Η σωστή διατροφή για γερό ανοσοποιητικό

Ποια θρεπτικά συστατικά και ποιες τροφές θωρακίζουν τον οργανισμό μας από ιώσεις και λοιπές λοιμώξεις;
Η σωστή διατροφή για γερό ανοσοποιητικό
Όσο και να προσπαθούμε, οι ασθένειες πάντα θα βρουν έναν τρόπο να μας ταλαιπωρήσουν αν δεν προσέξουμε.

Πέρα από την επαρκή ξεκούραση, η διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα με την οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταπολεμεί τις ιώσεις που μας χτυπούν την πόρτα.

Τους ρίχνουμε λοιπόν μια και καλή… πόρτα, φροντίζοντας να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών όπως η Βιταμίνες Α, C, B12, B6, E, το φυλλικό οξύ, το Μαγνήσιο, το Σελήνιο, ο Σίδηρος, ο Ψευδάργυρος και τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Πού τα βρίσκουμε;

Δείτε παρακάτω μερικές από τις καλύτερες τροφές για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας.

Καρότα: Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α) και λιγνίνης, συστατικά απαραίτητα για υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης είναι πλούσια σε φολικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Στρείδια, κρέας, γαλακτοκομικά: Μακράν η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου, ενός απαραίτητου μικροστοιχείου για την κυτταρική ανοσία και την συνολική άμυνα του οργανισμού είναι τα στρείδια. Αν δεν είστε… φαν των στρειδιών, καλές πηγές είναι επίσης το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Οι «σωστές» σούπες: Αν έχουν τα κατάλληλα συστατικά, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αντιμικροβιακή δράση του κρεμμυδιού, για παράδειγμα, σε συνδυασμό με την βιταμίνη C που περιέχεται στην πατάτα, το κρεμμύδι, τη ντομάτα και το λεμόνι τονώνουν τον οργανισμό μας, προφυλάσσοντάς τον από τη δράση ιών και βακτηρίων.

Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια: Θεωρούνται οι καλύτερες διαιτητικές πηγές της πολύτιμης βιταμίνης D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη διαδραματίζει ρόλο ορμόνης στον οργανισμό και η έλλειψή της σχετίζεται με πλήθος ασθενειών.

Μπρόκολο και κουνουπίδι: Είναι αμφότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία συνδέεται με αυξημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Εξίσου καλή επιλογή για βιταμίνη C – αν και με μικρότερη περιεκτικότητα – είναι το δημοφιλές πορτοκάλι.

Κεφίρ: Ο συνδυασμός ψευδαργύρου και προβιοτικών, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, ενισχύοντας μία από τις βασικές γραμμές άμυνας του οργανισμού, κάνει το κεφίρ μια σούπερ τροφή για το ανοσοποιητικό μας.

Τι, δηλαδή αν τρώω μόνο τα παραπάνω ξεμπέρδεψα από ιώσεις; Όχι ακριβώς. Τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά δεν δρουν από μόνα τους, αλλά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε άπαχη πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες, «καλά» λιπαρά, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά.

Και φυσικά μην περιμένετε να έχετε γερό ανοσοποιητικό αν καταναλώνετε τροφές που το «ρίχνουν» αποδεδειγμένα. Ποιες είναι αυτές; Τροφές όπως η ζάχαρη και το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο καθώς αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και επιβραδύνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Το ίδιο ισχύει και για τις πλούσιες σε λιπαρά τροφές, όπως επίσης και με τις δίαιτες «αστραπή».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v