Smart phones: 5 κινητά με υψηλό δείκτη... ευφυΐας

Όλο το γραφείο σας σε ένα κινητό; Η ψυχαγωγία και η δουλειά σας σε μία συσκευή που χωρά στην τσέπη του σακακιού χωρίς καν να την τσαλακώνει; Μία παλιά ιδέα με σύγχρονο περιτύλιγμα που απογοήτευσε πολλές γενιές early adopters της τεχνολογίας λαμβάνει σάρκα και οστά με την χρήση των smartphones. Ενα χρήσιμο crash test στα καλύτερα.
Smart phones: 5 κινητά με υψηλό δείκτη... ευφυΐας

του Πάρη Καπράλου

Τι καθιστά ένα τηλέφωνο ”έξυπνο”; Ένα ”έξυπνο” τηλέφωνο είναι ένα κινητό το οποίο, ενώ ενσωματώνει κάποιες από τις δυνατότητες ενός υπολογιστή ως προς την διαχείριση και διάθεση εφαρμογών λογισμικού, διαθέτει δυναμική μνήμη και δυνατότητες multitasking.

Με απλά λόγια είναι ένα κινητό τηλέφωνο που σας επιτρέπει να εγκαθιστάτε και να απεγκαθιστάτε λογισμικό της αρεσκείας σας, σας δίνετε η δυνατότητα να χρησιμοποιείτε το σύνολο της μνήμης και των πόρων γενικότερα της συσκευής για όλες τις λειρτουργίες της και τέλος μπορείτε σε αυτό να χρησιμοποιείτε πολλές λειτουργίες συγχρόνως (όπως π.χ. να μιλάτε, να στέλνετε ένα μήνυμα ενώ συγχρόνως παραμένετε συνδεδεμένος στο internet και παράλληλα ”κατεβάζετε” τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας).

Τρία λειτουργικά συστήματα (SymbianOS, Windows Mobile και PalmOS), πληθώρα λειτουργιών, δυνατότητες ψυχαγωγίας, και πολλά άλλα συχνά περιπλέκουν την επιλογή αγοράς της κατάλληλης να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας συσκευής.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξετε; Τι σημαίνουν και τι μπορούν να κάνουν για εσάς; Ποιες εφαρμογές θα σας κάνουν τη ζωή ευκολότερη; Τι εννοούμε όταν λέμε δυνατότητες ψυχαγωγίας; Πόσα megapixel κάμερα θα πρέπει να έχει το νέο σας κινητό γραφείο;

Τρία λειτουργικά συστήματα που προαναφέραμε κυριαρχούν στην αγορά των έξυπνων τηλεφώνων. Η Symbian είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στο χώρο, από το 1998, ως σύμπραξη των μεγάλων κατασκευαστών κινητών, η Microsoft έχει μπει ήδη δυναμικά στην αγορά, ενώ η Palm ξεκίνησε από τα PDAs και μετά από πολλές καθυστερήσεις αποφάσισε να επικεντρωθεί στα κινητά.

Πετυχημένη ήταν η μετάλλαξη της καναδικής RIM (Research In Motion) η οποία μπήκε στην αγορά των smartphones από την πίσω πόρτα το 2004, μεταλλάσσοντας τη συνταγή του Blackberry PDA, σε μορφή και λειτουργικότητα τηλεφώνου. Φέτος ωστόσο βλέπουμε τα πρώτα αξιόπιστα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν κλώνο του λειτουργικού συστήματος Linux που αρχικώς αναπτύχθηκε για τους Η/Υ.

Το Symbian στηρίχθηκε αρχικά ως προς την ανάπτυξη του από τη Nokia, την Ericsson, τη Sony Ericsson, την Panasonic, τη Siemens και τη Samsung.

Η τελευταία έκδοση του λειτουργικού Symbian OS 9 είναι η πλέον εξελιγμένη σε σχέση με τους ανταγωνιστές, με τις τελευταίες δυνατότητες multimedia, πλήρη αρχιτεκτονική ασφαλείας και υποστήριξη real-time εφαρμογών, όπως το voice-over-IP. Η προσθήκη εφαρμογών επιτρέπεται και δίνει πολλές παραπλήσιες δυνατότητες με εφαρμογές γραφείου, όπως το άνοιγμα όλων των αρχείων του MS Office, αρχεία PDF, emails κλπ.

