Πώς θα ξεπεράσω τον πόνο μου;

Πληγώθηκες, πόνεσες και εξακολουθείς να πονάς. Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνεις για να την βγάλεις καθαρή.
Πώς θα ξεπεράσω τον πόνο μου;




Όταν έχουμε πληγωθεί από κάποιον, ανεξαρτήτως του τι συνέβη – χωρισμός, άσχημοι καυγάδες μεταξύ φίλων, αυτός ο πόνος μπορεί να σκαρφαλώσει πάνω μας και να μας βαραίνει για καιρό. Προσπαθούμε να τον αγνοήσουμε, να συνεχίσουμε την ζωή μας, μα καταλήγουμε να μας ορίζει.

Θα το πούμε, λοιπόν· ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε τον πόνο μας σωστά είναι να αφήσουμε τον εαυτό μας να τον νιώσει. Όποιο συναίσθημα κι αν αφήνουμε στην άκρη, απλά συσσωρεύεται μέχρι να εκραγεί… συνήθως την πιο ακατάλληλη στιγμή. Ας διαβάσουμε λοιπόν έναν μικρό οδηγό για το πώς θα καταφέρουμε να νικήσουμε τον πόνο και όλα τα αρνητικά μας συναισθήματα.

Όρισε τον πόνο σου
Σκέψου καλά τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις άσχημα. Πολλές φορές η απάντηση δεν είναι η προφανής. Ίσως το πιο πρόσφατο συμβάν που σε πόνεσε να ήταν απλά η αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια πολλά καταπιεσμένα συναισθήματα από το παρελθόν. Ίσως αυτά που φοβάσαι να περίμεναν την κατάλληλη στιγμή (και τον κατάλληλο άνθρωπο) για να σε αιφνιδιάσουν.

Μίλα για τον πόνο σου
Μίλησε σε άτομα που ξέρεις ότι δεν πρόκειται να σε κρίνουν και θα σταθούν δίπλα σου. Ή ακόμα και σε άτομα που ξέρεις πως θα σου… τα χώσουν λιγάκι, αλλά πάντα καλοπροαίρετα. Αν νιώσεις την ανάγκη να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό, καν’ το. Αυτό που δεν πρέπει να κάνεις είναι να αρχίσεις να αραδιάζεις την θλίψη σου σε κάθε άνθρωπο που θα σου πει “Καλημέρα”. Αν το κάνεις αυτό, όχι μόνο θυμίζεις συνεχώς στον εαυτό σου ότι δεν είσαι καλά, αλλά δίνεις δικαίωμα και στον κάθε τυχαίο να υποθέτει πράγματα για ‘σένα.

Σταμάτα να λες τι έγινε
Ό,τι κι αν σου έκαναν, μετά από ένα σημείο δεν έχεις λόγο να αναπαράγεις συνεχώς την ιστορία, σαν κασέτα. Είναι κατανοητό να θες να βρεις το δίκιο σου, αλλά κινδυνεύεις να κουράσεις ακόμα και τους πιο πιστούς υποστηρικτές σου, οι οποίοι θέλουν μόνο να σε δουν να γίνεσαι καλύτερα. Αντί να λιώνεις στην μιζέρια σου, αποδέξου ότι αυτό που συνέβη ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής σου, σκέψου με ποιον τρόπο σε άλλαξε και προχώρα μπροστά.

Σταμάτα να κατηγορείς
Είναι πάρα πολύ εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους για την στεναχώρια μας. Όσο εύκολο είναι να αποφύγουμε εντελώς να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Το να βάζεις τον εαυτό σου στην θέση του θύματος θα σε βολέψει – το πολύ – για τις πρώτες δυο-τρεις μέρες. Από εκεί και μετά, η επιλογή είναι δική σου: Θες να είσαι ένα μόνιμο θύμα, ή ένας άνθρωπος που έχει κυριεύσει τα αρνητικά του συναισθήματα;

Βρες την ευτυχία σου
Τι είναι αυτό που σου προσφέρει χαρά; Προτού συμβούν όλα αυτά που νιώθεις ότι σε κατέστρεψαν, ίσως να ήσουν ένας άλλος άνθρωπος. Πρέπει να έρθεις σε επαφή με αυτόν τον άνθρωπο, και με τις νέες εμπειρίες και γνώσεις που σου πρόσφεραν τα πάθη σου να ανακαλύψεις ξανά την ζωή σου. Ξεκίνα απλά, δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα μονοκοπανιά. Αρκεί να βρεις την ευτυχία σου, και να την μοιράζεσαι μ’ αυτούς που έχεις γύρω σου…

Θ.Δ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v