Η Ελλάδα αποκτά υπερ-υπολογιστή!

Έναν υπερ-υπολογιστή που αναμένεται να συμπεριληφθεί στους 300 ισχυρότερους του κόσμου εγκαθιστά το υπουργείο Παιδείας για τις ανάγκες της ερευνητικής κοινότητας.
Η Ελλάδα αποκτά υπερ-υπολογιστή!
Εθνικό υπερ-υπολογιστή αποκτά η Ελλάδα από τον προσεχή Ιούνιο, για να τον θέσει στις υπηρεσίες της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας μέσω πανελλαδικού οπτικού δικτύου νέας γενιάς.

Οι δυνατότητές του θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας. Πρόκειται στην ουσία για ένα εθνικό υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων, μια εγκατάσταση που θα ολοκληρωθεί σε κεντρικό κτίριο του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι, με την συνδρομή του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογία (ΕΔΕΤ).

Το σύστημα ξεκινά τη λειτουργία του τον Ιούνιο και θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους ερευνητές όλων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων, μέσω του πανελλαδικού οπτικού δικτύου νέας γενιάς ΕΔΕΤ.

Ο τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου επιδιώκει το υπερσύγχρονο αυτό σύστημα να παίξει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη και προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και γνώσης στη χώρα και ευρύτερα στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Η νέα υποδομή θα ενσωματωθεί στο Ευρωπαϊκό οικοσύστημα υπερ-υπολογιστών, φιλοδοξώντας να συμπεριληφθεί στους 300 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου, και να ενισχύσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πανευρωπαϊκή υποδομή PRACE (PartnershipforAdvancedComputinginEurope).

Το σύστημα θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Ελλήνων χρηστών σε πολλαπλές επιστημονικές ειδικότητες, και ενισχύοντας την πρόσβασή τους στην Πανευρωπαϊκή υποδομή του PRACE. Η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Σεισμολογία, η Υπολογιστική Μηχανή, οι Επιστήμες Υλικών και οι Κοινωνικές Επιστήμες είναι ενδεικτικά επιστημονικά πεδία που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση σύγχρονων υπερ-υπολογιστικών υποδομών. Η υπολογιστική ισχύς του νέου συστήματος φτάνει τα 180 TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο).

Μάθετε περισσότερα για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την εγκατάσταση στην ανακοίνωση του Υπουργείου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v