Back to school αγορές: Η τεχνολογία… στα θρανία

Πώς θα διαλέξετε οικονομικό laptop, desktop ή tablet για την επιστροφή του παιδιού σας στα θρανία; Ένας χρήσιμος οδηγός αγοράς για μαθητές και σπουδαστές.
Back to school αγορές: Η τεχνολογία… στα θρανία
του Χρήστου Τζώρτζη

Η περίοδος επιστροφής στα θρανία για τους μαθητές κάθε ηλικίας έχει φτάσει – έστω μετ’ απεργιακών εμποδίων- και θα πρέπει να εξοπλιστούν κατάλληλα για τη νέα χρονιά. Ανάμεσα στα τετράδια, τις τσάντες και όλα τα συναφή, ο υπολογιστής (Desktop ή Laptop) και ίσως το tablet αποτελούν απαραίτητα εργαλεία της μαθησιακής διαδικασίας.

Η τεχνολογία βέβαια συνεπάγεται έξοδα, και οι εποχές είναι ήδη αρκετά δύσκολες για τους περισσότερους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλές, και σχετικά οικονομικές, λύσεις που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε ώστε να προσφέρετε στο παιδί σας τα απαραίτητα τεχνολογικά εργαλεία.

Εκεί ακριβώς μπαίνει το ουσιώδες ζήτημα της επιλογής: Θα πρέπει να συνυπολογίσετε πληθώρα παραγόντων προτού καταλήξετε στο σύστημα που ταιριάζει στις ανάγκες του μαθητή. Ακόλουθα, παραθέτουμε κάποια σημεία που καλό είναι να έχετε υπόψη σας, αλλά και έναν μικρό οδηγό αγοράς βάσει των μαθητικών αναγκών.



Κριτήρια επιλογής

Η επιλογή ανάμεσα σε συστήματα desktop, laptop και tablets δεν είναι πάντα τόσο απλή, οπότε θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τις παραμέτρους χρήσης, που θα σας καθοδηγήσουν με ασφάλεια.

Για παράδειγμα, εφόσον η εργασία γίνεται στην τάξη ή σε βιβλιοθήκη, καλό είναι να επιλέξετε laptop για τους προφανείς λόγους φορητότητας. Τα tablets, από την άλλη, είναι προτιμότερα μέσα στην αίθουσα, μιας και είναι αθόρυβα και χωράνε άνετα στη σχολική τσάντα. Στην περίπτωση πάλι που η εργασία πραγματοποιείται κυρίως στο σπίτι και επιθυμείτε μεγάλη οθόνη και υψηλές επιδόσεις, ενώ το κόστος αποτελεί σημαντικό παράγοντα, θα προτείναμε να επιλέξτε ένα desktop σύστημα.

Βεβαίως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο διαθέσιμος χώρος, καθώς ένα μαθητικό γραφείο σε ένα μικρού μεγέθους δωμάτιο, εξ ορισμού περιορίζει τις επιλογές σας στην απόκτηση ενός laptop. Στην περίπτωση που ο χώρος δεν αποτελεί πρόβλημα, τα σαφώς ογκωδέστερα desktop συστήματα με τις αντίστοιχες οθόνες τους θα σας προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες. Μην ξεχνάτε, εξάλλου, την αναβάθμιση που προσφέρουν τα desktops, τομέας στον οποίο υπερτερούν σαφώς σε σχέση με τις όποιες άλλες επιλογές. Η αναβάθμιση υποσυστημάτων είναι περιορισμένη στα laptops και απαιτεί τεχνογνωσία.

Τα tablets αναλογικά με τις εργασίες που μπορούν να επιτελέσουν είναι σαφώς πιο ακριβά από ένα οικονομικό desktop σύστημα, το οποίο μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών σας, στην περίπτωση πάντα που η φορητότητα δεν αποτελεί πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, τα tablets δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πληθώρα εφαρμογών που προσφέρουν τα desktop και laptop, αν και κάλλιστα μπορούν να συμπληρώσουν κάποιο από αυτά, εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα.

Ο δεύτερος και βασικότερος διαχωρισμός ανάμεσα σε desktop και laptop συστήματα είναι και ο πλέον δύσκολος, αφού οι δύο αυτές κατηγορίες αλληλοεπικαλύπτονται σε πολλά σημεία. Στη λογική αυτή, παραθέτουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει ο υπολογιστής που θα αποκτήσετε.

-Ο επεξεργαστής
Για desktop συστήματα δεν απαιτείται ο ταχύτερος επεξεργαστής, καθώς μια CPU των 1.6 ή 1.7GHz είναι αρκετή για σερφάρισμα και δουλειά γραφείου. Στην περίπτωση πιο περίπλοκων εργασιών ή gaming ίσως πρέπει να επενδύσετε σε διπύρηνους ή τετραπύρηνους επεξεργαστές, όπως είναι οι Intel Core i5, i7 ή οι AMD Phenom II X4 ή X6. Όσον αφορά τα laptops, μπορείτε να προτιμήσετε κάποιον επεξεργαστή τύπου Intel Core i3 ή Core i5, οι οποίοι έχουν το πλεονέκτημα να μην εξαντλούν την μπαταρία πολύ γρήγορα.

