Πώς να βρεις τον εαυτό σου μετά από έναν χωρισμό

Χώρισες και έπεσες σε μια μαύρη τρύπα απόγνωσης; Αυτές οι μικρές συμβουλές θα σε βοηθήσουν να βρεις ξανά τον υπέροχο εαυτό σου!
Πώς να βρεις τον εαυτό σου μετά από έναν χωρισμό
Λένε πως ο χρόνος γιατρεύει όλες τις πληγές. Εμείς δεν θα συμφωνήσουμε απόλυτα με αυτό το κλασικό ρητό. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι τι κάνουμε με αυτόν τον χρόνο, και πόσο αφήνουμε τον εαυτό μας να αλλάξει, και τις πληγές μας να επουλωθούν. Και, έπειτα από έναν δύσκολο χωρισμό, ίσως νιώθουμε πως όλα γύρω μας αρχίζουν να καταρρέουν. Τότε είναι που πρέπει να κάνουμε τις παρακάτω αλλαγές· για να επανέλθουμε πιο δυνατοί από ποτέ, έχοντας (ξανα)βρει τον παλιό, καλό εαυτό μας.

1. Πάμε για τρέξιμο
Η γυμναστική κάνει θαύματα. Σε όλους τους τομείς. Ελαττώνει το στρες, μας βοηθά να διατηρούμε το μυαλό μας συγκεντρωμένο κάπου αλλού – και στο τέλος το σώμα μας θα είναι καλύτερο από ποτέ. Το υγιές σώμα και το υγιές μυαλό πηγαίνουν πακέτο, και θυμίζουμε στον εαυτό μας πως έχουμε την δύναμη να ξεπεράσουμε τα πάντα.

2. Πάμε διακοπές
Αν μπορούμε, το να πάρουμε λίγες μέρες άδεια – από την δουλειά, από την ρουτίνα, από τα πάντα – και να τις αφιερώσουμε στον εαυτό μας, είναι ό,τι καλύτερο. Έχουμε ανάγκη να ξεφύγουμε από το συνηθισμένο περιβάλλον μας και να βιώσουμε κάτι διαφορετικό.

3. Γνωρίζουμε νέους ανθρώπους
Είπαμε πως ο χρόνος μπορεί να μην γιατρεύει τις πληγές. Η επαφή με άλλους ανθρώπους, όμως, είναι αναμφισβήτητα ένα απ’ τα καλύτερα φάρμακα. Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος να ξεφύγουμε από κάθε τοξική σκέψη και ανάμνηση είναι να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να μας πλησιάσουν, να κάνουμε νέες γνωριμίες και να μάθουμε από αυτούς.

4. Δεν ντρεπόμαστε για το παρελθόν
Κουβαλάμε την ιστορία μας όπου κι αν πάμε, κι αν προσπαθήσουμε να κρύψουμε αυτό που μας πλήγωσε στο παρελθόν, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να επιστρέψει κάποια στιγμή που δεν το περιμένουμε. Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για αυτά που μας έχουν συμβεί. Το να μιλάμε με ειλικρίνεια για το παρελθόν μας είναι ο καλύτερος τρόπος να το αποδεχθούμε και να μην μας αγγίζει πια.

5. Βάζουμε τον εαυτό μας πρώτο
Όταν είμαστε άρρωστοι, η φροντίδα του εαυτού μας γίνεται προτεραιότητα, και όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν για λίγο στο παρασκήνιο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν αισθανόμαστε κατεστραμμένοι συναισθηματικά. Δεν είναι εγωιστικό να δίνουμε στον εαυτό μας την φροντίδα που του αξίζει, μέχρι να νιώσουμε καλύτερα.

6. Παρατούμε ό,τι μας κάνει κακό
Είναι παράδοξο, μα όταν νιώθουμε πως έχουν καταστραφεί όλα, υπάρχει και η θετική πλευρά—είναι μια ευκαιρία να τα πάρουμε όλα από την αρχή. Και αυτή τη φορά έχουμε την δυνατότητα της επιλογής, και μπορούμε να βγάλουμε από την ζωή μας κάθε τι που μας προκαλεί περιττό άγχος και πόνο.

7. Βγαίνουμε από την πρίζα
Ξανά, αυτό δεν είναι κάτι που όλοι μπορεί να έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε, αλλά μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε μικρές δόσεις: βγαίνουμε offline και δεν αφήνουμε την αρνητική ενέργεια κανενός να μας επηρεάσει. Σταματούν να μας νοιάζουν τα like και οι ενημερώσεις και το ποιος δημοσίευσε τι, και στρέφουμε την προσοχή μας σε πιο χειροπιαστά πράγματα. Και, μιλώντας για χειροπιαστά…

8. Συμμαζεύουμε το σπίτι μας
Το έχουμε ξαναπεί, και θα το λέμε πάντα: η καθαριότητα είναι ψυχοθεραπεία. Εκτός του ότι η ζωή σε έναν καθαρό και τακτοποιημένο χώρο μειώνει σοβαρά το στρες, το να καθαρίσουμε το σπίτι μας από περιττά αντικείμενα μας βοηθά να νιώσουμε ακόμα πιο έντονα το καινούριο ξεκίνημά μας.

9. Παίρνουμε επιβεβαίωση – από εκεί που πρέπει
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η στιγμή να έρθουμε ακόμα πιο κοντά με τους ανθρώπους που ξέρουμε ότι μας αγαπούν: την οικογένεια και τους φίλους μας. Και εκτός του ότι θα μας μιλήσουν με ειλικρίνεια και για τα δικά μας λάθη – κάτι που έχουμε ανάγκη, όσο σκληρό κι αν φαίνεται αρχικά – θα μας θυμίσουν, επίσης, όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζουμε αγάπη. Το να ζητάμε επιβεβαίωση δεν είναι κακό, αρκεί να ξέρουμε πού να ψάχνουμε.

10. Συγχωρούμε
Τους άλλους, τον εαυτό μας, όλο τον κόσμο. Το τελευταίο και το πιο σημαντικό βήμα για να νιώσουμε πάλι ο εαυτός μας είναι να σταματήσουμε να κουβαλάμε μέσα μας την οργή που μας προκάλεσε το παρελθόν, είτε αυτή η οργή κατευθύνεται σε όσους μας πλήγωσαν, είτε στον εαυτό μας, που αφεθήκαμε υπερβολικά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προχωρήσουμε πραγματικά.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v