2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για την επάλειψη του μπολ
Για τη γαρνιτούρα:
6 φρέσκα σύκα, πλυμένα, με τη φλούδα τους και κομμένα στη μέση
150 γρ. γκοργκοντζόλα κομμένη σε μικρά κομμάτια ή άλλο μπλε τυρί (κοπανιστή, καρίκι, roquefort, stilton, κ.λπ.)
Ψιλοκομμένα φύλλα από ένα κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο (ή 1 κ.γλ. αποξηραμένο)
1 κ.σ. μέλι της αρεσκείας μας, ελαφρώς ζεσταμένο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Άνθος αλατιού
Λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και ζεστό νερό. (ούτε χλιαρό ούτε καυτό: να το αισθανόμαστε αλλά να μην καίγονται τα δάχτυλά μας) Ανακατεύουμε και περιμένουμε λίγα λεπτά για να αφρίσει το μίγμα, δίνοντας έτσι το σήμα ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί. Αν δεν φουσκώσει μέσα σε 7΄-8΄, σημαίνει είτε ότι το νερό ήταν πολύ ζεστό, είτε ότι η μαγιά ήταν πολυκαιρισμένη. Αναγκαστικά ξαναρχίζουμε.
Σε ένα μεγάλο γυάλινο ή μεταλλικό μπολ (όχι πλαστικό) ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο και ρίχνουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το μίγμα της μαγιάς.
Αρχικά ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μόλις η ζύμη αρχίσει να ενοποιείται συνεχίζουμε με το χέρι και μόλις απορροφηθεί όλο το αλεύρι την βγάζουμε από το μπολ, την τοποθετούμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζουμε το ζύμωμα στο χέρι για λίγα λεπτά, μέχρι το ζυμάρι να είναι ελαστικό αλλά να παραμείνει ελαφρώς κολλώδες και μαλακό.
Το μεταφέρουμε πάλι στο μπολ, του οποίου έχουμε λαδώσει γενναιόδωρα τον πάτο και τα τοιχώματα με ελαιόλαδο. Αφού το τοποθετήσουμε και λαδωθεί το κάτω μέρος από το λάδι που έχει ο πάτος, το γυρίζουμε και ανάποδα ώστε ένα είναι λαδωμένο και από τις δύο πλευρές, συν τα πλαϊνά.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να διπλασιαστεί σε όγκο σε ένα καλά προφυλαγμένο, ζεστό μέρος της κουζίνας (θα χρειαστεί περίπου μία ώρα).
Μόλις περάσει το πρώτο ημίωρο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στη λειτουργία του αέρα.
Λαδώνουμε καλά τον πάτο και τα τοιχώματα ενός παραλληλόγραμμου ταψιού διαστάσεων περίπου 33 x 25 εκ.
Πριν βγάλουμε την φουσκωμένη ζύμη από το μπολ την ξεφουσκώνουμε ελαφρά και απαλά με τα δάχτυλά μας (σαν να της δίναμε μπουνιά, πάρα πολύ απαλή όμως, σαν χάδι). Κατόπιν την απλώνουμε στο λαδωμένο ταψί με τα χέρια μας, τεντώνοντάς την απαλά.
Κάνουμε 12 βαθουλώματα με την πλάτη ενός κουταλιού, τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και σε κάθε βαθούλωμα τοποθετούμε μισό σύκο με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Ενδιάμεσα τοποθετούμε τα κομμάτια του τυριού και πασπαλίζουμε με το δενδρολίβανο.
Πιπερώνουμε γενναιόδωρα με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι από μύλο στη χοντρή σκάλα και πασπαλίζουμε με λίγο άνθος αλατιού.
Περιχύνουμε, κυρίως τα κομμάτια του τυριού, με το μέλι και στάζουμε σε όλη την επιφάνεια λίγο ακόμη ελαιόλαδο.
Ψήνουμε τη φοκάτσα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25΄, προσέχοντας να μην παραψηθεί.
Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε κομμάτια και την απολαμβάνουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Συνδυάζεται τέλεια με πράσινη σαλάτα στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε και κάποιο φίνο αλλαντικό (πχ κυκλαδίτικη λούζα, κερκυραϊκό νούμπουλο, προσούτο, κόπα, κλπ) και με δροσερό ροζέ ή λευκό κρασί.