Πόσες θερμίδες έχει το παγωτό;

Κάμποσες, είναι η σύντομη απάντηση. Μην βιαστείτε, όμως, να θρηνήσετε τον αγαπημένο καλοκαιρινό πειρασμό και να τον εξορίσετε από τη διατροφή σας.
Πόσες θερμίδες έχει το παγωτό;
Μακράν η αγαπημένη μας καλοκαιρινή «αμαρτία», ψηλά στη λίστα ακόμα και όσων εξ ημών δεν τρελαινόμαστε για γλυκά –το παγωτό είναι άλλο πράγμα. Πόσο, όμως, μας παχαίνει; Πόσες τύψεις πρέπει, δηλαδή, να νιώθουμε κάθε φορά που ενδίδουμε στον πειρασμό;

«Παρ’ όλο που το παγωτό έχει πλούσια θρεπτική αξία, δεν παύει να αποδίδει 100 με 350 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, γεγονός το οποίο το έχει ενοχοποιήσει για αύξηση βάρους. Στην πραγματικότητα όμως η ασφαλής κατανάλωσή του (120 γραμμάρια έως τρεις φορές στην εβδομάδα) δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σιλουέτα μας» λέει η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, Kλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, στο Iatronet.gr

Και τώρα τα καλά νέα: «Η θρεπτική αξία του παγωτού είναι υψηλή, αφού περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνες A, D και Ε, καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος) και υδατάνθρακες, όπως η λακτόζη» επισημαίνει η κ. Γιαννιτσοπούλου, και συνεχίζει: «Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το παγωτό περιέχει ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου. Αρκεί να σημειώσουμε πως 100 γραμμάρια παγωτού περιέχουν 100-120 mg ασβεστίου, ποσότητα που καλύπτει το 10% των ημερήσιων αναγκών μας.

»To σπιτικό παγωτό είναι το πιο αγνό, καθώς κατά την παρασκευή του δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά, γι΄αυτό και έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των θερμίδων, ανάλογα με την ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, οπότε οι διακυμάνσεις στις θερμίδες και τα λιπαρά είναι μεγάλες. Μπορεί να περιέχει 100-400 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και 8-20 γραμμάρια λιπαρών ανά 100 γραμμάρια. Η πιο χαμηλοθερμιδική επιλογή σπιτικού παγωτού είναι η γρανίτα που παρασκευάζεται από χυμό και φρούτα εποχής.

»Το τυποποιημένο παγωτό έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, λόγω των σταθεροποιητών αλλά και των συντηρητικών που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες τροφίμων, αλλά παράλληλα βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων και γεύσεων. Η θερμιδική του αξία είναι ανάλογη με αυτή του σπιτικού παγωτού.

»Τέλος, το light παγωτό έχει περίπου τα μισά λιπαρά και τα 2/3 των θερμίδων του κανονικού, τυποποιημένο παγωτού. Ένα light παγωτό προσδίδει 4-8 γρ. λιπαρών ανά 100 γραμμάρια, και 80 με 170 θερμίδες. Προκειμένου να μειωθούν οι θερμίδες, τα light παγωτά παρασκευάζονται με ημιαποβουτυρωμένο γάλα, σοκολάτα γάλακτος και γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη. Η τεχνολογία τροφίμων έχει εξελιχθεί τόσο που τα light παγωτά δεν υστερούν καθόλου σε γεύση σε σχέση με τα τυποποιημένα, παρά μόνο σε λιπαρά.

Συμπερασματικά, το παγωτό δεν είναι ένα απαγορευμένο έδεσμα, αλλά μια τροφή που αν καταναλωθεί στη σωστή ποσότητα και με τη συχνότητα που πρέπει, μας δροσίζει, ενώ παράλληλα μας προσφέρει πλούσια θρεπτικά συστατικά».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v