Η Microsoft προσπάθησε από το 2002 να χωρέσει το λειτουργικό της σύστημα σε φορητές συσκευές και μάλιστα σε κινητά τηλέφωνα. Το αποτέλεσμα, αν και δεν υπήρξε πάντα το ικανοποιητικότερο (όταν βρεθείς να κάνεις επανεκκίνηση στο κινητό σου στην παραλία δύσκολα τους το συγχωρείς) έχει διαμορφώσει σήμερα το ένα από τα δύο κυρίαρχα λειτουργικά συστήματα για ”έξυπνα” κινητά.

Βασικό του πλεονέκτημα η ενιαία εμφάνιση των τηλεφώνων που ενσωματώνουν το εν λόγω λειτουργικό σύστημα, και η άριστη διαχείριση των αρχείων του MS Office. Βασικό μειονέκτημα η έλλειψη υποστήριξης μεγάλης ποικιλίας εφαρμογών –πρόβλημα που λύνεται σιγά-σιγά στις νεότερες εκδόσεις του συστήματος, όπως και η μέχρι πρότινος αδυναμία του να υποστηρίξει 3G.

Αλλά λειτουργικά συστήματα που συναντά κανείς στα Smartphones είναι αυτά της PalmSource (η οποία αναπτύσσει λειτουργικό για PDAs και από το το 2004 και για κινητά τηλέφωνα. Το λειτουργικό σύστημα παρέχει αυξημένη ασφάλεια, data roaming μεταξύ διαφορετικών δικτύων, αλλά ενσωματώνεται σε ελάχιστα κινητά από αυτά που θα συναντήσετε στην ελληνική αγορά.

Το Linux για κινητά είναι μία τελευταία προσθήκη. Θα βρείτε κινητά με το διάσημο από τους Η/Υ λειτουργικό σύστημα από το 2004 (Motorola), ωστόσο το 2007 και η έλευση νέων μοντέλων που το υποστηρίζουν θα δείξουν αν η αισιοδοξία των κατασκευαστών είναι δικαιολογημένη.

Πρόσφατα η PalmSource μετονομάστηκε σε Access μετά την εξαγορά της και πριν δύο μήνες ανακοινώθηκε το Access Linux Platform (ALP) που αποτελεί τη νέα μικτών τεχνολογιών πλατφόρμα που θα βλέπουμε στο εξής στα κινητά τηλέφωνα. Το νέο περιβάλλον υπόσχεται δυνατότητες εγκατάστασης ποικιλίας εφαρμογών από πολλούς κατασκευαστές με απρόσκοπτη χρήση όλων των δυνατοτήτων του hardware του κινητού τηλεφώνου.

Μία συχνή παρεξήγηση είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα τα οποία ενσωματώνουν Java διαθέτουν σχετικό λειτουργικό σύστημα. Η χρήση Java δεν αποτελεί λειτουργικό σύστημα, αλλά μια πλατφόρμα που συναντάται σε συσκευές που αν και δεν είναι smartphones διαθέτουν κάποιες περιορισμένες δυνατότητες εφαρμογών γραφείου, όπως ανάγνωση ορισμένων αρχείων που διακινούνται με email (αρχεία του Microsoft Word, Excel, κ.α.), διαχείριση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συγχρονισμό των δεδομένων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υπολογιστή σας με το κινητό κ.α.

