Φτιάξτε το δικό σας PC από το μηδέν

Νομίζατε ότι το "χτίσιμο" ενός υπολογιστή από το μηδέν είναι αδύνατο; Δείτε βήμα προς βήμα πώς μπορείτε να τον φτιάξετε ολομόναχοι.
Φτιάξτε το δικό σας PC από το μηδέν
του Χρήστου Τζώρτζη

Μπορεί τα desktop PCs να γίνονται ολοένα και πιο οικονομικά, αλλά και πάλι, όταν ο προϋπολογισμός σας είναι πολύ "σφιχτός", οι διαθέσιμες επιλογές του εμπορίου είναι περιορισμένες. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας τρόπος να αποκτήσετε το PC που επιθυμείτε με τα λιγότερα δυνατά έξοδα: να το φτιάξετε μόνοι σας!

Αν και η προοπτική "χτισίματος" ενός υπολογιστή από το μηδέν ακούγεται ακραία για πολλούς, στην πραγματικότητα είναι κάτι που μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα. Και αυτό γιατί θα μπορείτε να επιλέξετε τα υποσυστήματα εκείνα που πραγματικά χρειάζεστε, αντί να πρέπει να πληρώσετε για πράγματα που δεν σας είναι τελικά απαραίτητα, συγκρατώντας το κόστος σε χαμηλά επίπεδα ή "επενδύοντας" εκεί που εσείς θέλετε. Στην ίδια λογική, οι συμβουλές που παραθέτουμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την επί μέρους αναβάθμιση ενός συστήματος, εφόσον θέλετε να κρατήσετε κάποια από τα αρχικά υποσυστήματα.

Προετοιμασία

Έχοντας "ανά χείρας" το απαραίτητο σταυροκατσάβιδο, θα πρέπει να ξεκινήσετε το "χτίσιμο" με την τοποθέτηση του επεξεργαστή, της ψήκτρας και της μνήμης στη motherboard. Μιας και η τοποθέτησή τους μπορεί να αποδειχτεί κάπως περίπλοκη, καλό θα ήταν να το κάνετε πριν τοποθετήσετε τη motherboard στο case. Βγάλτε και τοποθετήστε τη motherboard επάνω στο κουτί της, διαβάζοντας προσεκτικά το εγχειρίδιο για να εντοπίσετε τις διαφορετικές θύρες και συνδέσεις.

Επεξεργαστής
 
Η επιλογή του επεξεργαστή υπαγορεύεται αποκλειστικά από τι ακριβώς επιθυμείτε να κάνετε με τον υπολογιστή σας. Οικονομικές λύσεις, όπως ο Intel Celeron G1610 (€42) στα 2,6 GHz ή ο AMD A4 3400 (€45) στα 2,7 GHz μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες. Η τοποθέτηση των επεξεργαστών της Intel γίνεται διαφορετικά από αυτούς της AMD, αλλά σε κάθε περίπτωση οι συνδέσεις τους είναι πολύ μικρές και εύθραυστες, οπότε δεν θα πρέπει να τις ακουμπήσετε ή να τις λυγίσετε. Θα πρέπει να τους κρατάτε από τα πλάγια και να μην ακουμπάτε τη βάση τους. Οι επεξεργαστές της Intel δεν έχουν τα pins στο "σώμα" τους, αλλά στη motherboard. Για τη σωστή τοποθέτησή του, ο επεξεργαστής διαθέτει στο ένα άκρο μια τρίγωνη ένδειξη/ οδηγό, που αντιστοιχεί σε αυτή της motherboard. Ο επεξεργαστής ασφαλίζει με έναν μοχλό στη θέση του.

Για τους AMD η διαδικασία είναι διαφορετική, μιας και τα pins ενσωματώνονται στον επεξεργαστή. Αναζητήστε το μοχλό ασφαλείας στη motherboard και τσεκάρετε τα σημάδια που δείχνουν πώς θα πρέπει να τοποθετηθεί ο επεξεργαστής. Τοποθετήστε τον και "κλειδώστε" το μοχλό στη θέση του.

