Toshiba Qosmio F750-12E: Φθηνό και... κοσμιότατο

Αν και το πιο οικονομικό laptop της σειράς Qosmio, το F750-12E είναι κάτι παραπάνω από... κόσμιο σε απόδοση και αποτελεί ποιοτική και αξιόπιστη λύση για τον χρήστη που έχει αυξημένες "φορητές" απαιτήσεις.
Toshiba Qosmio F750-12E: Φθηνό και... κοσμιότατο
του Χρήστου Τζώρτζη

Η σειρά Qosmio της Toshiba περιλαμβάνει μοντέλα που έχουν έντονο multimedia χαρακτήρα και εστιάζουν στις επιδόσεις. Για το λόγο αυτό στη σειρά θα βρείτε ακριβά μοντέλα, όπως για παράδειγμα το gamming laptop X500, με προτεινόμενη λιανική τιμή πάνω από 1500 ευρώ ή την ναυαρχίδα της σειράς Qosmio, το X770 με προτεινόμενη λιανική κοντά στις 2000 ευρώ. Το Qosmio F750-12E είναι το φτηνό μοντέλο της σειράς, ενώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αναφερόμαστε στο "απλό" μοντέλο και όχι στο 3D. Τo Qosmio F750 3D ανήκει επίσης στα ακριβά Qosmio, καθώς πρόκειται για μοντέλο που έχει τρισδιάστατη οθόνη και μάλιστα υποστηρίζει προβολή 3D χωρίς τη χρήση ειδικών γυαλιών.

Το Qosmio F750-12E, μπορεί να ανήκει στα φτηνά μοντέλα της σειράς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτει πλούσια τεχνικά χαρακτηριστικά ή υπολείπεται σε ποιότητα κατασκευής.

Το laptop της Toshiba καθιστά σαφές, από το πρώτο άγγιγμα ότι πρόκειται για μια στιβαρή κατασκευή, ενώ το ανάγλυφο κάλυμμα του εκτός από ποιοτική αίσθηση έχει και μεγάλη πρακτική αξία, καθώς βοηθά σημαντικά στο κράτημα της συσκευής, ενώ δεν επιτρέπει μένουν δαχτυλιές στις επιφάνειες του laptop.

H Toshiba έχει εφοδιάσει το F750-12E με τον επεξεργαστή της Intel, Core i5 2430M και με μνήμη τα 6GB (DDR3). Η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου φτάνει τα 640 GB και διαθέτει ιδιαίτερα πλούσιο εξοπλισμό συνδεσιμότητας (και θύρα USB 3.0).

Όπως είπαμε στην αρχή η σειρά Qosmio, έχει έντονο multimedia χαρακτήρα που εκφράζεται με τον εξοπλισμό του laptop, όπως την οθόνη, την κάρτα γραφικών αλλά και κάρτα ήχου, τα ηχεία και το CD/DVD drive.

Το Qosmio F750-12E διαθέτει οθόνη οπίσθιου φωτισμού LED, τεχνολογίας Toshiba TruBrite, η οποία εξασφαλίζει υψηλή φωτεινότητα. Είναι αναλογίας 16:9, διάστασης 15,6'' και υποστηρίζει ανάλυση 1.366x768.

Η κάρτα γραφικών που διαχειρίζεται την ποιοτική οθόνη της συσκευής, είναι η GeForce GT 540M της Nvidia, η οποία ενσωματώνει την τεχνολογία Nvidia Optimus. Βάσει της τεχνολογίας αυτής, η ξεχωριστή κάρτα γραφικών (GeForce GT 540M στην περίπτωση μας) ενεργοποιείται, μόνο αν χρειαστεί επιπλέον υπολογιστική ισχύ σε γραφικά (παιχνίδια, 3D εφαρμογές κ.ά.). Αυτό μειώνει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και βελτιώνει αισθητά την αυτονομία του laptop.

Το κερασάκι στην τούρτα των multimedia χαρακτηριστικών, είναι τα ηχεία του Qosmio F750-12E, τα οποία παρ' όλο το μέγεθος τους αποδίδουν ιδιαίτερα διαυγή, και δυνατό ήχο και αποδίδουν πάρα πολύ καλά τις μπάσες συχνότητες.

Από το σύνολο των υπολοίπων χαρακτηριστικών Qosmio F750-12E επιλέξαμε να σταθούμε σε δυο. Το πρώτο είναι ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την ασφάλεια δεδομένων και είναι η υποστήριξη αναγνώρισης προσώπου. Πρόκειται για πρόγραμμα που με τη βοήθεια της web camera στην κορυφή της οθόνης, δεν επιτρέπει να την πρόσβαση στο laptop σε άλλους χρήστες – σε άλλες φάτσες για την ακρίβεια. Το δεύτερο αφορά τη διασκέδαση και είναι η τεχνολογία Sleep-and-Music. Βάσει αυτής της τεχνολογία το laptop μπορεί να παίζει μουσική ακόμη και όταν είναι κλειστό. Λειτουργεί δηλαδή σαν MP3 Player, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε εκκίνηση των Windows.

Τo Toshiba Qosmio F750-12E θα το επιλέξει ένας χρήστης που έχει αυξημένες απαιτήσεις από ένα laptop, τόσο σε ισχύ, όσο όμως και σε ποιότητα και αξιοπιστία.
Με προτεινόμενη τιμή τα 899,00 € σίγουρα δεν θα το επιλέξει κάποιος που έχει ως μοναδικό κριτήριο την τιμή, ωστόσο αυτός που θα το αγοράσει τελικά θα κατανοήσει σύντομα ότι τα λεφτά του έχουν "πιάσει" τόπο μέχρι το τελευταίο ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v