Υπολογιστής για αρχάριους: 7 βασικές οδηγίες

Αποστολή e-mail, backup αρχείων, σύνδεση σε ασύρματο δίκτυο και πέντε ακόμα απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στον υπολογιστή σας εύκολα και γρήγορα.
Υπολογιστής για αρχάριους: 7 βασικές οδηγίες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ανεξάρτητα από τις τεχνολογικές γνώσεις που έχετε (ή δεν έχετε), υπάρχουν ορισμένα απλά πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε στον υπολογιστή σας εύκολα και γρήγορα. Από το να προστατέψετε τα αρχεία σας από τυχόν «κρασάρισμα» του σκληρού δίσκου, μέχρι το να στείλετε ένα απλό e-mail ή να φτιάξετε προφίλ στο Facebook ιδού επτά πράγματα τα οποία μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε χρήστης, όσο τεχνολογικά νέος και αν είναι στο… πληκτρολόγιο.

Προστατέψτε τα αρχεία σας

Είναι πιθανό να ανοίξετε τον υπολογιστή σας και να αντικρύσετε μαύρη οθόνη, να διαγράψετε κατά λάθος κάποιον φάκελο που περιέχει αναντικατάστατα αρχεία ή ακόμα να “χτυπήσει” απροειδοποίητα ο σκληρός σας δίσκος. Των φρονίμων τα παιδιά, λοιπόν, πριν… τα χάσουν κάνουν backup. Πώς γίνεται;

Απλώς μεταφέρετε με drag and drop (κάνετε κλικ πάνω στο αρχείο και κρατώντας πατημένο το κουμπί του ποντικιού το «σέρνετε» στο παράθυρο που επιθυμείτε) τα αρχεία που θέλετε σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο τον οποίο έχετε συνδέσει στην θύρα USB του υπολογιστή σας. Σημειώστε, ότι τα Windows 7 διαθέτουν ενσωματωμένη λειτουργία η οποία σας επιτρέπει να προστατέψετε τα αρχεία σας αντιγράφοντάς τα είτε σε έναν εξωτερικό σκληρό είτε σε DVD. Για να την χρησιμοποιήσετε πληκτρολογήστε “back up” στο πεδίο αναζήτησης του μενού Έναρξη και μόλις ανοίξει το παράθυρο του προγράμματος, κάντε κλικ στο link «Set up backup». Τέλος επιλέξτε αν θα κάνετε backup σε κάποιον από τους διαθέσιμους σκληρούς δίσκους ή σε ένα DVD. Περισσότερα για το backup στον υπολογιστή σας θα βρείτε σε παλαιότερο δημοσίευμα.

Φτιάξτε προφίλ στο Facebook
Θέλετε να βρείτε παλιούς φίλους/συμμαθητές/γνωστούς ή τελοσπάντων θέλετε απλά να επικοινωνήσετε με τους γνωστούς σας; Όποιος και αν είναι ο λόγος που θέλετε να ανοίξετε προφίλ στο Facebook η διαδικασία είναι το ίδιο απλή. Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε έναν αναλυτικό, βήμα προς βήμα οδηγό για το πώς θα φτιάξετε το προφίλ σας στο δημοφιλές social network.



Στείλτε ένα e-mail

Για να στείλετε email ανοίξτε το σχετικό πρόγραμμα (π.χ. Outlook) ή ιστοσελίδα (Hotmail, Gmail, Yahoo κτλ.) και κάντε κλικ στην επιλογή "νέο μήνυμα" στο μενού στην κορυφή της σελίδας. Στο πεδίο "Προς:" συμπληρώστε τη διεύθυνση email του παραλήπτη του μηνύματος, στο πεδίο "Cc:" εισάγετε τις διευθύνσεις των χρηστών στους οποίους θέλετε να αποσταλεί ένα αντίγραφο του email και στο πεδίο "Bcc:" εισάγετε τις διευθύνσεις των χρηστών στους οποίους θέλετε να αποσταλεί ένα αντίγραφο του email, αλλά να παραμείνουν "αόρατοι" στους άλλους παραλήπτες. Ύστερα, συμπληρώστε τον τίτλο και το κείμενο του email στα αντίστοιχα πεδία και όταν ολοκληρώσετε τη συγγραφή του μηνύματος, κάντε κλικ στο κουμπί "αποστολή" για να ολοκληρώσετε την αποστολή.

Σημείωση: Αν δεν έχετε λογαριασμό e-mail, τότε μπορείτε να φτιάξετε έναν δωρεάν είτε στο Gmail, είτε στο Yahoo, είτε στο Outllook κάνοντας κλικ στο «δημιουργία νέου λογαριασμού» και ακολουθώντας τις οδηγίες που θα σας δοθούν.