Η ψήκτρα είναι μια σημαντική παράμετρος καθώς διατηρεί τη σωστή θερμοκρασία του επεξεργαστή απομακρύνοντας τη θερμότητα. Μπορείτε να αποκτήσετε μια ψήκτρα Xigmatek Gaia SD1283 σε προσιτή τιμή (€34), η οποία προσφέρει το πλεονέκτημα πως τα heatpipes της ακουμπάνε απευθείας πάνω στον επεξεργαστή. Βέβαια, μιας και η τοποθέτηση των ψηκτρών διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο, εντοπίστε τις αντίστοιχες οπές στη motherboard που διαθέτετε. Ασφαλίστε την ψήκτρα και θα ακούσετε έναν χαρακτηριστικό ήχο "κλικ", οπότε θα έχει τοποθετηθεί ασφαλώς στη motherboard. Μην ξεχάσετε επιπλέον να συνδέσετε και το καλώδιο του ανεμιστήρα.

Μνήμη
Η μνήμη RAM είναι από τα βασικά υποσυστήματα του υπολογιστή και στην περίπτωσή της ισχύει το απόφθεγμα πως όσο περισσότερη έχετε, τόσο το καλύτερο. Είτε επιθυμείτε να αναβαθμίσετε το υπάρχον σύστημά σας είτε να φτιάξετε ένα νέο, τα 4GB θεωρείται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό μνήμης. Ενδεικτικά, μια μνήμη Transcend 2GB DDR3-1333 κοστίζει περίπου 22€.

Η τοποθέτησή της είναι απλή, καθώς οι υποδοχές της μνήμης βρίσκονται κοντά στον επεξεργαστή. Θα βρείτε συνήθως δύο ζεύγη, καθώς αυτός είναι ο τρόπος τοποθέτησής τους. Εφόσον διαθέτετε δύο μνήμες για τέσσερις υποδοχές, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο για να ελέγξετε την ορθή τοποθέτησή τους. Ασκήστε πίεση, εφόσον έχετε πρώτα βεβαιωθεί για τη σωστή κατεύθυνση και θα ακούσετε τις μνήμες να ασφαλίζουν στη motherboard.

Κουτί – Τροφοδοτικό
Το κουτί (case) θα "στεγάσει" το σύστημά σας, και μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε χαρακτηριστικά και τιμές. Ένα Cooler Master Elite 430 (€45) θα σας προσφέρει εργονομία και αισθητική σε οικονομική τιμή. Από την άλλη πλευρά, το τροφοδοτικό θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ενεργειακές απαιτήσεις του επεξεργαστή και των υποσυστημάτων που θέλετε να προσθέσετε στο PC σας.

Με άλλα λόγια, όσο πιο ισχυρά και πολλά σε αριθμό είναι αυτά, τόσο πιο ισχυρό και ακριβό θα είναι το τροφοδοτικό. Ως γενική αρχή, μην "πέσετε" κάτω από τα 500W, αν και τα Watt δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας επιλογής. Μια οικονομική λύση είναι το Inter-Tech SL-500W (39€), που θα καλύψει τις βασικές ανάγκες ενός απλού desktop συστήματος.


Όσον αφορά την τοποθέτηση, στο κουτί υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος για το τροφοδοτικό και οι υποδοχές για το βίδωμα είναι συγκεκριμένες. Ο εσωτερικός του ανεμιστήρας θα έχει κατεύθυνση προς τα κάτω, ενώ ο εξωτερικός του προς τα έξω.

Motherboard
Μιας και η motherboard αποτελεί το νευραλγικό σημείο το οποίο συντονίζει τα λοιπά υποσυστήματα, οφείλετε –είτε "χτίζετε" από την αρχή είτε αναβαθμίζετε το PC σας- να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή. Σε τελική ανάλυση, η αρχιτεκτονική της καθορίζει την επιλογή του επεξεργαστή (socket), αλλά και το πόσες επιλογές θα έχετε για τον αριθμό των υποσυστημάτων που θα συνδέσετε σε αυτή. Η Gigabyte GA-H61M-S2PV (€57), για παράδειγμα, είναι μια οικονομική επιλογή για Intel επεξεργαστές, προσφέροντας τις βασικές επεκτάσεις και θύρες.

