Web based εφαρμογές: Κάντε τα όλα online

Επεξεργασία εικόνας, σουίτες γραφείου, antivirus, μεταφράσεις. Δείτε τις κορυφαίες web based εφαρμογές και τις άκρως χρηστικές online υπηρεσίες τους.
Web based εφαρμογές: Κάντε τα όλα online
του Χρήστου Τζώρτζη

Έχει ειπωθεί κατ' επανάληψη, από τους ειδήμονες περί την τεχνολογία, πως το online αποτελεί τη λύση του μέλλοντος για την εργασία, την ψυχαγωγία και την επικοινωνία μέσω υπολογιστών. Η τεχνολογική μας "επιβίωση" εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από το λεγόμενο cloud computing και τις Web-based εφαρμογές. Πρωτοπόρες υπηρεσίες και προγράμματα τείνουν να υποκαταστήσουν, ακόμα και να υπερκεράσουν τις μέχρι πρότινος software επιλογές μας.

Τι ακριβώς όμως είναι το cloud computing και ειδικότερα οι Web-based εφαρμογές, και γιατί θα πρέπει να τις προτιμήσουμε; Να διευκρινίσουμε πως το software αυτό είναι υπηρεσίες και προγράμματα που χρησιμοποιούμε στο Internet απλά με την "παρουσία" ενός web browser. Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη κάποιου CD, το κατέβασμα κάποιου προγράμματος ή η ανάγκη αναβαθμίσεων. Στην πολύ πιθανή περίπτωση που έχετε ασχοληθεί με το online banking ή με email υπηρεσίες όπως τα Gmail, Hotmail, Yahoo!, τότε θα γνωρίζετε ήδη εκ πείρας για τι ακριβώς μιλάμε.

Πλεονεκτήματα Web-based εφαρμογών

Τα βασικά πλεονεκτήματα του Web-based software είναι πολλαπλά. Καταρχάς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για οποιοδήποτε θέμα τεχνικής φύσεως (εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση), καθώς κάποιοι άλλοι έχουν φροντίσει ήδη γι' αυτό. Ακόμα και τα δευτερεύοντα ζητήματα όπως αυτά της συμβατότητας, των updates, της επίλυσης bugs κλπ, δεν απαιτούν από μέρους σας καμία ενέργεια – τα τεχνικά τμήματα των υπηρεσιών τα έχουν αναλάβει για χάρη σας.

Δεύτερο και σημαντικότερο, η ασφάλεια. Με τον παραδοσιακό τρόπο, η εργασία γινόταν και αποθηκευόταν σε laptops, desktops, USB drives κλπ. Πρόκειται ουσιαστικά για συσκευές που μπορούσαν να χαλάσουν ή να κλαπούν, ενώ το backup δεν ήταν ποτέ δεδομένο. Στο online, ο φόβος αυτός δεν υφίσταται πλέον, μιας και τα δεδομένα σας βρίσκονται πάντα εκεί, χάρη στα προηγμένα συστήματα ασφαλείας και back-up των υπηρεσιών. Στο σημείο αυτό υπεισέρχονται και οι υπηρεσίες online storage, αναπόσπαστο τμήμα του "online τρόπου ζωής" (όπως είναι οι Dropbox, Google drive), μιας και οι online λειτουργίες απαιτούν και αποθήκευση, που με τη σειρά της πραγματοποιείται και αυτή… online.

Μια τρίτη διάσταση είναι φυσικά αυτή του κόστους, το οποίο σε πάμπολλες περιπτώσεις είναι μηδενικό. Εξελιγμένες υπηρεσίες και Web-based εφαρμογές για πληθώρα εργασιών, διατίθενται απολύτως δωρεάν. Εξάλλου, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε επιπλέον δυνατότητες με την καταβολή ενός μικρού αντιτίμου, πολύ λιγότερο αυτού που θα έπρεπε να καταβάλλετε στην περίπτωση αγοράς ενός κλασικού CD/ DVD με το αντίστοιχο software, όπως γινόταν παλιότερα. Το προαναφερθέν δεν ισχύει μόνο για τους κατόχους Windows υπολογιστών (desktop και laptop), αλλά και για χρήστες tablet, ή χρήστες που επιλέγουν άλλα λειτουργικά συστήματα (όπως το Ubuntu Linux), αφού το μόνο που απαιτείται για μια εργασία είναι ο Web browser.

Web-based εφαρμογές στην πράξη
Επειδή το παράδειγμα αποτελεί το καλύτερο είδος επιχειρήματος, ακόλουθα παραθέτουμε κάποιες από τις πλέον δημοφιλείς Web-based εφαρμογές συγκρίνοντάς τις με τις αντίστοιχες "παραδοσιακές" που βρίσκονται εγκατεστημένες σε έναν υπολογιστή και μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για την ίδια εργασία.

E-mail
Η περίπτωση των Web mail υπηρεσιών είναι η πιο διαδεδομένη, και αυτή που λιγότερο από όποια άλλη απαιτεί διευκρίνιση. Υπηρεσίες όπως τα Gmail, Hotmail, Yahoo!, Windows Live, αποτελούν για τους οικιακούς χρήστες την πρώτη επιλογή, εδώ και αρκετά χρόνια. Οι εμπορικές επιλογές όπως το Microsoft Outlook, απαιτούν την αγορά της σουίτας του Office (μεταξύ €100-130 περίπου, ανάλογα με το πακέτο). Η εμπορική εφαρμογή του Outlook αποτελεί παρόλα αυτά, εξαίρετη επιλογή για επιχειρήσεις, λόγω των εντυπωσιακών χαρακτηριστικών που διαθέτει.