Συνδεθείτε σε ένα ασύρματο δίκτυο
Για να συνδεθείτε σε ένα ασύρματο δίκτυο, κάνετε δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο που βρίσκεται κάτω δεξιά στην οθόνη του υπολογιστή σας, αυτό με τις δυο οθονίτσες και τις καμπυλωτές γραμμές, και επιλέγετε "Προβολή Διαθέσιμων Ασύρματων Δικτύων" ή "View Available Wireless Networks". Αφού το κάνετε αυτό θα ανοίξει ένα παράθυρο, στο οποίο φαίνονται όλα τα ασύρματα δίκτυα που "πιάνει" η κάρτα δικτύου. Κάνετε κλικ επάνω στο δίκτυο στο οποίο θέλετε να συνδεθείτε και πατάτε το κουμπί "Σύνδεση" ή "Connect" που βρίσκεται κάτω δεξιά στο παράθυρο. Στην περίπτωση που το δίκτυο είναι κλειδωμένο με κωδικό, θα ανοίξει ένα μικρό παραθυράκι που θα σας ζητάει τον κωδικό αυτό. Γράψτε τον κωδικό και περιμένετε να συνδεθείτε. Αφού συνδεθείτε, είστε πλέον έτοιμοι να μπείτε στο internet.

«Ξεκολλήστε» τον υπολογιστή σας
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να «κολλάει» ο υπολογιστής είναι αρκετοί και τους έχουμε αναλύσει εδώ. Σε γενικές γραμμές, μια καλή και εύκολη ρύθμιση που μπορείτε να κάνετε είναι η εξής: Πληκτρολογήστε msconfg.exe στην Αναζήτηση του μενού Έναρξη και πατήστε Enter. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί μεταβείτε στην καρτέλα Εκκίνηση στοιχείων (Startup). Εδώ, θα δείτε μια λίστα με τα περισσότερα από τα προγράμματα που τρέχουν με την εκκίνηση των Windows. Ξε-τικάρετε όσα από τα προγράμματα πιστεύετε ότι δεν χρειάζεται να εκκινούν, αφού πρώτα τικάρετε το κουτάκι «Απόκρυψη όλων των υπηρεσιών της Microsoft» έτσι ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσετε κάποια βασική λειτουργία του λογισμικού των Windows. Τέλος, πατήστε ΟΚ και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας, κάνοντας κλικ στο σχετικό κουμπί στο παράθυρο που θα εμφανιστεί. Αν ο υπολογιστής σας είναι για.. πέταμα, παρ’ όλα αυτά, μην περιμένετε εντυπωσιακές αλλαγές στην ταχύτητα.

Δείτε το κατατοπιστικό βίντεο:



Παράλληλα, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το Clean Up! κάνοντας κλικ εδώ και επιλέγοντας «εκτέλεση» στο παράθυρο που θα εμφανιστεί. Αφού το εγκαταστήσετε ακολουθώντας τις οδηγίες που θα εμφανιστούν στην οθόνη σας, θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο του προγράμματος στην επιφάνεια εργασίας. Κάντε διπλό κλικ πάνω του και στο παράθυρο που θα ανοίξει κάντε κλικ στο κουμπί «Clean up!». Αυτό θα διαγράψει αρκετή «σαβούρα» από τον σκληρό σας δίσκο και θα «ελαφρύνει» το όλο σύστημα.

Δημιουργήστε συντομεύσεις
Πόσο πιο απλά θα ήταν τα πράγματα, αν είχατε όλα τα προγράμματα / φακέλους που χρειάζεστε στην επιφάνεια εργασίας; Πόσο χρόνο θα γλιτώνατε αντί να τα ψάχνετε από το μενού της «Έναρξης»; Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι «πολύ». Για να φτιάξετε μια συντόμευση ενός οποιουδήποτε αρχείου (εικόνα, μουσική, βίντεο, έγγραφο Word) στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή, βρείτε το εικονίδιο του αρχείου εκεί που το έχετε αποθηκεύσει (π.χ. στις «Εικόνες μου», στην «Μουσική μου» ή στα «Έγγραφά μου» από το μενού Έναρξη) κάντε δεξί κλικ πάνω στο αρχείο και επιλέξετε Αποστολή προς/ send to > Επιφάνεια Εργασίας.

Οι συντομεύσεις δεν αφορούν μόνο προγράμματα ή φακέλους. Υπάρχουν δεκάδες συντομεύσεις στο πληκτρολόγιο που θα σας «λύσουν» τα χέρια. Δείτε τις βασικότερες σε παλαιότερο άρθρο

Προστατέψτε τον υπολογιστή σας με ένα antivirus
Δεν νοείται να έχετε υπολογιστή την σήμερον ημέρα χωρίς ένα ενημερωμένο πρόγραμμα antivirus. Τα πιο δημοφιλή δωρεάν προγράμματα antivirus είναι το Avast Free Antivirus 7, το AVG AntiVirus FREE 2013 και το Security Essential, το οποίο υποστηρίζεται από τη Microsoft. Για να τα εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας και να έχετε πλήρη προστασία, θα πρέπει να κατεβάσετε το αρχείο εγκατάστασης (.exe) από τα παραπάνω links (κάνετε κλικ πάνω τους, και στο παράθυρο που ανοίγει επιλέγετε «Download» ή «Κατέβασμα»), να το ανοίξετε με διπλό κλικ και από εκεί και πέρα να ακολουθήσετε τα βήματα που αναγράφονται στην οθόνη. Μετά το πέρας της εγκατάστασης θα πρέπει να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας και να κάνετε update στο πρόγραμμα. Περισσότερα για τα antivirus εδώ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v