Δωρεάν προγράμματα για Η/Υ: 15 top επιλογές

Πήρατε καινούργιο υπολογιστή και θέλετε να τον «εξοπλίσετε» αποτελεσματικά χωρίς να ξοδέψετε τίποτα; 15 κορυφαία δωρεάν προγράμματα που πρέπει να εγκαταστήσετε.
Δωρεάν προγράμματα για Η/Υ: 15 top επιλογές
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Στις 19 Σεπτεμβρίου το ελεύθερο λογισμικό γιορτάζει, θυμίζοντας σε κάθε χρήστη την σημασία της δωρεάν διάθεσης προγραμμάτων και εφαρμογών για υπολογιστές (ονομάζονται και open source), αλλά και της γενικότερης ελευθερίας στον κόσμο του Διαδικτύου. Με αφορμή λοιπόν αυτή την ημέρα γιορτής, συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα που κυκλοφορούν αυτήν την στιγμή στο Διαδίκτυο.

Open office
Κάνει σχεδόν τα ίδια με το Office της Microsoft με την διαφορά ότι δεν κοστίζει τίποτα. Περιλαμβάνει επεξεργαστή κειμένου, υπολογιστικό φύλλο, δημιουργό παρουσιάσεων, πρόγραμμα σχεδίασης, βάση δεδομένων και επεξεργαστή εξισώσεων. Υποστηρίζει άψογα και την ελληνική γλώσσα χάρη στις προσπάθειες εθελοντών προγραμματιστών και αποτελεί ένα ιδανικό «πακέτο» για κάθε υπολογιστή. Κατεβάστε το από εδώ.



VLC
Όλοι οι media players είναι δωρεάν, όμως αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποιον τότε αυτός θα ήταν σίγουρα ο VLC Media Player, ο οποίος αναπαράγει μουσική και βίντεο από αρχεία, webcams, streaming, DVDs υποστηρίζοντας μια ευρεία γκάμα codecs για κάθε επέκταση αρχείου (divx, avi, mp4, mp3, wmv, mpeg-2, H.264, Mkv κτλ.). Κατεβάστε το από εδώ.



Chrome
Το «όλα δωρεάν» ισχύει και στον τομέα των web browsers, όπου ξεχωρίζει μακράν το Chrome της Google. «Ελαφρύ», γρήγορο και με δυνατότητα sync για να έχετε όλα τα bookmarks οργανωμένα σε όλους τους υπολογιστές και smartphones που χρησιμοποιείτε, το Chrome έχει σαφές προβάδισμα από τον 2ο καλύτερο στο είδος του Mozilla Firefox. Φυσικά μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε και τους δύο και να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Κατεβάστε τον Chrome από εδώ και τον Firefox από εδώ.



Irfan View
Ξεκίνησε ως ένα εύχρηστο πρόγραμμα προβολής εικόνων, εξελίχθηκε και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή δωρεάν προγράμματα για να επεξεργαστείτε και να διαχειριστείτε φωτογραφίες. Υποστηρίζει όλα τα αρχεία εικόνας, ενώ χάρη στην συνεισφορά των χρηστών, υπάρχουν διαθέσιμες δεκάδες χρήσιμες επεκτάσεις οι οποίες του προσθέτουν επιπλέον λειτουργίες. Κατεβάστε το από εδώ.

Recuva
Κρύος ιδρώτας, τρέμουλο, άγχος, δάκρυα. Μόλις σβήσατε κατά λάθος ένα αρχείο και δεν μπορείτε να το βρείτε πουθενά, ούτε στον κάδο ανακύκλωσης. Και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το Recuva, το οποίο αναλαμβάνει να ανακτήσει τα χαμένα σας αρχεία (έγγραφα, εικόνες, μουσική, βίντεο κτλ.) εύκολα και (σχετικά) γρήγορα μέσα από έναν step by step οδηγό. Η ανάκτηση γίνεται ανεξαρτήτως από το αν είχατε εγκατεστημένο το πρόγραμμα όταν σβήσατε κατά λάθος το αρχείο.  Κατεβάστε το από εδώ.