-Η κάρτα γραφικών
Εάν οι ανάγκες του μαθητή συνίστανται στη βασική επεξεργασία κειμένου, σε υπολογιστικά φύλλα, σερφάρισμα και e-mail, τότε ένα ενσωματωμένο τσιπ γραφικών επαρκεί. Στην περίπτωση απαιτητικότερων εργασιών, το σύστημά σας θα πρέπει να διαθέτει ένα πιο ισχυρό υποσύστημα γραφικών, το οποίο φυσικά ανεβάζει και τη συνολική τιμή του προϊόντος.

-Ο αποθηκευτικός χώρος
Σε σχέση με τον αποθηκευτικό χώρο, το desktop θα πρέπει να διαθέτει σκληρό δίσκο 500GB τουλάχιστον, ενώ το laptop 320GB. Μιας και η μνήμη (RAM) καθορίζει κατά πολύ τις επιδόσεις του υπολογιστή, το σύστημα που θα αποκτήσετε πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 4GB.

-Το software
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως το software αποτελεί σημαντική παράμετρο ενός υπολογιστή, αλλά και ένα ακόμα έξοδο στις περισσότερες περιπτώσεις. Η αγορά ενός νέου desktop ή laptop συνοδεύεται συνήθως από την 64 Bit έκδοση των Windows 8 ως προεπιλογή. Αν και το λειτουργικό εμπεριέχεται στην τιμή του υπολογιστή σας, δεν συμβαίνει το ίδιο με το απαραίτητο -στους περισσότερους- Microsoft Office. Η απόκτηση του Home and Student 2013 32-bit/x64, θα σας κοστίσει περίπου €140. Φυσικά, στο Internet μπορείτε να βρείτε το OpenOffice, τη δωρεάν, ποιοτική και εναλλακτική πρόταση εφαρμογών γραφείου με ελληνικό περιβάλλον.

-Το anti-virus
Η προστασία του υπολογιστή σας είναι ένα εξίσου σημαντικό θέμα και στην περίπτωση αυτή, η απόκτηση ενός εμπορικού πακέτου anti-virus/ Internet security είναι μονόδρομος. Εταιρείες όπως η Kasperksy, Panda, Norton, Eset προσφέρουν ποικιλία λύσεων και τιμών. Στην περίπτωση που δεν διαθέτετε τα χρήματα για μια εμπορική εφαρμογή, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τις δωρεάν λύσεις που προσφέρει το Internet, όπως οι παρακάτω: Microsoft Security Essentials, AVG AntiVirus Free 2014, Avira Free Antivirus.

Προτάσεις αγοράς

Ακόλουθα, προσφέρουμε κάποιες ενδεικτικές προτάσεις συστημάτων τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά, εστιάζοντας κυρίως στο χαμηλό και μέσο κόστος.

Lenovo G580 - Pentium B960 (€380)

Εξαιρετικά οικονομικό laptop, το οποίο αποδεικνύεται ιδανικό για βασικές εργασίες γραφείου και περιήγηση στο Internet, όχι όμως για πιο απαιτητική χρήση. Διαθέτει επεξεργαστή Intel Pentium B960 στα 2.2GHz, σκληρό δίσκο 320GB καθώς και 4GB μνήμη RAM. Ενσωματώνει οθόνη 15.6" τεχνολογίας LED και κάρτα γραφικών Intel HD Graphics.

Toshiba Satellite Pro C850-1HE (€400) 

Πρόκειται για ένα οικονομικό laptop, για μαθητές που θέλουν ένα σύστημα για βασικές εργασίες γραφείου. Διαθέτει λεπτή γραμμή, ενσωματώνει τον διπύρηνο επεξεργαστή Intel Celeron 1000Μ (1.8GHz), με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, διάρκεια μπαταρίας που αγγίζει τις 4 ώρες, και μνήμη 2GB. Η οθόνη του είναι 15.6" και ο αποθηκευτικός χώρος 320GB.


HP Pro 3500 Microtower H4L58ES
(€550) 


Το Microtower της HP είναι ένα desktop σύστημα που προσφέρει απόδοση σε ικανοποιητική τιμή, κατάλληλο για εργασία αλλά και ψυχαγωγία. Ενσωματώνει επεξεργαστή Intel Core i5-3470 (3.60 GHz), μνήμη 4GB, κάρτα γραφικών Intel HD Graphics 2500 και σκληρό δίσκο 500GB.


Intenso Tablet 714
(€89)

Οικονομικό Android tablet, προσφέρει κάποια βασικά χαρακτηριστικά, ανάλογα πάντα με τη χαμηλή τιμή του. Διαθέτει οθόνη 7" Capacitive (ανάλυση 800x480), ενσωματώνει τον επεξεργαστή Cortex A8 με ταχύητα 1.0GHz και μνήμη 512RAM. Το tablet προσφέρει 4GB αποθηκευτικό χώρο και σύνδεση Wi-fi.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v