Η τοποθέτηση της motherboard στο κουτί απαιτεί προσοχή, καθώς η λάθος στήριξη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα λειτουργίας. Δεν είναι τυχαίο που σας προτρέψαμε να έχετε πρώτα τοποθετήσει επεξεργαστή, ψήκτρα και μνήμες σε αυτήν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το συνοδευτικό εγχειρίδιο που θα σας καθοδηγεί επακριβώς στη διαδικασία, μιας και η καθεμιά διαθέτει διαφορετικό συνδυασμό από οπές σύνδεσης. Αφότου προχωρήσετε στην τοποθέτηση και στο σφίξιμο των βιδών, δώστε προσοχή στη σύνδεση των δύο ρευμάτων, ενός μακριού και ενός τετραγώνου.

Ίσως το πιο περίπλοκο μέρος "χτισίματος" ενός PC είναι η τοποθέτηση των καλωδίων στα "φωτάκια" του εμπρόσθιου panel, στα κουμπιά power και reset. Και πάλι, το εγχειρίδιο του motherboard σας περιγράφει επακριβώς την τοποθέτηση και το σκοπό του καθενός καλωδίου και σύνδεσης.

Κάρτα γραφικών – Σκληρός δίσκος – Optical drive 
Από τα τρία αυτά υποσυστήματα, το DVD drive είναι αυτό που δεν απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία στην επιλογή του. Για παράδειγμα, το Samsung DVD-RW SH-224DB (€22) είναι ένα οικονομικό μοντέλο που θα καλύψει τις ανάγκες σας για αναπαραγωγή και εγγραφή οπτικών δίσκων. Η τοποθέτησή του γίνεται αφαιρώντας ένα από τα μπροστινά καλύμματα του case, τοποθετώντας το απέξω προς τα μέσα, βιδώνοντάς το στα πλάγια και συνδέοντάς το στη motherboard μέσω SATA.


Η επιλογή του σκληρού δίσκου βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στη χωρητικότητα που επιθυμείτε. Τα 500GB είναι αρκετό ποσό για τις βασικές σας ανάγκες, και μπορείτε να αποκτήσετε έναν WD Scorpio Blue WD5000BPVT με €58. Η τοποθέτηση του σκληρού δίσκου γίνεται στην ειδική θέση για δίσκους του case, ενώ θα πρέπει να τον συνδέσετε στη motherboard μέσω δύο καλωδίων: ενός ρεύματος (κοντό και φαρδύ) και ενός SATA (μακρύ και λεπτό), τα οποία θα μπουν στις σχετικές υποδοχές του.


Τέλος, η κάρτα γραφικών αποτελεί για κάποιους (gamers π.χ.) ένα από τα κεντρικά υποσυστήματα του PC, οπότε η επιλογή ενός ακριβού μοντέλου αποτελεί μονόδρομο. Εάν ανήκετε στους οικιακούς χρήστες που επιθυμούν απλά ένα οικονομικό μοντέλο για τις βασικές εργασίες, τότε μια Sapphire 6450 (€52) θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.


Η κάρτα γραφικών τοποθετείται στη μεγαλύτερη υποδοχή της motherboard, την PCI Express slot . Συνήθως υπάρχει ένα clip στήριξης που θα πρέπει να κρατήσετε ανοιχτό για να τοποθετήσετε την κάρτα, η οποία με την κατάλληλη πίεση θα "κλειδώσει" στο σημείο αυτό. Εφόσον η κάρτα διαθέτει επιπλέον υποδοχές ρεύματος, συνδέστε τις και αυτές στη motherboard.

Ολοκλήρωση της διαδικασίας
Έχοντας τοποθετήσει όλα τα υποσυστήματα στο case, βιδώστε τα πλευρικά του τοιχώματα. Συνδέστε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι στις αντίστοιχες USB θύρες της motherboard (στο πίσω μέρος του κουτιού), καθώς και την οθόνη σας στην έξοδο της κάρτας γραφικών. Λογικά, το PC σας θα είναι έτοιμο, οπότε εκκινήστε το για να δείτε τι θα γίνει. Εφόσον όλα είναι όπως πρέπει, τότε θα σας ζητηθεί να εισαχθεί ένας δίσκος, μιας και απαιτείται ένα λειτουργικό σύστημα. Η διαδικασία "χτισίματος" ή η αναβάθμιση ενός desktop PC έφτασε πλέον στο τελικό της στάδιο!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v