Λεπτές φέτες-μισοφέγγαρα από 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 κ.γλ. μουστάρδα της αρεσκείας μας (ταιριάζει πολύ αυτή με τους ολόκληρους σιναπόσπορους)
Τους χυμούς που θα αφήσουν τα εσπεριδοειδή όταν θα τα κόψουμε
Αλατοπίπερο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Κόβουμε το ραντίκιο στα δύο, αφαιρούμε το σκληρό μεσαίο κοτσάνι και τα εξωτερικά φύλλα, ξεχωρίζουμε τα υπόλοιπα και τα κόβουμε με τα δάχτυλά μας.
Κόβουμε τα σικορέ με μαχαίρι σε ροδέλες, αφού πρώτα αφαιρέσουμε το κάτω σκληρό μέρος και τα εξωτερικά φύλλα.
Βάζουμε τα λαχανικά σε μπολ και προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και τις φέτες του κρεμμυδιού.
Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ, φροντίζοντας να αφαιρέσουμε όλο το λευκό μέρος, κόβοντας με το μαχαίρι όσο βαθιά μέσα στη σάρκα χρειάζεται.
Κόβουμε τα πορτοκάλια σε ροδέλες πάχους περίπου 2 εκ. και κάθε ροδέλα σε 4 τεταρτημόρια. Βγάζουμε τα «φιλέτα» από τα γκρέιπφρουτ, κόβοντας με ένα μυτερό μαχαίρι ανάμεσα στις μεμβράνες Για το κόψιμο των φρούτων χρησιμοποιούμε ξύλο κοπής με αυλάκι για να συλλέξουμε τον χυμό τους που θα χρησιμεύσει ως βάση για το dressing. Δεν παραλείπουμε να στύψουμε με τα χέρια μας και τις φλούδες που έχουν επάνω τους αρκετή σάρκα.
Προσθέτουμε τα κομμένα φρούτα στο μπολ με τα λαχανικά.
Ανακατεύουμε με το σύρμα τη μουστάρδα, τους χυμούς των εσπεριδοειδών που συλλέξαμε, αλατοπίπερο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.