CCleaner
Η ίδια εταιρεία που έβγαλε το Recuva, κυκλοφόρησε και αυτό εδώ το χρήσιμο πρόγραμμα, το οποίο αναλαμβάνει να διαγράψει περιττά αρχεία, προσωρινά αρχεία και «αστοχίες» στην registry των Windows, οι οποίες συνήθως προκαλούν σπαστικά «κολλήματα» στον υπολογιστή. Κατεβάστε το από εδώ.

PDFlite
Δημιουργία, επεξεργασία, μετατροπή και γενικά οτιδήποτε αφορά τα αρχεία PDF το φέρνει εις πέρας αυτό το εύχρηστο και απλό πρόγραμμα. Κατεβάστε το από εδώ.

7-zip
Μπορεί η αισθητική του να παραπέμπει σε… 90’s, όμως είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά δωρεάν προγράμματα συμπίεσης και αποσυμπίεσης αρχείων. Το 7-zip δημιουργεί συμπιεσμένα αρχεία σε μορφή 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 και TAR, ενώ «διαβάζει» συμπιεσμένα αρχεία RAR, CAB, ISO, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM, DEB και NSIS. Όσον αφορά στην δημιουργία συμπιεσμένων αρχείων δεν υποστηρίζει μόνο τα εμπορικά format, όπως τα rar και ace. Διατίθεται και σε ελληνική έκδοση. Κατεβάστε το από εδώ.

Microsoft Security Essentials
Ίσως το καλύτερο από τα δωρεάν antivirus, μια… έκπληξη από την Microsoft το Security Essentials καλύπτει τις βασικές ανάγκες προστασίας του υπολογιστή σας από ιούς, διατίθεται δωρεάν και κάνει κανονικά update χωρίς ημερομηνία λήξης.



Auslogics Disk Defrag
Μπορεί τα Windows να διαθέτουν επιλογή Ανασυγκρότησης Δίσκου, όμως το συγκεκριμένο πρόγραμμα κάνει πολύ καλύτερα την δουλειά, εξασφαλίζοντας μακροζωία στον σκληρό σας δίσκο. 

Dropbox
Η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν τα αρχεία τους «στο σύννεφο», ασφαλή και τακτοποιημένα. Το Dropbox σας δίνει δωρεάν την δυνατότητα να αποθηκεύσετε σε αυτό μέχρι και 5GB αρχεία, στα οποία έχετε πρόσβαση από οποιονδήποτε υπολογιστή και αν χρησιμοποιήσετε ή από το smartphone σας. Κατεβάστε το από εδώ.

Picasa
Το εύχρηστο αυτό πρόγραμμα της Google, εκτός του ότι σας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξετε τα δικά σας άλμπουμ με αγαπημένες φωτογραφίες και να τα μοιραστείτε με φίλους, διαθέτει και πολλές λειτουργίες επεξεργασίας φωτογραφιών. Ένα δωρεάν και αρκετά απλοποιημένο Photoshop στον υπολογιστή σας. Κατεβάστε το από εδώ.



Skype
Το κορυφαίο πρόγραμμα για κλήσεις και βιντεοκλήσεις δεν είναι άλλο από το δημοφιλές Skype. Το κατεβάζετε δωρεάν από εδώ, φτιάχνετε λογαριασμό και επικοινωνείτε χωρίς καμία χρέωση με φίλους και γνωστούς που το έχουν επίσης εγκατεστημένο.

Virtual DJ
Κάπως εξειδικευμένο, αλλά πόσες φορές θέλατε να κάνετε ένα πάρτι σπίτι και προσπαθήσατε – ανεπιτυχώς – να γίνετε εσείς ο DJ; Το μέχρι πρότινος πληρωμένο Virtual DJ διατίθεται πλέον δωρεάν για προσωπική χρήση και αποτελεί ένα σχεδόν επαγγελματικό πρόγραμμα επιλογής τραγουδιών. Κατεβάστε το από εδώ.

TCP Optimizer
«Ξεκολλήστε» μια και καλή την σύνδεσή σας και εκμεταλλευτείτε την στο έπακρο με το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο ρυθμίζει κατάλληλα τις παραμέτρους του συστήματός σας για ακόμα πιο γρήγορη πλοήγηση. Κατεβάστε το από εδώ.

* Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια τον συνεργάτη του In2life σε θέματα τεχνολογίας Χρήστο Τζώρτζη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v