10 τροφές για γερό ανοσοποιητικό

Μπρόκολο, καρότο, σολομός, κόκκινο κρέας και άλλες έξι τροφές που θα θωρακίσουν τον οργανισμό σου ενάντια σε αυτόν και κάθε άλλο κίνδυνο.
10 τροφές για γερό ανοσοποιητικό
Καθότι ως γνωστόν η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, και ένα δυνατό ανοσοποιητικό είναι ο καλύτερός σου σύμμαχος ενάντια και στον κορωνοϊό, αλλά και σε κάθε άλλη ασθένεια που μπορεί να σε βρει, ιδού δέκα τρόφιμα που θα θωρακίσουν τον οργανισμό σου, σύμφωνα με το Iatronet.gr

Λάχανο: Η γλουταθειόνη που περιέχει είναι μια ένωση η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό, συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία των λεμφοκυττάρων.

Αμύγδαλα: Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσικής μας άμυνας. Εκτός αυτού, τα αμύγδαλα περιέχουν υψηλές ποσότητες μαγνησίου, που θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια σε εξωτερικές επιθέσεις.

Γκρέιπφρουτ: Είναι το… βαρύ πυροβολικό της οικογένειας των εσπεριδοειδών σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία, σε υψηλή πρόσληψη, φαίνεται πως μπορεί να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε γρηγορότερα από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας.

Γιαούρτι: Τα προβιοτικά του είναι πολύτιμος σύμμαχος της υγείας μας, καθώς εξασφαλίζουν τη διατήρηση της φυσικής άμυνας του εντέρου. Εκτός από αυτά, το γιαούρτι περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β12, που είναι καίριας σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σκόρδο: Πιθανότατα το έχεις ακούσει ότι η αλλισίνη που περιέχει έχει σπουδαία αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση. Σημαντικό είναι επίσης να ξέρεις ότι η αλλισίνη δημιουργείται από δύο ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο, οι οποίες δημιουργούνται όταν σπάσει η σκελίδα, οπότε καλό είναι να κόβεις ή να συνθλίβεις τις σκελίδες του πριν τις προσθέσεις στο φαγητό.

Σπανάκι: Ένα ακόμα υπερ-όπλο στη διατροφική μας φαρέτρα, το σπανάκι είναι πλούσιο σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, με κυριότερο το φυλλικό οξύ, το οποίο εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA και, όπως κι οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητο για ένα γερό ανοσοποιητικό.

Μπρόκολο: Μελέτες έχουν αποδείξει πως ένα συγκεκριμένο φυτοχημικό που βρίσκουμε στο μπρόκολο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος B. Σημείωσε, πάντως, ότι ο πιο υγιεινός τρόπος να φας μπρόκολο είναι είτε ωμό είτε στον ατμό, καθώς με το βράσιμο μπορεί να χαθούν ορισμένα από τα υδατοδιαλυτά συστατικά του.

Καρότο: Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α) και λιγνίνης, συστατικά απαραίτητα για υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, και μπορεί και να καταπολεμήσει ελεύθερες ρίζες.

Σολομός: Όπως και τα υπόλοιπα λιπαρά ψάρια (η ρέγγα, η σαρδέλα, ο τόνος…) είναι από τις καλύτερες διατροφικές πηγές της πολύτιμης βιταμίνης D. Νέες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D διαδραματίζει ρόλο ορμόνης στον οργανισμό και η έλλειψή της σχετίζεται με πλήθος ασθενειών, από κατάθλιψη μέχρι καρκίνο.

Κόκκινο κρέας: Εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος, το κρέας είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού καθώς και για τoν μεταβολισμό της βιταμίνης Α. Ο ψευδάργυρος αυξάνει τη συσσώρευση των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο μπορεί να προκαλέσει πλήθος παρενεργειών, όπως αργή επούλωση των πληγών, πεσμένο ανοσοποιητικό, κούραση και ανισορροπία του σακχάρου στο αίμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v