HP Folio13: Καλώς όρισαν τα… Ultrabooks

Το πρώτο Ultrabook στην ελληνική αγορά έρχεται από την HP και απευθύνεται στους χρήστες που θέλουν κάτι ελαφρύ σε κιλά, αλλά… ογκώδες σε υπολογιστική ισχύ.

HP Folio13: Καλώς όρισαν τα… Ultrabooks
του Χρήστου Τζώρτζη

Η HP λαμβάνει μια από τις πρώτες… διερευνητικές εντολές στην ελληνική αγορά των Ultrabook, με το μοντέλο HP Folio13. Με τα Ultrabooks ασχοληθήκαμε στις αρχές της χρονιάς στην έκθεση CES 2012 στο Λας Βέγκας. Πρόκειται για μια νέα κατηγορία φορητών υπολογιστών, η οποία περιλαμβάνει φορητούς υπολογιστές, που διαθέτουν ισχυρή υπολογιστική ισχύ, είναι ελαφριοί και έχουν μεγάλη αυτονομία.

Στην έκθεση CES 2012, το "βάρος" του λανσαρίσματος της νέας κατηγορίας των Ultrabook φορητών υπολογιστών, ανέλαβε η Intel καθώς η κατηγορία "φοράει" δικούς της επεξεργαστές, ενώ σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές φορητών υπολογιστικών, δήλωσαν εμπράκτως την στήριξη τους στη νέα κατηγορία.

Η στήριξη των κατασκευαστών στην κατηγορία των Ultrabooks, λαμβάνει σιγά σιγά σάρκα και οστά ή αλλιώς μοντέλα υπολογιστών. 

Αρκεί μια ματιά στην απαρίθμηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του Folio13, ώστε να διαπιστωθεί η διαφοροποιημένη φιλοσοφία των Ultrabooks σε σχέση με τα κλασικά laptop ή τα netbooks.

To HP Folio13 βασίζεται στον επεξεργαστή Intel Core i5 τεχνολογία Intel Turbo Boost 2.0 και έχει μνήμη 4 GB DDR3. Η διαγώνιος της LED οθόνης φτάνει τις 13,3 ίντσες και υποστηρίζει ανάλυση 1366 x 768. Ο σκληρός δίσκος που διαθέτει το μοντέλο είναι χωρητικότητας 128 GB και τεχνολογίας SSD, που σημαίνει ότι τα δεδομένα αποθηκεύονται σε τσιπάκια και όχι σε μαγνητικούς περιστρεφόμενου δίσκους όπως στους κοινούς σκληρούς δίσκους.



Ακόμα, η συσκευή διαθέτει 2 θύρες USB 2.0 αλλά και θύρα USB 3.0 η οποία είναι 10 φορές ταχύτερη σε σχέση με τη USB 2.0. Βεβαίως δεν λείπουν θύρες όπως HDMI, VGA και θύρα δικτύου.

Από τα Ultrabooks, όπως το HP Folio13 λείπει το DVD drive, και σε συνδυασμό με πιο "πυκνή" διάταξη στο εσωτερικό του, αλλά και την πολύ λεπτής οθόνης, επιτυγχάνεται η διατήρηση του πάχους της συσκευής στα μόλις 18 χιλιοστά (λιγότερο από δύο εκατοστά), χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα θερμοκρασίας, ενώ το βάρος του δεν ξεπερνά τα 1,49 κιλά.

Η χρήση νέων ισχυρών αλλά χαμηλής κατανάλωσης επεξεργαστών της Intel, η ενσωμάτωση SSD δίσκων, αλλά και μια σειρά από άλλες τεχνολογίες, που σχετίζονται με τη διαχείριση ενέργειας, επιτρέπουν στο Folio 13 να φτάσει τις 9,5 ώρες αυτονομία.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε δυο σημεία που μας άρεσαν στο HP Folio13. Το πρώτο είναι το γεγονός ότι διαθέτει φωτιζόμενο πληκτρολόγιο, διευκολύνοντας την πληκτρολόγηση κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες. Το δεύτερο είναι η γρήγορη εκκίνηση των Windows. Η συσκευή μέσω της τεχνολογίας Intel Rapid Start και με τη βοήθεια του SSD δίσκου μειώνει δραστικά το χρόνο εκκίνησης των Windows.

Το HP Folio13 απευθύνεται στον χρήστη που μετακινείται τακτικά και χρειάζεται έναν ελαφρύ και λεπτό φορητό υπολογιστή μαζί του, αλλά δεν θέλει να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις σε υπολογιστική ισχύ. Στο χρήστη που ναι μεν ικανοποιείται από το βάρος ενός netbook, αλλά διαπιστώνει ότι οι δυνατότητες του netbook δεν καλύπτουν τις ανάγκες του.

Το πρώτο Ultrabook της HP είναι ήδη διαθέσιμο στην ελληνική αγορά με ενδεικτική τιμή €999 με Windows 7 Home Premium και €1049 με Windows 7 Professional.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v