Τα Smartphone διέπονται από τρεις διαφορετικές επιλογές με βάση τον τρόπο εισαγωγής δεδομένων: από συσκευές με πληκτρολόγιο QWERTY –δηλαδή συσκευές με διάταξη πληκτρολογίου παρόμοια με αυτή ενός Η/Υ- τα οποία συνήθως είναι τα ογκοδέστερα και αποτελούν επιλογή για όσους φιλοδοξούν να εργάζονται στο κινητό τους γράφοντας κείμενα ή να κάνουν εργασίες που να απαιτούν μεγαλύτερου μεγέθους οθόνες, συσκευές με touchscreen –οι οποίες χρησιμοποιούν stylus, δηλαδή ένα βοηθητικό στυλό με πλαστική αιχμή με το οποίο ο χρήστης πληκτρολογεί επί των εικονικών πλήκτρων της οθόνης της συσκευής- συσκευές με την μορφή PDA, και, τέλος, κινητά τηλέφωνα κανονικού σχήματος (sliders, candybars, κλπ.) τα οποία ενσωματώνουν δυνατότητες smatphone αλλά δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην χρησιμότητα τους ως πλατφόρμες επικοινωνίας παρά ως συσκευές φορητής εργασίας.

Όλα τα smartphones που σέβονται τον εαυτό τους συνεργάζονται με τις εφαρμογές γραφείου που ”τρέχουν” στον υπολογιστή σας και διαβάζουν τα αρχεία που αυτές παράγουν. Επίσης, συγχρονίζονται με το πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείται όχι μονάχα σε απευθείας σύνδεση με τον υπολογιστή σας αλλά και ανεξάρτητα, με αποτέλεσμα να μπορείτε να βλέπετε τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σας από το κινητό σας, αλλά και να αποστέλλεται emails. Επίσης μέσω ενός ”έξυπνου” τηλεφώνου μπορείτε να σερφάρετε στο διαδίκτυο και να πλοηγείτε σε όλες τις ιστοσελίδες.

Ως προς τη συνδεσιμότητα, οι περισσότεροι αξιόλογοι εκπρόσωποι του είδους διαθέτουν δυνατότητες σύνδεσης με GSM και GPRS δίκτυα (επιτρέποντας κλήσεις φωνής και δεδομένων αντίστοιχα), ενώ κάποια μοντέλα υποστηρίζουν 3G δίκτυο, δηλαδή επιτρέπουν βιντεοκλήσεις (μία δυνατότητα που παρουσιάζει πολλές δυσκολίες ακόμα στην Ελλάδα οι οποίες οφείλονται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και όχι στα τηλέφωνα) αλλά και σερφάρισμα στο internet και διαχείριση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με μεγάλη ταχύτητα.

Όλα τα ”έξυπνα” τηλέφωνα διαθέτουν εσωτερική και εξωτερική μνήμη (κάρτες μνήμης) και μπορούν να φτάσουν πλέον σε χωρητικότητες της τάξης των 2 GB. Προτιμητέα δυνατότητα αναφορικά με την μνήμη είναι αυτή να είναι ”δυναμική” δηλαδή να μπορεί να να διαμοιράζεται στις εφαρμογές και τα παραγόμενα αρχεία ανάλογα με τις ανάγκες και να μην αφορά μονάχα δεδομένα του ενός τύπου ή του άλλου.

Τα περισσότερα Smartphones διαθέτουν κάμερες φωτογραφικές και βίντεο, μάλιστα εφόσον επιτρέπουν βιντεοκλήσεις διαθέτουν δύο κάμερες, μία στην εμπρόσθια ή εσωτερική και μία στην οπίσθια ή εξωτερική όψη. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν δυνατότητες εντοπισμού με τη χρήση δορυφορικού σήματος (GPS) και ορισμένα άλλα διαθέτουν και την δυνατότητα mobile TV, η οποία συχνά αναφέρεται ως ”DVB-H”. Αν αυτό αποτελεί κριτήριο για την επιλογή σας καλό θα ήταν να εξετάσετε πρώτα αν το δίκτυο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στο οποίο συνδέεστε διαθέτει την δυνατότητα και βεβαίως τι είδους προγράμματα μεταδίδονται.

Αδιαμφισβήτητα τα καλύτερα από τα smartphones είναι πέντε και είναι τα Sony Ericsson P990, HTC TyTN, Nokia E90 που θα κυκλοφορήσει σε δύο μήνες και είναι ο διάδοχος του επιτυχημένου 9500, Nokia E60 για αυτούς που δίνουν μεγάλη έμφαση στην απλότητα και την πολυλειτουργικότητα και Samsung SGH-i320 για όσους θα ήθελαν κάτι πιο στυλιζαρισμένο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v