γαρίδες από το πιάτο και θα αρχίσουν να μας κυνηγούν! Για να αποφύγουμε λοιπόν τέτοιου είδους σκηνές, εμείς ταιριάξαμε την πεντανόστιμη γαριδομακαρονάδα μας με το κομψότατο Ροζέ Επιλογές από τους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου στην Κω, ένα δροσιστικό χαρμάνι από Grenache Rouge και Syrah με έντονο χρώμα, ευγενικά φρέσκα αρώματα και τέλεια οξύτητα. (Νομίζω το συγκεκριμένο δεν κυκλοφορεί ευρέως στην αγορά ακόμα, αλλά αν το βρείτε σας το προτείνω ανεπιφύλακτα...)


Καλή όρεξη!

"Η ύψιστη μορφή άγνοιας είναι όταν απορρίπτεις κάτι που δεν ξέρεις τίποτε γι’ αυτό."

Wayne W. Dyer, 1940-2015, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1440 - Μάχη της Βάρνας.
    1484 - Γεννιέται ο Μαρτίνος Λούθηρος, μοναχός, ηγέτης της Εκκλησιαστικής Μεταρρύθμισης.
    1938 - Πεθαίνει ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

© 2002-2019 MEDIA2DAY