ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Πώς θα ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου;

Πώς θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποφύγουμε τις ασθένειες; Τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε στην ζωή μας;

Η προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία μας αφού στην πραγματικότητα είναι η "ασπίδα" που προστατεύει τον οργανισμό από επιθέσεις σε βάρος της σωστής λειτουργίας του. Η προστασία του σίγουρα περνά από το χέρι μας, καθώς ο καθημερινός τρόπος της ζωής μπορεί να το ενισχύσει ή να το αποδυναμώσει. Για παράδειγμα η απουσία ή η έλλειψη ύπνου δημιουργεί προβλήματα στην ανοσοποιητική λειτουργία.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι πρέπει να κάνουμε για να είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα… ετοιμοπόλεμο.

Σύμφωνα με μελέτες, ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 7-8 ώρες ύπνου το 24ωρο. Αλλά εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι ο έλεγχος του στρες. Φυσικά αυτό δεν είναι εύκολο στη σημερινή δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε αλλά πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να εκτονώνουμε το στρες μας.

Μελέτες έχουν δείξει πως όταν αυτό μας «τρώει», οι ορμόνες που παράγει (όπως η κορτιζόλη) επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η συστηματική γυμναστική (π.χ. περπάτημα με γρήγορο βήμα), η γιόγκα, το χαλαρωτικό μπάνιο και οι χαλαρωτικές ασκήσεις είναι μερικοί τρόποι που μπορεί να βοηθήσουν για να αποβάλλουμε το άγχος. Αλλά και η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική γυμναστική μειώνει τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε από ιώσεις (και όχι μόνο). Για παράδειγμα, περπάτημα με γρήγορο βήμα επί 35-45 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα, περιορίζει τις πιθανότητες, στις γυναίκες, να προσβληθούν από ίωση.

Αλλά και το κάπνισμα "τραυματίζει" το ανοσοποιητικό. Μελέτες έχουν δείξει πως οι ανοσοποιητικοί δείκτες στο αίμα μας είναι μειωμένοι όταν καπνίζουμε, ενώ έπειτα από μόλις 3 μήνες χωρίς τσιγάρο, αυξάνονται σημαντικά.

Τέλος, η σωστή διατροφή και το κανονικό βάρος επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο πρώτος κανόνας είναι να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση τροφής, διότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και σε βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να ελαττώσει έως 50% τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας μας έτσι επιρρεπείς στη γρίπη και τις άλλες ιώσεις.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης και το αλκοόλ, διότι η υπερκατανάλωσή περιορίζει τις άμυνες του οργανισμού.

Μεγάλη σημασία έχει, τέλος, και η ποιότητα της τροφής, καθώς ορισμένα θρεπτικά συστατικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η Βιταμίνη C, η Βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, τα καροτενοειδή και τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Πηγή: iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Κάθε πρόοδος στον πολιτισμό έχει αποκηρυχθεί σαν αφύσικη όταν ήταν νέα."

Μπέρτραντ Ράσελ, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος

  • 1923 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, με κοινή δήλωσή τους, ανακοινώνουν ότι επήλθε συμφωνία εφ' όλων των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
    1936 - Έρχεται στον κόσμο, στα Ανώγεια της Κρήτης, ο Νίκος Ξυλούρης, μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ελληνικής μουσικής και ο σπουδαιότερος πρεσβευτής της κρητικής μουσικής παράδοσης.
    1972 - Πεθαίνει στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2