Είμαστε τελικά "μπαταρίες";

Ένα μικροσκοπικό τσιπ που αξιοποιεί την κίνηση του σώματος και τους καρδιακούς παλμούς για να παράγει ενέργεια, ανέπτυξαν επιστήμονες, επιτρέποντας την κατασκευή συσκευών που θα λειτουργούν χωρίς να χρειάζονται μπαταρίες ή άλλους είδους φόρτιση.
Είμαστε τελικά μπαταρίες;
Τα έχουμε μες στην καρδιά μας, σε λίγο θα μπορούμε να τα φορτίσουμε και με την καρδιά μας. Ο λόγος για τα αγαπημένα μας gadgets που, όπως ισχυρίζονται Αμερικανοί επιστήμονες, σε λίγο δεν θα χρειάζονται μπαταρίες ή άλλου είδους φόρτιση, αφού θα τροφοδοτούνται με ενέργεια από το ίδιο το σώμα μας.

Ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Γεωργίας, με επικεφαλής τον Dr Zhong Lin Wang, κατασκεύασαν νανογεννήτριες που μετατρέπουν και την παραμικρή κίνηση του σώματος -όπως ένα μικρό κούνημα του δαχτύλου ή τους καρδιακούς παλμούς- σε ενέργεια ικανή να φορτίσει τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι επιστήμονες, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας, εκτιμούν ότι η νέα τεχνολογία θα φέρει επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Ο Dr Wang είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ορόσημο στην κατασκευή φορητών ηλεκτρονικών που μπορούν να τροφοδοτούνται από τις κινήσεις του σώματος χωρίς τη χρήση μπαταριών ή ηλεκτρικών εξόδων. Οι νανογεννήτριες στοχεύουν να αλλάξουν τη ζωή μας στο μέλλον. Οι δυνατότητές τους περιορίζονται μόνο από τη φαντασία μας».

Η συσκευή είναι χιλιάδες φορές πιο ισχυρή από τους προκατόχους της και λειτουργεί με τη χρήση νανοκαλωδίων που παράγουν ηλεκτρισμό όταν τεντώνονται ή κάμπτονται, επιτρέποντας στους επιστήμονες να μεταφέρουν την τεχνολογία εκτός εργαστηρίου για πρώτη φορά. «Αν μπορούμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς βελτιώσεων, η νανογεννήτρια μπορεί να βρει πλήθος άλλων εφαρμογών που απαιτούν περισσότερη ενέργεια».

Η ομάδα του Dr Wang εργάστηκε για να συνδυάσει τη δύναμη εκατομμυρίων νανοκαλωδίων (είναι τόσο μικρά που μία ανθρώπινη τρίχα χωράει 500 νανοκαλώδια). Πέντε νανογεννήτριες μαζί παράγουν περίπου 1 μικρο-αμπέρ που ισοδυναμεί με 3 βολτ, όση τάση, δηλαδή, παράγουν δύο κανονικές ΑΑ μπαταρίες.

«Επιπρόσθετα νανοκαλώδια και περισσότερες νανογεννήτριες μπορούν να παράγουν αρκετή ενέργεια ώστε να τροφοδοτήσουν μεγαλύτερες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως ένα iPod ή να φορτίσουν ένα κινητό τηλέφωνο».

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v