Xbox One: Κονσόλα ή "συσκευή ψυχαγωγίας";

Η ολοκαίνουργια κονσόλα της Microsoft είναι εδώ με νέα, εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Μια πρώτη ματιά στο Xbox One.
Xbox One: Κονσόλα ή συσκευή ψυχαγωγίας;
του Χρήστου Τζώρτζη

Η ανακοίνωση του Xbox One από τη Microsoft σίγουρα θέτει την κατηγορία των παιχνιδομηχανών – όπως τουλάχιστον είχαμε συνηθίσει να τις αποκαλούμε μέχρι σήμερα – σε νέα βάση. H Microsoft ανοιχτά και ξεκάθαρα δεν κάνει πλέον λόγο για game console αλλά για μια All-in-One συσκευή ψυχαγωγίας. Από τη στιγμή που το Xbox έχει καταλάβει μια θέση στο σαλόνι και η οικιακή διασκέδαση που σχετίζεται με (ή εξαρτάται από αν προτιμάτε) την τηλεόραση έχει διευρυνθεί, τότε το game console καλείται να "προσφέρει" κάτι παραπάνω.

Αυτό το απλό και μάλλον λογικό σκεπτικό, φαίνεται πως κρύβεται πίσω από την κατασκευή του Xbox One. Η συσκευή που προσφέρει διασκέδαση μέσα από high tech παιχνίδια, να μπορεί να προσφέρει και browsing στο Internet και παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων και επικοινωνία.

Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του Xbox One είναι το TV on Xbox One. Μέσω αυτού του χαρακτηριστικού, ο χρήστης θα μπορεί να μεταβεί στην παρακολούθηση ζωντανού τηλεοπτικού προγράμματος πολύ εύκολα. Μάλιστα η Microsoft θα είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις για κάθε χώρα και κάθε "εγχώρια τηλεοπτική ιδιαιτερότητα" όπως για παράδειγμα PAL/ SECAM, ψηφιακή/αναλογική εκπομπή κ.ά. Το αμέσως επόμενο χαρακτηριστικό σχετίζεται με την επικοινωνία. Το Xbox One υποστηρίζει την υπηρεσία Skype, που σημαίνει ότι από την άνεση του καναπέ – δυνατότητα που σας δίνει το ασύρματο σταθερό ή το κινητό τηλέφωνο – μπορείτε να κάνετε τις τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις.



Το επόμενο χαρακτηριστικό του Xbox One είναι η λειτουργία Snap. Με βάση αυτή τη λειτουργία μπορείτε να κάνετε δυο εργασίες ταυτόχρονα και να βλέπετε τη μια σε μεγάλο παράθυρο στην οθόνη και την άλλη σε ένα πιο μικρό. Για παράδειγμα μπορείτε, ενώ βλέπετε την αγαπημένη σας ταινία να πραγματοποιήσετε και μία κλήση μέσω Skype. Η ταινία από Full screen θα "περάσει" σε παράθυρο ενώ σε ένα πιο μικρό παράθυρο θα περάσει ο συνομιλητής σας.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον νέο "χαρακτήρα" του Xbox, παίζει η αναγνώριση ομιλίας. Η συσκευή ελέγχεται με φωνητικές εντολές Αν βρίσκεστε κοντά στο Xbox και πείτε τη φράση " Xbox On" τότε η συσκευή ενεργοποιείται και η αρχική οθόνη, η οποία μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες του χρήστη. Με τη ανοιχτή μπορείτε να δώσετε φωνητικές εντολές, για να ανοίξει ο Internet Explorer, να κάνετε μια κλήση μέσω Skype, να παίξετε το αγαπημένο σας παιχνίδι κ.α. Το περιβάλλον χρήσης το ελέγχετε με το χειριστήριο της συσκευής ή με νεύματα αν διαθέτετε τον Kinect.

Η Microsoft θέλοντας να ενισχύσει τον χαρακτήρα της All-in-One συσκευής οικιακής διασκέδασης, προχώρησε και σε αποκλειστικές συνεργασίες περιεχομένου στο χώρο της τηλεοπτικής προβολής. Μια από αυτές τις συνεργασίες αφορά την υπό κατασκευή τηλεοπτική σειρά "Halo". Την ευθύνη της παραγωγής της σειράς θα έχει ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Steven Spielberg και η σειρά θα διαθέτει interactive περιεχόμενο αποκλειστικά για το Xbox One και σε συνεργασία με την 343 Industries και τα Xbox Entertainment Studios. Ανάλογη συνεργασία έχει επιτευχθεί και με τον φορέα οργάνωσης του αμερικάνικου football (NFL).



Προφανώς και όσο "μπαίνουμε" στα "νερά" του περιεχομένου και δει του τηλεοπτικού περιεχομένου, έχουμε τοπικές παραμέτρους και προσαρμογές, οι οποίες χωρούν μεγάλη συζήτηση, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στη συνέχεια.Μπορεί η Microsoft αναφερόμενη στο Xbox One, να το αποκαλεί μια All-in-One συσκευή, ωστόσο δεν θα μπορούσε επουδενί να αποποιηθεί το χαρακτηριστικό του game console. Η επιτυχία του Xbox One θα επηρεαστεί από τα νέα και πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά της συσκευής, αλλά το βαρόμετρο είναι αν "μετράει" σαν game console έναντι του ανταγωνισμού.

Σχεδιαστικά το Xbox One είναι κομψό και θα ταιριάξει εύκολα στο σαλόνι σας. Στο εσωτερικό του υπάρχει οκτα-πύρηνος επεξεργαστής x86, 8 GB RAM και 500 GB σκληρός δίσκος και θύρες USB 3.0, HDMI. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με ένα ισχυρό υπολογιστή που μπορεί να ανταπεξέλθει σε "δύσκολες" εργασίες. Υπεύθυνο για τη διαχείριση των χαρακτηριστικών είναι ένα ολοκαίνουριο λειτουργικό σύστημα, το οποίο δανείζεται (οπτικά τουλάχιστον) πολλά από τα χαρακτηριστικά των Windows 8. Ανάλογες αναβαθμίσεις έχουν γίνει και στο Xbox controller, ώστε να ανταποκρίνεται με ακρίβεια στις εντολές του χρήστη.



Και επειδή ως γνωστό η επιτυχία ενός game console (έστω και All-in-One) εξαρτάται εν πολλοίς από τα διαθέσιμα παιχνίδια η Microsoft, μαζί με το λανσάρισμα του Xbox One ανακοίνωσε και νέα παιχνίδια, τα οποία εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες της συσκευής (Forza Motorsport 5, Call of Duty: Ghosts, το FIFA 14 και το Quantum Break). Γεγονός είναι ότι η μάχη της… κονσόλας θα συνεχίζει να εξελίσσεται στα studio των παιχνιδιών και μεταξύ των σεναριογράφων, των σχεδιαστών και των προγραμματιστών video games. Το Xbox One βάζει ακόμη μια παράμετρο. Αυτή του περιεχομένου και της επικοινωνίας. Μένει να δούμε αν αυτή η παράμετρος θα επηρεάσει και σε ποιο βαθμό τον άκρως ανταγωνιστικό χώρο των game consoles.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v