Επεξεργασία εικόνας / βίντεο

Η αλήθεια είναι πως οι εμπορικές εφαρμογές, όπως τα Photoshop Lightroom 4 (περίπου €100), Photoshop Elements 11 (περίπου €120) ή το Photoshop CS6 (περίπου €800) της Adobe αποτελούν κορυφαίες επιλογές στην επεξεργασία φωτογραφίας. Εάν πάλι, δεν ασχολείστε επαγγελματικά με το αντικείμενο, τότε δωρεάν online υπηρεσίες όπως οι Pixlr, iPiccy FotoFlexerPicMonkey, αλλά και το δημοφιλές Photobucket, που προσφέρει hosting/ sharing/ editing σε ένα site, αποτελούν εξαίρετα παραδείγματα δωρεάν online υπηρεσιών. 

 
Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση της επεξεργασίας βίντεο. Τα Adobe Premiere Elements 11 (περίπου €80), Corel VideoStudio Pro X6 (περίπου €70) ή το Cyberlink PowerDirector 11 Ultimate (περίπου €100), αποτελούν κορυφαίες εμπορικές επιλογές. Από την άλλη πλευρά, εάν απλά θέλετε τις βασικές λειτουργίες, αξίζει να δοκιμάσετε τα YouTube Video EditorMagisto, Photobucket, Kaltura.


Online σουίτες γραφείου

Εάν μέχρι τώρα η μοναδική σας επιλογή στον τομέα αυτόν ήταν το Microsoft Office, με τιμές που ξεκινούν από τα €70 (Office Home & Student 2010), ως και το Office Home and Business 2013 (€250), ξανασκεφτείτε το. Τα Google Docs (), αποτελούν την εναλλακτική σουίτα εφαρμογών γραφείου, ώστε να διαχειριστείτε έγγραφα, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, έρευνες κ.ο.κ. Το Zoho είναι μια πλήρης σουίτα που περιλαμβάνει πάνω από 25 εφαρμογές (CRM, Mail, Office Suite, Project Management, Invoicing, Web conferencing κ.ά.). Επιπλέον, για όλους όσοι έχουν συνηθίσει στη "λογική" Microsoft, το Office 365 είναι μια συνδρομητική online υπηρεσία που προσφέρει πρόσβαση σχεδόν από οπουδήποτε στα εργαλεία του Microsoft Office, καθώς και προηγμένες υπηρεσίες IT που βασίζονται στο cloud.


Υπηρεσίες μετάφρασης, ημερολογίου

Στον τομέα αυτόν, η παρουσία και η ισχυροποίηση των online υπηρεσιών της Google αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο. Φυσικά, υπάρχουν επαγγελματικά προγράμματα, όπως το SYSTRAN 7 Home Translator (€80) με δυνατότητα μετάφρασης από (ή σε) Ελληνικά σε άλλες γλώσσες ή το SYSTRAN 7 Business Translator (€300) για μικρές επιχειρήσεις, τα οποία διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά, η δωρεάν υπηρεσία Google Translate μεταφράζει αυτόματα κείμενο και sites σε πληθώρα γλωσσών. Αντίστοιχα, η υπηρεσία Google Calendar προσφέρει τη δυνατότητα να συγκεντρώνετε όλα όσα είναι σημαντικά στην προσωπική ή επαγγελματική σας ζωή, σε ένα μέρος.

Anti-virus εφαρμογές

Η αλήθεια είναι πως οι εμπορικές anti-virus εφαρμογές είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του υπολογιστή σας. Πακέτα όπως τα Kaspersky Internet Security 2013 (€60), Panda Internet Security 2013 (€50), Norton 360 (€65), καθώς και οι δωρεάν εναλλακτικές τους (AVG, Avira, Bitdefender, AVAST, Comodo) κατέχουν τη "μερίδα του λέοντος" στα σύγχρονα PCs. Από την άλλη, οι online εφαρμογές anti-virus scanning εξελίσσονται ραγδαία, με ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα. Όλες οι μεγάλες εταιρείες προσφέρουν ένα εργαλείο του είδους, που διαθέτει εργαλεία εντοπισμού, καταγραφής και δυνατότητας επίλυσης προβλημάτων ασφαλείας: McAfeeNorton,  Kaspersky,  Panda.

Γεγονός είναι ότι το online scanning δεν είναι η λύση της καθημερινής προστασίας, αλλά η λύση ελέγχου μια συγκεκριμένης στιγμής ή η επικουρική λύση στο υπάρχων πρόγραμμα Anti-virus.


Μετατροπές αρχείων (converters)

Η μετατροπή αρχείων εικόνας, βίντεο, ήχου, εγγράφων κ.ο.κ σε άλλα πρότυπα (formats), παλιότερα ήταν μια διαδικασία που μπορούσε κάποιος να επιτύχει μέσα από εμπορικά και επαγγελματικά προγράμματα όπως αυτά της Adobe, για παράδειγμα, αν και πλέον δεν είναι απαραίτητο. Online εφαρμογές όπως τα Online converterVideo ConverterClip ConverterZamzar, μπορούν να μετατρέψουν παντελώς δωρεάν τα αρχεία σας σε πληθώρα άλλων προτύπων, με λίγα μόνο κλικ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v