Τα κορυφαία tips για καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα

Πολύτιμες συμβουλές για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μην αρρωστήσετε ποτέ ξανά.
Τα κορυφαία tips για καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα
Αρπάζετε ιώσεις και κρυολογείτε από τους πρώτους κάθε χειμώνα; Ίσως φταίει το ότι το σώμα σας δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει αποτελεσματικά ιούς και μικρόβια με τα οποία έρχεται αντιμέτωπο. Θα πρέπει λοιπόν, να βελτιώσετε την δύναμη του οργανισμού σας και να τον κρατήσετε σε φόρμα ώστε να σας προστατεύει καλύτερα. Θα πρέπει με άλλα λόγια να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Πώς; Ιδού 14 αποτελεσματικοί τρόποι:

*Χαλαρώστε
Λίγο στρες είναι καλό, γιατί μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις. Πολύ στρες είναι κακό, γιατί μεταξύ άλλων αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και ως εκ τούτου τις άμυνες του οργανισμού μας απέναντι στις ασθένειες.

*Κάντε τακτικά σεξ
Έρευνες έχουν προσπαθήσει να μελετήσουν την σύνδεση μεταξύ ερωτικής δραστηριότητας και υγείας σε ενήλικους ανθρώπους (μέσης ηλικίας αλλά και μεγαλύτερους) και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο πιο συχνό σεξ κάνουμε, τόσο πιο υγιείς είμαστε.

*Πάρτε ένα κατοικίδιο
Η συντροφικότητα και η σωματική δραστηριότητα στην οποία μας παρακινούν τα κατοικίδια ζώα έχει αποδειχθεί πως μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και τονώνουν εν γένει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών στα παιδιά.

*Κάντε φίλους
Χτίστε καλές σχέσεις με ανθρώπους και επενδύστε σε ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο φιλιών και γνωριμιών, και το σώμα σας θα σας ανταμείψει με καλύτερη υγεία. Πανεπιστημιακή έρευνα, για παράδειγμα, έδειξε ότι φοιτητές που νιώθουν μοναξιά είχαν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό προφίλ σε σύγκριση με τους φοιτητές που είχαν πιο έντονη κοινωνική ζωή.

*Δείτε το ποτήρι μισογεμάτο
Ο αισιόδοξος τρόπος σκέψης δεν είναι «βάλσαμο» μόνο για την ψυχολογία σας αλλά και για την σωματική υγεία. Συγκεκριμένα, επιστημονική έρευνα έδειξε ότι όσοι αισθάνονται πιο αισιόδοξοι, έχουν και δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

*Γελάστε πολύ
Κι αφού χαμογελάσετε αισιόδοξα, περάστε… στην επόμενη πίστα: Φροντίστε να βάζετε αφορμές γέλιου στη ζωή σας. Σε πείραμα μελετητών, το ανοσοποιητικό σύστημα των συμμετεχόντων που έβλεπαν αστεία βίντεο και γελούσαν, δούλευε καλύτερα και αποτελεσματικότερα.

*Ποντάρετε στα αντιοξειδωτικά
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά είναι πραγματικές άμυνες που θωρακίζουν το σώμα μας ενάντια σε ελεύθερες ρίζες και ουσίες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά μας. Τα τρόφιμα με έντονα χρώματα (πορτοκάλια, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, ακτινίδια, φράουλες, καρότα, καρπούζι, παπάγια, πράσινα λαχανικά κ.α.) είναι πρώτης τάξης πηγές αντιοξειδωτικών.

*Δοκιμάστε βότανα και συμπληρώματα διατροφής
Αν ο οργανισμός σας έχει έλλειμμα βιταμινών ή πολύτιμων για την υγεία θρεπτικών ουσιών, επενδύστε σε βότανα ή και συμπληρώματα διατροφής, αλλά να θυμάστε πάντα ότι αν συντρέχουν άλλα προβλήματα υγείας, παίρνετε κάποια αγωγή ή έχετε οποιονδήποτε λόγο να αμφιβάλλετε, ρωτήστε τον γιατρό σας προτού καταφύγετε στο φαρμακείο.

*Αποφύγετε την καρέκλα
Αποτελεσματικότατος τρόπος να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, η τακτική σωματική άσκηση δρα σε πολλά «μέτωπα»: Μειώνει τα επίπεδα του στρες, τις πιθανότητες παθήσεων των οστών, της καρδιάς, ακόμη και του καρκίνου. Προτιμήστε μέτρια αλλά τακτική εξάσκηση για να διατηρηθείτε σε καλή φόρμα.

*Κοιμηθείτε καλά
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το ανοσοποιητικό σας έχει όλο τον χρόνο και την ξεκούραση που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις απειλές. Το πρωί, ένα άυπνο, εξαντλημένο σώμα είναι σίγουρα πιο επιρρεπές στα μικρόβια από ένα ξεκούραστο, δυνατό οργανισμό.

*Περιορίστε τις κακές συνήθειες
Το αλκοόλ και το τσιγάρο αποδυναμώνουν και αδρανοποιούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, με αποτέλεσμα να γίνεστε πιο ευάλωτοι σε κάθε λογής νόσο. Περιορίστε το αλκοόλ στα ένα-δύο ποτηράκια τη φορά, και προσπαθήστε να κόψετε το κάπνισμα, για να δώσετε «ενέσεις» βοήθειας στον οργανισμό σας.

*Πλένετε καλά τα χέρια σας
Μην δοκιμάζετε τις αντοχές του ανοσοποιητικού σας συστήματος, αφήνοντας κάθε λογής μικρόβια να εισέλθουν στον οργανισμό σας. Προτού χρειαστεί να τα «καταπολεμήσουν» οι… αρμόδιοι φύλακες του σώματός σας, ξεφορτωθείτε τα μικρόβια «χτυπώντας» τα στα βασικά «μεταφορικά μέσα» τους, δηλαδή τα χέρια σας. Πλύνετε τα καλά και τακτικά, αποφύγετε να αγγίζετε συνεχώς το πρόσωπό σας με αυτά και χρησιμοποιήστε αντισηπτικό υγρό για περισσότερη καθαριότητα και ασφάλεια.

Με πληροφορίες από WebMd  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v