Microsoft Surface: H αντεπίθεση στα tablets

H Microsoft «κατεβαίνει» με το δικό της tablet δημιουργώντας ερωτηματικά, προβληματισμούς, αλλά και προσδοκίες. Μάθετε τα πάντα για το πολυαναμενόμενο Microsoft Surface.
Microsoft Surface: H αντεπίθεση στα tablets
του Χρήστου Τζώρτζη

Ύστερα από την συνέργια της Microsoft με την Nokia και το "μπάσιμο" της πρώτης στην αγορά των Smartphone δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν στην κίνηση της Microsoft στο χώρο των tablets. Όσον αφορά τα λειτουργικά συστήματα και πιο συγκεκριμένα τα Windows, ήταν λογικό η Microsoft να θέλει να είναι σίγουρη ότι τα επόμενα Windows, δηλαδή τα Windows 8, θα είναι σχεδιασμένα και για χρήση σε tablet συσκευές. Δείγματα αυτής της κίνησης είχαμε από την αρχή της χρονιάς με μεγάλους κατασκευαστές υπολογιστών να παρουσιάζουν tablet με Windows 8.

Αυτό φαίνεται πως δεν ήταν αρκετό για τη Microsoft, η οποία τελικά αποφάσισε να "κατέβει" με own label tablet. Η κάθοδος της Microsoft στον "πυρήνα" του hardware δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, πολλές προσδοκίες, αρκετούς προβληματισμούς και φυσικά αμέτρητες σκέψεις και αναλύσεις.

Για παράδειγμα δεν είναι λίγοι αυτοί θέτουν το Surface απέναντι στο iPad. Αυτό είναι λίγο λάθος και λίγο άδικο. Άδικο γιατί το iPad είναι μια ώριμη συσκευή που "έφτιαξε" την κατηγορία και στηρίζεται σε ένα πολύ έξυπνο μοντέλο marketing, και λάθος γιατί το Surface δεν είναι καν διαθέσιμο ακόμη.

Μια ακόμη σκέψη είναι ότι το Surface λανσάρεται σε μια διαμορφωμένη αγορά και ανταγωνίζεται κατασκευαστές, στενούς συνεργάτες της Microsoft –το γνωστό "οικοσύστημα". Ίσως πολλοί αναμένουν αντιδράσεις των κατασκευαστών, οι οποίες ενδεχομένως να εκφραστούν στο χώρο των desktop υπολογιστών και των laptop –χωρίς να ξέρουμε τον τρόπο.

Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί ωστόσο, μπορούν να περιμένουν έως ότου η συσκευή κυκλοφορήσει επίσημα. Για αρχή ας ασχοληθούμε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Surface.



Καταρχάς θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της Microsoft,το Surface θα κυκλοφορεί σε δυο εκδόσεις, την έκδοση με Windows RT και την έκδοση με Windows 8 pro. Τα Windows RT είναι μια ειδική έκδοση των Windows 8, η οποία έχει σχεδιαστεί για να τρέχει σε φορητές συσκευές tablet, που έχουν επεξεργαστή AMR, ενώ τα Windows 8 Pro είναι μια από τις "κανονικές" εκδόσεις των Windows 8.

Το tablet της Microsoft με Windows RT ζυγίζει 676 γραμμάρια και έχει πάχος 9,3 χιλιοστά. Η οθόνη του είναι ανάλυσης HD και διάστασης 10,6 ίντσες, δέχεται κάρτες microSD έχει θύρα USB 2.0 και διατίθεται με χωρητικότητα σκληρού τα 32 GB και 64 GB.

Η έκδοση με Windows 8 pro διαθέτει ίδια οθόνη με αυτή του Windows RT, ζυγίζει
903 γραμμάρια και έχει πάχος 13, χιλιοστά. Επίσης διαθέτει θύρα USB 3.0, και θα κυκλοφορήσει σε εκδόσεις των 64GB και 128GB.

Και οι δύο εκδόσεις έχουν σασί VaporMg από μαγνήσιο, ανθεκτικό σε γδαρσίματα, ενώ στο σασί "κουμπώνει" και η βάση στήριξης. Το κάλυμμα της οθόνης (Touch Cover) της συσκευής είναι ταυτόχρονα και πληκτρολόγιο, μετατρέποντας το Surface σχεδόν σε Ultrabook.

Το Microsoft Surface αναμένεται να κυκλοφορήσει κοντά στα Χριστούγεννα, ενώ προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η τιμή των μοντέλων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v