ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΚΑΡΙΕΡΑ

«Όχι» στον χαμηλότερο μισθό για νέους έως 25 ετών

Αντισυνταγματική έκρινε ελληνικό δικαστήριο την μνημονιακή διάταξη που προέβλεπε μικρότερες αμοιβές στους νέους εργαζόμενους έως 25 ετών.

«Όχι» στον χαμηλότερο μισθό για νέους έως 25 ετών

Τον δρόμο για την διεκδίκηση ίσων αμοιβών ανεξαρτήτως ηλικίας άνοιξε η απόφαση Ειρηνοδικείου της Κατερίνης, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική σχετική διάταξη του Μνημονίου.

Πρόκειται για την διάταξη του Μνημονίου ΙΙ που ισχύει από το 2012 και επέφερε μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% στους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και μείωση 32% στους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Έτσι, ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 586€, αλλά για τους νέους έως 25 ετών στα 512€, ακόμη και στην περίπτωση που καλύπτονται από κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, το σκεπτικό της απόφασης του Ειρηνοδικείου της Κατερίνης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη διάταξη «παραβιάζει τα συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα της ισότητας ενώπιον του νόμου (4παρ.1), της μισθολογικής ισότητας και της συλλογικής αυτονομίας (22 παρ.1), της προστασίας της νεότητας (21παρ.3)».

Η ΓΣΕΕ είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη ενάντια στις διατάξεις του Μνημονίου ΙΙ, αλλά το 2014 το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει πως «εν είναι αντίθετα στο Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τα άλλα μέτρα που προβλέφθηκαν για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα από το Μνημόνιο ΙΙ, όπως είναι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών». Έκρινε ωστόσο αντισυνταγματική τη διάταξη περί κατάργησης της δυνατότητας σωματείων να καταφεύγουν μονομερώς στη διαιτησία του ΟΜΕΔ μετά την αποτυχία να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο σημερινός υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης έχει εξαγγείλει ότι θα εξομοιωθεί ο κατώτατος μισθός για όλες τις ηλικίες με επικείμενο νομοσχέδιο.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η αμφιβολία δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση, αλλά η βεβαιότητα είναι μία παράλογη κατάσταση."

Βολταίρος

  • 1791 - Γεννιέται ο Μάικλ Φαραντέι, Άγγλος επιστήμονας με σημαντική συμβολή στην εξέλιξη του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροχημείας.
    1869 - Ο Χρυσός του Ρήνου, πρώτο μέρος της τετραλογίας του Δαχτυλιδιού των Νιμπελούνγκεν του Ρίχαρντ Βάγκνερ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά, στο Μόναχο.
    1908 - Αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Βουλγαρίας.
    1943 – Το ελληνικό αντιτορπιλικό Αδρίας Ι προσκρούει σε νάρκη. Από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του. Παρά τις ζημιές το πλοίο κατόρθωσε κα έφθασε στις τούρκικες ακτές με 21 νεκρούς και 30 τραυματίες.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2