Ποιες βιταμίνες βοηθούν το ανοσοποιητικό;

Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που μπορούν να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας τώρα που το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.
Ποιες βιταμίνες βοηθούν το ανοσοποιητικό;
Πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη ενάντια σε κάθε μικρόβιο/ ιό/ εισβολέα (όχι δεν μιλάμε συγκεκριμένα για τον κορωνοϊό, όποιος σου πει ότι έχει μαγικές λύσεις τύπου σκόρδο λέει ψέματα) το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται ενισχύσεις για τις μάχες που δίνει. Ψάξαμε και βρήκαμε σε ποιες τροφές κρύβονται οι ενισχύσεις αυτές, για να του τις δώσεις.

Βιταμίνη Α: Το βούτυρο, το φυσικό λίπος γάλακτος, ο κρόκος αυγού και το μουρουνέλαιο είναι όλα τους πλούσιες πηγές. H βιταμίνη Α βρίσκεται επίσης στο συκώτι, στα πράσινα και κίτρινα φυλλώδη λαχανικά, στα δαμάσκηνα, στον ανανά, στα λεμόνια και στα πεπόνια.

Βιταμίνη Β12: Την εξασφαλίζουν τα θαλασσινά, ιδιαίτερα στρείδια και μύδια, αλλά και το καβούρι, οι σαρδέλες, η πέστροφα, ο τόνος και ο σολομός.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ: Τις βρίσκουμε στο κουνουπίδι, το σπανάκι, τον σολομό, τα καρότα, τις μπανάνες, το αλεύρι σόγιας, τα δημητριακά, το συκώτι και τα μαύρα φασόλια.

Βιταμίνη C: Σκέφτηκες πρώτο-πρώτο το πορτοκάλι; Όλοι μας. Και όχι ότι έχεις άδικο, αλλά υπάρχουν τροφές που είναι κατά πολύ πλουσιότερες σε βιταμίνη C από το πορτοκάλι που έχει το όνομα. Αυτές είναι το μπρόκολο, οι πιπεριές, οι φράουλες, η παπάγια, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, ο ανανάς, το ακτινίδιο και το μάνγκο. Γενικώς, αν δυσκολεύεσαι να τα θυμάσαι όλα αυτά, σκέψου ότι αν τρως αρκετά φρούτα μέσα στην ημέρα είσαι καλυμμένος/η.

Βιταμίνη Ε: Εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, ρόκα κλπ).

Μαγνήσιο: Πολύτιμο συστατικό για γερό ανοσοποιητικό, το μαγνήσιο το βρίσκουμε κι αυτό στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αλλά και στο αβοκάντο, τις μπανάνες, τη μαύρη σοκολάτα, τα λιπαρά ψάρια (ιδιαίτερα σολομό και τόνο), τα φασόλια και τους ξηρούς καρπούς.

Σίδηρος: Γνωστότερο όλων για την υψηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο είναι το συκώτι, αλλά καλές πηγές σιδήρου είναι επίσης οι φακές, τα δημητριακά, το μοσχάρι, ο σολομός, ο αρακάς, τα αμύγδαλα, τα αυγά, το χταπόδι και τα στρείδια.

Ψευδάργυρος: Τον βρίσκουμε εν αφθονία κι αυτόν στα στρείδια, αν όμως δεν είσαι φίλος μην σκιάζεσαι –καλές πηγές ψευδαργύρου είναι επίσης το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Σίγουρα έχεις ακούσει ότι τα βρίσκουμε κατά βάση στα ψάρια –ποια ψάρια όμως; Κράτα σημειώσεις: Σκουμπρί, σολομός, ρέγγα, σαρδέλα, αντζούγια και χαβιάρι είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές. Επίσης, (να τα πάλι μπροστά μας) τα στρείδια, αλλά και… στεριανές πηγές όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v